Navn: Tonje Sund 

Alder: 50

Stilling: Kommunikasjonssjef i SAS

Aktuell: Fikk mye oppmerksomhet tidligere i sommer da SAS var førstmann ut med å boikotte Freia og Mondelez. 

- Hvor går årets ferie? 

- De beste sommerferiene går til en blanding av Frankrike, London, Andorra og Vestlandet der vi er så heldige å ha familie og svigerforeldre. I år blir litt annerledes på grunn av sykdom i nær familie, men satser på forsinket «revenge travel» 2024.

- Det var SAS som var først ute med å fortelle om sin boikott av Freia og Mondelez før flere etter hvert kastet seg på og saken fikk et stort medietrykk. Hvordan synes du norske medier dekket denne saken?

- SAS valgte å ta produkter fra selskaper på Ukrainas offisielle liste ut av sortimentet, som for oss betydde Mondelez-produktene Marabou og Freia, samt Yves Rocher. Flere selskaper i Sverige var ute før SAS, men uansett så handlet det for oss om hvem som stod på listen, ikke Freia i seg selv.  Jeg mener at flere viktige perspektiver ble borte i mediedekningen, da den var på sitt mest intense. Og jeg stusser over at ikke flere rettet sin indignasjon mot Mondelez. Som skandinavisk selskap følger vi naturligvis mediebildet i alle tre landene – og mens det nærmest handlet om for eller imot Kvikk Lunsj i Norge, så diskuterte svenskene det prinsipielle rundt internasjonalt eierskap og ansvar.

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- Jeg inviterer gjerne Helseministeren, Veganergutta som har en veldig inspirerende mat-konto på Instagram (også om man er ikke-veganer som meg) og Helsesista – for hun er så flink til å nå ut. Tema skulle være all den nye spennende kunnskapen om hva kosthold betyr for psykisk og fysisk helse, og hvordan maten vi spiser påvirker også hjernen – samtidig som handlevognene bugner av ultraprosessert mat og mange unge sliter med psykisk helse. Mat er utrolig morsomt, men den enorme betydningen av hva vi spiser for hvordan vi har det må mer i fokus, tenker jeg. Torshovparken er perfekt møtested og jeg skulle servert en god sommersalat, nybakt brød, lakse-ceviche og jordbær, sammen med en god hvitvin.  

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland? 

- Alle må få velge sitt eget standpunkt i denne saken, tenker jeg. Men jeg håper folk ikke tenker at det ikke nytter å ta standpunkt. For jeg tror bestemt at om vi er mange som gjør litt hver, så kan det til sammen gjøre en stor forskjell.

- Hva er årets PR-flause så langt i år? 

- Jeg liker ikke å skulle henge ut noen. I stedet kommer det et lite råd til de som uttaler seg om for eksempel SAS i ulike kanaler. Slå gjerne på tråden for å få en gjennomgang av fakta før dere gjør dere opp en mening og kommer med uttalelser i media som har stor påvirkningskraft. Uansett om man har ulike ståsted, så fortjener diskusjonen å være faktabasert.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)? 

- Kunstig intelligens er fantastisk spennende, og jeg har testet ut AI-verktøy selv med stor interesse. Men jeg tenker det absolutt er klokt med en viss grad av regulering.   

- Bør norske medier være til stede på TikTok

- Jeg synes det er vanskelig, gitt problematikken rundt informasjonssikkerhet og eierskap. Samtidig kan man ikke ignorere en plattform der så mange er til stede om ikke annet så for å observere, for det er mange trender man kan fange opp i slike kanaler. Så et betinget ja til å være til stede der.

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av? 

- Jeg ser gjerne enda mer innhold om hvordan kosthold kan påvirke så vel mental som fysisk helse. Her er det mye spennende forskning på gang, som virkelig kan være med å bidra positivt og gjøre en forskjell. Jeg synes ikke NRK helt treffer planken med reality og bloggere, men kudos for å forsøke nye ting for å få yngre målgrupper med på laget.   

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig? 

- Det er absolutt et demokratisk problem at så mange opplever hets og trakassering når de ytrer seg offentlig. Jeg må innrømme at jeg var spent da jeg postet et åpent Facebook-innlegg da Freia-saken var på sitt mest intense, med et standpunkt som gikk på tvers av de fleste avisoverskrifter. Men det ble en utelukkende positiv opplevelse, med enorm og saklig respons. Så heldige er dessverre ikke alle, men jeg tror det er god gammeldags oppdragelse som må til, ikke nødvendigvis endring i rammene for ytringsfrihet.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese? 

- Nå er basket og håndball mine favorittsporter, men det er fantastisk moro å følge Haaland og jeg skulle gjerne sett han slå et slag for høyere lønninger i damefotballen. Forskjellen mellom herrene og damene på det området er for stor.  

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger? 

- Det er jo greit å ha mer klær på kontoret enn på stranda, så tenker det kommer an på lengden på shortsen. Dype utringninger er gøy på fest, mindre moro på jobb.