I et følelsesladet innlegg på nesten 3.000 ord skriver PR-gründer, Preben Carlsen, sitt eget avskjedsbrev. Innlegget bærer tittelen «Takk for dansen» og er lagt ut på Triggers nettside, fredag ettermiddag og på Carlsens Facebook-side.

Her kommer det tydelig frem at Preben Carlsen nå forlater byrået han var med å grunnlegge for syv år siden og som han eier en tredel av. Allerede i oktober sluttet Carlsen å jobbe aktivt som konsulent, men nå takker han også for seg som konsernsjef og styreleder i Trigger. 

- Syv år etter starten slutter jeg i Trigger for å skape nye verdier på utsiden. Nå er det tid for å oppsummere og takke for syv fantastiske år som har definert meg som fagperson, leder og menneske, skriver Carlsen i et overraskende innlegg på Triggers nettsider.

Ifølge Carlsen skal han fortsette som ekstern eier av byrået han var med å grunnlegge, men nå vie sin tid til nye prosjekter. 

- At jeg har sluttet som aktiv i konsulentvirksomheten er gammelt nytt, for den forlot jeg allerede i oktober, så at jeg nå gir meg som styreleder er bare en naturlig forlengelse. Jeg har vært altfor involvert i selskapets daglige drift og utvikling til at jeg noen gang vil gjøre en god jobb som ekstern styreleder i Trigger. Jeg er for følelsesmessig engasjert i alle aspekter av virksomheten, så risikoen for at jeg raskt ville endt opp som en oldefar på veggen var overhengende. Derfor gir jeg nå stafettpinnen videre. Jeg slutter Trigger for å bli gründer på nytt, skriver han. 

Klassisk PR-grep
Tidspunktet for publisering er neppe tilfeldig. Det er et kjent triks i PR-verden at fredag ettermiddag er tidspunktet for å slippe de dårlige nyhetene. På den andre siden blir dette garantert en snakkis når nærmere tusen byråfolk samles i kveld på Gullblyanten for å kåre de beste kreative jobbene i Norge det siste året. 

I innlegget skriver Carlsen videre at han «måtte slutte i selskapet som han har brukt syv år på å bygge opp».

- Det var på utsiden jeg hadde best forutsetninger for å skape ny verdi for både eiere, ansatte og samfunnet, skriver han.

- Vi måtte feile for å vinne
Carlsen skapte bruduljer i kommunikasjonsbransjen etter at han plutselig fant ut at han ikke ville være PR-byrå lenger og at den tradisjonelle konsulentmodellen var utdatert.

Les også: De nye digitale dommedagsprofetene

Les også: På topp fem år på rad: - PR ble en tvangstrøye

Ble stående i spagaten
I innlegget heter det selskapet måtte «retenke» hva de drev med, «utvikle nye produkter og tjenester» og lage et nytt akseleratorprogram samt dataanalyseverktøyet Pathfinder. 

- Vi måtte investere tungt. Vi måtte feile – for å vinne over tid. Vi måtte tilegne oss ny kompetanse. Det har tatt tid, fokus og energi. Det har utfordret komfortsonen til folka mine, men også min egen, skriver Carlsen.  

Ifølge Carlsen har Trigger som byrå og de ansatte lært og erfart mye om hvordan det er å stå i store endringsprosesser, men at det til slutt ble for mange nye aktiviteter og at byrået ble ufokusert. 

- Den viktigste innsikten kom snikende på oss over tid: Den krevende erkjennelsen av hvor vanskelig det er å drive fokusert med flere forretningsmodeller under samme tak, sier han.

- Jeg usigelig lei meg 
Dermed måtte Carslen og resten av Trigger-folkene skille ut PR-delen fra teknologisatsingen som fikk navnet Trigger X. 

- Plutselig var vi i ferd med å bli halvgode på både etablerte og nye felt. Slik kunne det ikke fortsette, så vi tok konsekvensene og la til rette for at de nye forretningsmodellene skulle få utvikle seg videre på utsiden av Trigger. Dermed var overraskelsen et faktum for meg. Vi skilte det nye fra det etablerte, og som ansvarlig for det nye var min tid i Trigger i ferd med å renne ut.

Les også: Store endringer i Trigger - Preben Carlsen starter nytt selskap

Carlsens siste initiativ var problemløsningsverkstedet Folk som skulle finne lokale svar på de store globale problemene. PR-gründeren sier han fremover skal bruke all sin tid her og på sitt nye oppstartsselskap Reodor. 

- For egen del står jeg altså ved veis ende i Trigger. Det føles rart. På så uendelig mange vis. På den ene siden er jeg spent og begeistret over å kunne vie all min tid til problemløsning på Folk og produkt- og selskapsbygging i Reodor, mens jeg på den andre siden er usigelig lei meg for å måtte flytte hjemmefra, skriver han. 

Les også: Trigger-Prebens nye super-nettverk: - Har vanvittige ambisjoner

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Preben Carlsen fredag ettermiddag uten og lykkes.