Det var under et intervju på Nordiske mediedager at den tidligere statssekretæren til Erna Solberg delte på noen av sine erfaringer som spinndoktor og kommunikasjonsrådgiver. Etter å ha jobbet for statsministeren siden 2010, sluttet Sigbjørn Aanes som Solbergs nærmeste rådgiver før jul i fjor.

Bedt om å dele sine beste kommunikasjonsråd snakket Aanes om betydningen av «aldri å lyve» og evnen til å reagere hardt under en krise, samtidig som man bryr seg om enkeltskjebnene.

- Du må være hard og forutsigbar i forhold til reaksjonene, men du må også ta vare på enkeltmennesket. Selv om de har gjort noe helt forferdelig, måles også et parti, et selskap eller en organisasjon på om du klarer å ta vare på mennesket. Det er en utrolig viktig verdi også en i krise, sier Aanes.  

Eksempler som ble trukket frem, var krisen som oppstod etter en razzia mot stortingspolitikeren Hennig Warloe fra Høyre der det ble funnet narkotika og varslersakene knyttet til den tidligere Unge Høyre-lederen, Kristian Tonning Riise, og hvordan Erna Solberg kommuniserte og reagerte i etterkant.

- Det må vises omtanke samtidig som reaksjonene er harde. Det er tveegget. Det er knallharde reaksjoner samtidig som håndteringen må være varm, sa Aanes.

Advarte mot kortsiktighet
Spinndoktoren advarer også om å ty til «raske og smarte løsninger».

- Et triks er heller å tenke langsiktig og gjerne i et treårsperspektiv.. Ta heller én stor smell med en gang i stedet for å tenke kortsiktig og forsøke deg med noen smarte triks. Du må gjøre det som er rett. Det gir deg større troverdighet, sier Aanes.

Av og til ligger heller ikke utfordringen i selve kommunikasjonen, men i det konkrete problemet 

- Det er ikke alltid det viktigste er spinnet eller kommunikasjonen, men snarere å fikse det politiske problemet, sa han.

- Et prinsipp om «å stå i stormen», er det noe du synes er viktig?

- Av og til må du manøvrere, men når du vet at du har rett, bør du stå rett i ryggen og i stormen, sier han.

Han synes det svinger mer når saker eksploderer, enn mer velregisserte arrangementer.

- Jeg synes kaos er gøy. Jeg er en rastløs sjel og det er noe fascinerende som skjer når krise og kaos inntreffer. Da trives jeg.

I karantene
Aanes står nå i karanteneperioden som varer frem til midten av juni. Da starter han opp som seniorrådgiver og partner i kommunikasjonsbyrået First House. Han mener kommunikasjonsbyrået som har fått mye negativ omtale, har bedret sitt omdømme.

- For det første mener jeg omdømmet i pressen og det som ellers har vært, er bedre nå enn før. For det andre har jeg snakket med mange folk som kjøper tjenester fra kommunikasjonsbyråene i løpet av de tre månedene jeg brukte på bestemme meg for ny jobb, og de trakk frem First House som det de syntes var best, sier Aanes.

- Hvorfor tror du forholdet til First House har blitt bedre?

- Det er nok litt historisk fra starten med Arbeiderparti-folkene som gjorde at det ble krevende.

- Vi kjenner fortiden til Sylvi Listhaug og nå har også Tor Mikkel Wara gått til en statsrådspost, hva er det med First House?

- Jeg var opptatt av å finne de flinkeste folkene og når det blir rekruttert derfra og inn i politikken, er det fordi det er flinke folk. Det er jo ikke tilfeldig og det trakk meg til First House.

- Og nå går du fra politikken til First House og utligner litt?

- Ja. Men jeg skulle gjerne jobbet med Tor Mikkel Wara som er en fantastisk person og faglig veldig flink. Det er bra for Erna og synd for First House.

Trakk frem de beste journalistene
Sigbjørn Aanes trakk også frem hvilke politiske journalister han mente utmerket seg. Én av dem var VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, men også NRK-programleder Sigrid Sollund og DN-journalistene Tore Gjerstad og Kristian Skard ble nevnt.

- Mange opplever Lars Joakim Skarvøy som farlig. Jeg opplever ham som faglig flink. Han stiller åpne spørsmål og unngår å legge inn premisser i spørsmålet. Det er det en spinndoktor kaller en gavepakke. Det er altfor mange journalister som legger inn premisser som man lett kan snakke seg bort fra. Åpne spørsmål er mye mer krevende, sier Aanes.