Det pågår en debatt i Aftenpostens kommentarseksjon mellom Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes og tidligere Arbeiderparti-rådgiver Stian Valla Taraldsvik. Det startet med Aanes' kommentar, der han slår fast at «Jonas Gahr Støre kan bli statsminister i høst». Der argumenter han for at politisk spill, ikke valgseier, kan være Støres vei til makten.

«Aanes har tung erfaring i toppsjiktet av politikken, men det virker som det er på sin plass med en kort oppfrisking i politisk praksis», skriver Taraldsvik i en kommentar som ble lagt ut på Aftenposten.no søndag kveld. 

Selv om mye skiller meningsmotstanderne, sitter de ikke fysisk langt fra hverandre. Begge jobber nemlig i dag som rådgivere i First House.

Stian Valla Taraldsvik mener  kollegaen har falt for grepet «å tenke at noe er mer enn det er».

- I dette tilfellet opplever jeg at Sigbjørn, som er en flink fyr, leser litt for mye spill i noe som egentlig er dagligdags politisk kutyme, sier Taraldsvik til Kampanje.

- Hvordan er det å debattere mot kollegaen sin?

- Det gjør vi stort sett hver dag. Vår styrke som selskap ligger i at vi har folk med ulik bakgrunn. Sigbjørn har sin innfallsvinkel og jeg har min. Det er ikke unaturlig at vi er uenige om saker og ting. Det er ikke alltid vi tar det ut i avisa, men denne gangen var det naturlig å svare på dette. Det er skrevet helt på eget initiativ, sier han til Kampanje.

- Ikke planlagt spill
- Viser dette at du kan ta PR-mannen ut av partiet, men du kan ikke ta partiet ut av PR-mannen?

- Det tror jeg det gjør. Det er på mange måter derfor vi jobber på et sted som First House. Jeg blir utfordret av kollegaer som Sigbjørn, som kommer fra en helt annen bakgrunn enn meg selv. Det løfter oss at vi har denne typen uenigheter og kan komme sammen og debattere, spisse og skjerpe argumentene mot hverandre.

- Og dette er ikke planlagt spill dere imellom, for å få mest mulig publisitet for First House?

- Nei, på ingen måte. Jeg har skrevet et tilsvar til en kollega og står for innholdet i tilsvaret. Det er gjort på eget initiativ og er ikke mer komplisert enn det.

Aanes: - Ikke alltid enige
Sigbjørn Aanes er ikke overrasket over at svaret på kommentaren hans kommer fra eget hus.

- Vi har store diskusjoner, og du skal huske at Taraldsvik har erfaring som rådgiver for Arbeiderpartiets Kjersti Stenseng. Det er ikke tvil om at vi ikke alltid er enige om alt politisk. Jeg synes det er en styrke at vi har en bredde i First House som gjør at vi får frem gode analyser, fordi vi har folk med ulik politisk bakgrunn samlet under ett og samme tak, sier Sigbjørn Aanes til Kampanje.

- Risikerer man å få motstridende råd, avhengig av hvem man henvender seg til i First House?

- Vi diskuterer ofte oss imellom før vi gir råd og det er styrken du får hos oss, at vi er ulike miljøer og hoder som er satt sammen, sier Aanes.

Les også: Ernas spinndoktor deler sine beste PR-tips

- Sjelfen fravær av spill
Om Taraldsviks påstand om at Aanes leser litt for mye spill i det som er dagligdags politisk kutyme, svarer Aanes at det i hans erfaring «sjelden er fravær av spill på Stortinget fra den ene eller den andre siden».

- Hva er ditt tips? Blir det regjeringsskifte i høst?

- Jeg tror egentlig ikke at det blir det, men i politikken kan man aldri være sikker, sier Aanes.

Taraldsvik er enda mindre sikker:

- Det er veldig vanskelig å være bastant i den ene eller annen retningen, men jeg tror vi ser en svekket regjering som har gått på en del nederlag i Stortinget og som ikke bør forvente seg mer sympati fra opposisjonen en det som er naturlig. Vi har en lang kultur for at mindretallsregjeringer sitter på Stortingets nåde. Det er hele tiden en løpende politisk avveining og vurdering.