Høringsrunden om Medietilsynets rapport om fritt kanalvalg har skapt sterke fronter mellom tilhengere og motstandere. Mens TV 2, Schibsted, Forbrukerrådet og Forbrukerombudet ønsker at tv-seerne skal slippe å abonnere på kanalpakker vil distributørene som Telenor, Viasat, Get og RiksTV tviholde på dagens ordning.

Les også: Ber Giske se bort fra tv-rapport

Frykter nedleggelser
Også de internasjonale nisjekanalene frykter konsekvensene ved at folk selv får velge hvilke kanaler de skal motta. I en felles pressemelding advarer småkanaler mot prisøkning og i verste fall at kanalene blir borte.

–Ved valg av enkeltkanaler vil majoriteten bestemme, mens minoriteter kan bli ignorert. Små nisjekanaler med få, men trofaste seere mister inntekter de har vært sikret gjennom distributørpakkene. Dette kan føre til mindre investeringer på programsiden, og dårligere kvalitet. For de minste kanalene kan det til og med føre til nedleggelse, skriver Charlotte Repholtz i National Geographic i pressemeldingen.

Bak pressemeldingen står de fleste av de internasjonale nisjekanalene som distribueres i Norge. Discovery Networks, National Geographic Channel, Eurosport, NBC Universal, BBC Worldwide, The History Channel, Nonstop Television, Turner Broadcasting System og MTV Networks går sammen for å få stanset et påbud om enkeltkanaler. Tilsammen står tv-selskapene bak 41 nisjekanaler.

– Det norske markedet er lite, og det vil ikke lønne seg for internasjonale aktører å bruke store summer på markedsføring og lokalisering for å holde seg konkurransedyktig. Konsekvensen kan bli at de heller kutter all investering i Norge, og vi mister lokaliserte sendinger, med norsk tekst, norske programledere osv. Ytterste konsekvens kan selvfølgelig bli at kanaler trekker seg ut av Norge. Da mister vi både mangfold og valgmuligheter, noe som vil redusere kvaliteten på TV-tilbudet, sier Repholtz.

Seerne klar til å betale
Tv-kanalene mener forbrukerne vil tape på valgfriheten som følger dersom kanalpakkene blir borte. Årsaken er at kanalene må dekke inn tapet fra distribusjonsselskapene. Høyere pris er også årsaken til at Medietilsynet ikke vil pålegge distributørene å selge enkeltkanaler.

En undersøkelse som TNS Gallup gjennomførte i fjor høst viser at tv-seerne er villige til å betale mer for å slippe kanalpakkene og isteden velge selv.

Les også: Tv-seerne vil velge fritt