Handelshøyskolen BI har besluttet å legge ned kommunikasjonsledelse som et eget bachelorstudium. De satser i stedet for fullt på det nye bachelorstudiet i digital kommunikasjon og markedsføring, som er en nylansering i høst. I en melding fra BI heter det at fagkreftene i de to kursene samles. 

- Dagens arbeidsgivere etterspør ansatte som kan arbeide tverrfaglig og utvikle effektiv kommunikasjon og markedsføring i en digital markeds- og mediehverdag. Jeg er svært glad for å kunne utnytte vår unike erfaring fra programmer innen kommunikasjonsledelse og markedsføring, og trekke dette inn i et nytt program, sier prorektor for studier og programmer ved Handelshøyskolen BI, Bendik Samuelsen, i en pressemelding på Handelshøyskolen BIs egen nettside.

Ikke alle tar imot nyheten med glede.

- Dette er en veldig trist dag for meg, sier professor ved institutt for kommunikasjon og kultur, Peggy Brønn, til Kampanje.

Hun har jobbet med PR-linjen på Handelshøyskolen BI i over 30 år og tar dagens avgjørelse personlig.

- Jeg er i USA og begynte å gråte da jeg stod opp i morges. Det føles som om all jobben jeg og alle som har jobbet med programmet blir kastet bort, sier hun på telefon til Kampanje.

Hun forteller at hun ikke var forberedt på dagens nyhet.

- Men jeg har fått signaler. Jeg blir pensjonist i desember, og signalet jeg har fått er at min stilling ikke blir utlyst, sier hun.

Vil ikke anbefale kurset
PR er en disiplin som ikke kan erstattes av digital markedsføring, mener Peggy Brønn.

- Dette minner meg om sangen «Video Killed the Radio Star». Digital har drept PR-disiplinen. Alle er så opptatt av «fuckings» digital. Jeg blir gal. Digital er ikke en redning, sier hun.

- Må ikke også PR-faget ta innover seg digitaliseringen?

- Det er det de har gjort. De har sett på markedet og markedet vil ha digitalt. Men det er bare en taktikk, og PR er ikke markedsføring. PR er et stort fag i seg selv.

- Vil du anbefale studenter som vurderte å søke på kommunikasjonsledelse til å søke på digital kommunikasjon og markedsføring?

- På lang sikt er det ikke en god beslutning for folk som gjerne vil opp i en organisasjon. Skal du opp i en organisasjon må du ha mer tyngde. Selvfølgelig blir det er bra program for hva det er, det er ingen tvil om at digital er viktig, men jeg skulle ønske at vi hadde funnet en måte å ha et markedsføringsprogram som er digitalt i tillegg til et bredt kommunikasjonsprogram som omfatter digitalt.

- Har fått en bedre respons
Førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon og kultur, Tor Bang, ser ikke på endringen som en nedleggelse av bachelor i kommunikasjonsledelse.

- Vi bruker ikke det begrepet. Vi sier at vi videreutvikler det og ser det i et 2019-perspektiv. Derfor har vi en sterkere digital profil. Vi erkjenner at de fleste som jobber med kommunikasjon i vårt lille land jobber med mer enn bare PR. De jobber med markedskommunikasjon, intern kommunikasjon og markedsføring, sier han.

Han mener det som skjer er langt mindre dramatisk enn det Peggy Brønn gir inntrykk av, og viser til at de har byttet navn på PR-linjen flere ganger.

- Men dere lanserte kurset i digital kommunikasjon og markedsføring før dere valgte å sluse kurset i kommunikasjonsledelse inn i dette?

- Ja, vi prøvde begge, og det siste har fått en mye bedre respons i markedet. Derfor går vi videre med det, og i god tid før felles søknadsfrist i samordnet opptak. Vi så at digital kommunikasjon tok av i søkestatistikken.

- Var det en test?

- Hvis vi hadde klart å fylle to parallelle løp, hadde vi gjort det, men vi må ha en respons i markedet. Responsen har vært overveldende for digital kommunikasjon, og noe svakere for kommunikasjonsledelse.

- Peggy Brønn synes dette er trist, hva synes du?

- Jeg er dekan for dette programmet og jeg deler ikke den betraktningen. Jeg gjør rett og slett ikke det.

- Har en bra stab
- Har dere besluttet ikke å erstatte stillingen til Peggy Brønn?

- Vi har en bra stab på kommunikasjon. Peggy går av til nyttår, så den stillingen blir uansett ikke lyst ut ledig riktig ennå.

- Peggy Brønn vil ikke anbefale studenter som var interessert i kommunikasjonsledelse til å søke på det nye kurset, hva tenker du om det?

- Jeg deler ikke den oppfatningen. Det siste kullet på det vi kalte PR og markedskommunikasjon går ut om noen uker, så vi har hatt denne todelingen av PR og markedskommunikasjon tidligere, og det er nærmest den vi går tilbake til.