Navn: Stein Rømmerud

Alder: 53

Stilling: Konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og bærekraft i NorgesGruppen ASA

 - Hvor går årets ferie?

- Årets ferie tilbringes på ulike steder. Målet er lavere turtall, rekreasjon og trening.

- Mat og drikke blir dyrere og dyrere, mens dagligvarekjedene fortsetter å pumpe ut reklamefilmer med billig, billigere og billigst. Hvor lenge kan dere kjøre på med den kommunikasjonen når handlevogna bare koster mer og mer penger for kundene dine? 

- Selv om prisene øker i hele Europa som følge av den internasjonale situasjonen og valutaen, er det fortsatt en hard konkurranse mellom lavpriskjedene om å være billigst.

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem ville du tatt med deg og hvorfor?

- Tar en for laget. Tar kun med meg Putin. Til Bouvetøya og sender båten til havs i det vi har gått i land.

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Mondelez er ikke på EUs sanksjonsliste. Og selv butikker i Ukrainia selger Mondelez-produkter, så dette blir feil problemstilling.

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

- Borten Moes aksjekjøp, tett fulgt av brilletabben til Moxnes.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

- AI vil endre mye fremover, også innen kommunikasjonsfaget. Men så langt er det vel først og fremst utdanningssystemet som settes under press. Norge bør puste med magen, evaluere den kommende «EU AI Act» i samråd med de beste norske teknologimiljøene fra universitetene, og deretter eventuelt etablere nødvendig form for regulering. Jeg er teknologioptimist og har stor tro på at AI vil gjøre mye bra for menneskeheten i årene fremover, men vi skal ikke være naive.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Det bør norske mediehus selv vurdere. Det ligger en veldokumentert kraft i TikTok som kanal mot unge mediekonsumenter, men samtidig er ikke det kinesiske eierskapet uproblematisk.

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- NRK har en imponerende tilpasningsdyktighet, og jeg er positivt overrasket over hvordan NRK-plattformene har utviklet seg de siste årene. NRK bør fortsette, og gjerne øke, sin solide dekning av sport, nyheter og feature. De kan samtidig med fordel være mindre desperate i sin jakt etter tenåringene, og dermed litt mer kritiske i hvilke profiler de slipper til i sine kanaler.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Nei, jeg ytrer meg når jeg har noe relevant å melde, men jeg har med årene blitt mer restriktiv med hva jeg deler til alt og alle.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

- Savner ingen Haaland-saker i norske medier.