Navn: Eva Sannum

Stilling: Partner og kommunikasjonsrådgiver  

Alder: 48

Aktuell: Vinner av årets Småbyråprofil med sitt eget rådgivningsselskap Sannum & Bergestuen samtidig som hun sammen med kollega Svein Tore Bergestuen alltid er aktuell med podkasten «Tut & Mediekjør».

-  Da bestevenninnene Tina og Bettina gjestet vår faste spalte «Sommerpraten» i sommer kom det frem at de synes Eva Sannum er så «syyyykt fresh». Vi har aldri turt å spørre før nå, men er det et av de bedre komplimentene du har fått i livet så langt? 

- Altså, Tina og Bettina er stjerner, men som de selv ville sagt: Om jeg hadde svart ja på det spørsmålet der, så hadde jeg BENEKTA FAKTA! (benekte fakta er en typisk Tina og Bettina-sjargong, red. anm.)

- Hva spiser og drikker du på julaften? 

- Tynnribbe og alt det vanlige attåt, der det viktigste tilbehøret er en god akevitt. I år velger jeg «Gullmunn 2023 Juleakevitt», som er produsert i Oslo av min venninne Marthe, så da fikk jeg lurt inn litt content marketing her, også. Du finner den på polet

- Om du skulle oppsummere 2023 med tre ord hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?

- Krig, fred og yolo. Krig og tragedie har jo preget oss fra alle kanter dette året. Så mye at jeg til tider har vært nødt til å skjerme meg litt fra nyhetene. Krevende, når man driver en mediepodkast. Men som konsekvens av all elendigheten, har også fred fått en ny vår hos meg. Det betyr at jeg også kan spare meg for unødvendige debatter, krangler og diskusjoner. Er så mett av det jeg oppfatter som overdreven woke og rasing for alt mulig. Peace and love, der altså.  Så topper jeg det med «yolo» – mitt enkle livsmotto nå som jeg så smått nærmer meg 50. Det sniker seg inn et tvingende behov for «å leve». Profesjonelt har det blant annet resultert i at vi har innført «Gøy» som den viktigste av verdiene vi styrer etter i byrået vårt. Det beste vi har gjort i 2023!

- Hvilken person har imponert deg mest i 2023?  

- Det ærlige svaret er min godt voksne svigermor, som i god Yolo-ånd satt seg på flyet til Australia og New Zeeland i høst, selv om hun ikke fikk meg seg noen. Rett og slett fordi det sto på bucket-lista.  Det profesjonelle svaret: Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG. Jeg er imponert over hvordan VG under hans ledelse har åpnet opp og blitt superflinke til å fortelle og forklare leserne sine hvordan de tenker, vurderer og jobber. At de åpner opp mediebobla og tar seg bryet med å forklare hva de driver med.

- Hvem får prisen for å være årets mest woke person, og hvem vil du kansellere? 

- Ingen woke-pris deles ut fra denne dama. Og nestemann som roper woke eller anti-woke, blir kansellert.

- Hva er det beste (og verste) du har brukt KI-verktøy til i år?

- Kan nok ikke vise frem noe nevneverdig mesterverk der, enn så lenge. Men vi har et spennende prosjekt på gang, som antakelig vil gjøre «Årets småbyrå» Sannum & Bergestuen cutting edge på konstuktiv og etisk KI-bruk i 2024. Just sayin’. Og så kan jeg jo nevne ukas episode av «Tut & Mediekjør», der vi diskuterer KI i et medieperspektiv med Inga Strümke. Så fikk jeg sneket inn enda litt mer content marketing. 

- Næringslivet tok tydelig standpunkt under invasjonen av Ukraina. Hvordan opplever du næringslivets engasjement i krigen mellom Israel og Hamas? 

- Det burde ikke være vanskelig å ta avstand fra drap på sivile. Samtidig mener jeg folk og bedrifter må få stå fritt til å ikke markere sine synspunkt eller ståsted offentlig til enhver tid. Selv valgte vi å støtte et fint initiativ – en nydelig innsamlingskonsert for Gaza i regi av Leger uten Grenser – med en pengeslant. Og jeg har selv hengt en blomsterkvast utenfor den israelske ambassaden, som jeg sykler forbi hver dag, der de har hengt opp plakater med de savnede og kidnappede. Men mest av alt føler jeg at hva jeg gjør eller ikke gjør, dessverre har begrenset betydning i den tragiske situasjonen i Midtøsten.

- 2023 har vært en endeløs rekke av politiske skandaler. Har din tillit til norske politikere svekket seg, eller har du fortsatt troen på våre folkevalgte? 

- Tillit er en verdifull valuta som jeg setter stor pris på at vi har rikelig av i dette landet. Samtidig hørte jeg nylig Eva Joly og Nina Witoszek presentere den nye boka si, Det blåøyde riket, der de påpeker noe interessant: Har vi så mye tillit her i landet, at vi mister en nødvendig, sunn skepsis? Det er verdt en liten refleksjon, etter dette året. Når det er sagt: Jeg har fortsatt troen på og tilliten til våre folkevalgte, og vil først og fremst berømme dem for å orke å ta på seg en jobb som jeg tror er stadig vanskeligere å stå i, og fordi den krever at man er så å si feilfri – og dermed ganske kjedelig.  Ingen av tillitskrisene som har preget mediebildet dette året, har endret det. Heller ikke at en politiker har stjålet solbriller.

- Vibeke Fürst Haugen legger bak seg sitt første hele år som kringkastingssjef. Hvilket terningkast vil du gi henne? 

- Oi! Vanskelig, for vi har sett for lite til henne. Vibeke virker som ei bra dame, jeg tipper at hun er en god leder i NRK-systemet. Kanskje har fokuset hennes vært mer der, enn på jobben som ansvarlig redaktør? I rollen som kringkastingssjef mener jeg hun må ut på podiet mye oftere, så foreløpig gir jeg henne en treer. Da har hun noe å strekke seg etter.

- Hva gleder du deg mest til i 2024?

- Ok, jeg vet at folk kan bli småkvalme av dette, men here it goes: Jeg gleder meg til å gå på jobben i Rådhusgata. Vi har sammen skapt en arbeidsplass som jeg digger. Dette er ikke en liten ting. Det å glede seg til å gå på jobb er ikke all forunt. Vi blir jo flere ansatte også, så jeg har trua på 2024, tross alt.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2023 kommer du til å huske best? 

- Denne lille kollasjen er fra partnersamlingen vi hadde i sommer hos vår styreleder Øystein Ruud, som av og til holder til på en herregård i Värmland. Dit drar vi når viktige tanker skal tenkes, og strategier legges. Her er vi i brukets badekåper, på vei til et bad før middag. Dette er «gjengen» sin! Eller…gjengen min.

Partnersamling:

Eva Sannum drar frem disse bildene fra kamerarullen sin som et minne fra året i år. Bildet er fra en herregård i Värmland i Sverige da hun og kollegene i Sannum & Bergestuen var på en partnersamling.. Foto: Privat.