En ny valgkamp går mot slutten og søndag morgen kåret Kampanje Høyre til det partiet som har gjennomført den beste valgkampen. Prisen deles ut på bakgrunn av en rekke kriterier som går både på «fremføring av budskap», «evne til å sette dagsorden», «bruk av digitale kanaler», «innsats til partitoppene» og «oppfinnsomhet» for å nevne noen.

Navnet på vinneren ble avslørt under en direktesending på TV 2 Nyheter i dag.

- Årets vinner er Høyre, og partiet får prisen på grunn av solid innsats i den lange valgkampen. I to år har Erna Solberg reist land og strand rundt og stått i spissen for landets mest aktive politiske verksted, sier leder av Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø.

Han var til stede i studio sammen med Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger for å fortelle om hvorfor juryen falt ned på Høyre. Til Kampanje sier Høyre-lederen, Erna Solberg, hun er veldig glad for innsatsen som er lagt ned i valgkampen.

- Som parti har vi klart å mobilisere mange aktive medlemmer i hele Norge til frivillig innsats. Folk har stått på dag og natt i månedsvis, sier Solberg.

12 år siden sist
Kampanje har delt ut prisen for beste valgkamp i nesten 30 år, og det er ikke første gang prisen går til Høyre. Det gjorde den også i 2011 og 2009, men det er altså tolv år siden Høyre vant prisen sist.

- Høyre har også vært gode til å utnytte de digitale kanalene i valgkampen, sier Knut Kristian Hauger i Kampanje.  

Han trekker frem både måten Høyre har jobbet med sine digitale annonsekampanje, bruken av TikTok som plattform og ikke minst Erna Solbergs viralkampanje som nå er sett av over 50.000 mennesker utenfor partiet.

- Selv om reklamebransjen i Oslo-gryta vil si at dette ikke er nytt, så er filmene med «personlige» hilsninger fra Erna og ordførerkandidatene til Høyre et kult tiltak, sier Hauger.

Hauger mener årets valgkamp peker på noen viktige trender i både det digitale og i antallet forhåndsstemmer. Fredag kveld hadde nærmere 1,3 millioner mennesker forhåndsstemt, en vekst på over 30 prosent.

- Årets valgkamp har også vist frem betydningen av digital synlighet. Dette kombinert med antallet forhåndsstemmer gjør at partiene må tenke nytt på hvordan man driver en valgkamp om to år, sier Hauger.

- En maraton
Pressesjefen i Høyre, Cato Husabø Fossen, sier «dette var en skikkelig morsom beskjed å få.»

- Moderne valgkamp er en maraton, ikke en sprint, og det er veldig mange i Høyre som har lagt ned en veldig stor innsats over veldig lang tid. Denne tilbakemeldingen må bety at vi har gjort noe riktig, men det er bare en dom som faktisk betyr noe, og det er den velgerne kommer med på mandag, sier pressesjefen til Kampanje.

- Hvor viktig rolle tror dere TikTok har spilt i årets valgkamp?

- TikTok er nok kommet for å bli, og Erna har ønsket å møte de unge der de er. Vi er positivt overrasket over engasjementet, og mengden oppriktige og gode politiske spørsmål hun får der inne. Unge Høyre er også aktive på TikTok, men jeg tror ikke vi skal overdrive betydningen heller. Det er først og fremst de politiske løsningene folk stemmer på, også de unge. Å tro at høyresiden vant skolevalget fordi vi er mer aktive enn venstresiden på TikTok, er å undervurdere norsk ungdom, sier han.

Les også: Slår alarm hos de rødgrønne etter valgskred: - Han er den politiske TikTok-kongen

Kan slå Arbeiderpartiet
For to år siden gikk prisen til Arbeiderpartiet
 (se alle vinnerne nederst i saken), men i år har det gått tyngre for vinneren fra sist gang. Partiet faller som en sten på meningsmålingene og selv om de siste dagene har gitt partiledelsen en liten opptur på målingene, ligger det an til at Høyre for første gang på nærmere 100 år kan bli landets største parti. En rekke stygge sake knyttet til habilitet har også ødelagt mye for partiets valgkamp.

- Aps lokale kandidater har fått lite drahjelp fra partiet sentralt. Habilitetssakene har imidlertid forstyrret det politiske budskapet heter det i juryens begrunnelse.

- Hvor forstyrrende for valgkampen har mediesakene om Erna Solbergs mann vært?

- Ikke i særlig grad, men det er klart at alle politikere aller helst vil bruke all sin tid på politikk og saker som angår folks liv og hverdag, sier pressesjefen

Politisk skandalesommer
Valgkampjuryen mener årets lokalvalgkamp har vært preget av de mange nasjonale skandalene på riksplan.

- Årets valgkamp har i større grad enn tidligere vært preget av lokale saker og profiler. Men flere habilitetssaker har forstyrret og tatt oppmerksomheten vekk fra de politiske diskusjonene, sier Svabø.

Denne sommeren har bydd på mange politiske skandaler som har kostet flere statsråder, som Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp), jobben. Også Arbeiderpartiets nestleder og kunnskapsminister Tonje Brenna og utenriksminister Anniken Huitfeldt vært i hardt vær for lignende saker. Men sommerens kanskje aller største snakkis var det daværende Rødt-leder, Bjørnar Moxnes, som stod for etter solbrilletyveriet på Gardermoen. Dermed ble utgangspunktet det verst tenkelige for den nye Rødt-lederen Marie Sneve Martinussen.

- Tross et vanskelig utgangspunkt har partiet greid å markere seg godt, men dessverre for Rødt så klarte ikke en tydelig og blid partileder å heve partiet, mener juryen.

Les også: Rødt-sjefen med brakdebut - se vinnerne og taperne her

- En klar nummer to
Et parti som derimot har styrt klar av skandalene og om juryen mener har gjort en svært god valgkamp er Venstre.

- En klar nummer to. Med begrensede budsjetter har partiet kjørt en målrettet valgkamp som imponerer juryen og Guri Melby har løftet partiet, sier Svabø.

- Var det noen tapere i kåringen?

- MDG og Senterpartiet, sier Svabø.

Foruten Terje Svabø og Knut Kristian Hauger, har juryen bestått av politisk redaktør i Nordlys Skjalg Fjellheim, leder av Kommunikasjonsforeningen Anne-Lise Mørch von der Fehr, digitalrådgiver Merethe Kloster i Knowit, daglig leder og partner i Zynk, Guri Størvold og politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

Her ser du begrunnelsene til alle partiene (rangert i alfabetisk rekkefølge):

Arbeiderpartiet: Aps lokale kandidater har fått lite drahjelp fra partiet sentralt. Men en veltalende og opplagt Jonas Gahr Støre har gjort en meget solid innsats i de store TV-debattene. Habilitetssakene har forstyrret det politiske budskapet.

Fremskrittspartiet: En god valgkamp fra Fremskrittspartiet. Sylvi Listhaug har snakket et klart og tydelig språk og partiet har klart å engasjere de unge velgerne.

Høyre: Årets vinner er Høyre. Partiet får prisen på grunn av den lange valgkampen. I to år har Erna Solberg reist land og strand rundt og stått i spissen for landets mest aktive politiske verksted. Høyre har også vært gode til å utnytte de digitale kanalene i valgkampen.

KrF: Gitt små ressurser har partiet gjennomført en god valgkamp. Bollestad fremstår som litt masete og er varierende i debatter, men har greit å snu partiets nedadgående spiral i valgkampen. 

MDG: Har vært borte i store deler av valgkampen der en tidvis grå partileder ikke har greid å utnytte potensiale i klimasaken.

Rødt: Tross et vanskelig utgangspunkt har partiet greid å markere seg godt. Men en tydelig og blid partileder har ikke klart å heve partiet.  

Senterpartiet: Et populistisk protestparti som lovet for mye både i 2019 og 2021. Har mistet velgere som partiet har hatt til låns. En varslet katastrofe.

SV: SV har gjort en solid valgkamp med sterk innsats av partileder Kirsti Bergstø. Hun er god til å kommunisere forskjellene mellom SV og de borgerlige innen områder som helst og omsorg. Partiet har løftet seg mange steder i landet.

Venstre: En klar nummer to. Med begrensede budsjetter har partiet kjørt en målrettet valgkamp som imponerer juryen. Guri Melby har løftet partiet.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2023: Høyre
2021: Arbeiderpartiet
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre