Stortinget stemte tirsdag over forslaget fra Venstre om å opprette et lobbyregister, men det falt på nytt og fikk kun støtte fra SV, Rødt og MDG. Et løst forslag fra Rødt om å innføre en registreringsplikt for statsråder og statssekretærer, fikk imidlertid bredere støtte, nærmere bestemt fra SV, MDG og Senterpartiet i tillegg til det ferske regjeringspartiet Venstre.

- Jeg er glad for at Venstre står på sitt selv om partiet skal inn i regjering, men jeg må si at jeg stusser over Arbeiderpartiet. Nå stemte Ap imot vårt forslag, selv om partiet stemte for et lignende forslag i forrige periode, sier Rødt-leder Bjørnar Moxness til NTB.

Ap kan støtte
Arbeiderpartiets Magne Rommetveit åpner for at Rødts intensjoner med forslaget likevel vil kunne bli en politisk realitet. Han viser til at SV tirsdag fremmet et representantforslag om en lovendring, som nettopp slår fast at statsråder og statssekretærer kan bli pålagt å registrere sine tidligere oppdragsgivere og oppdragenes innhold dersom arbeidet har handlet om å fremme politiske eller næringsmessige interesser.

- Rødts forslag var et løst forslag, mens SVs er et representantforslag som får en grundigere behandling. Forslaget går dessuten lenger enn Rødts, og vi mener det kan bli mer dekkende for det vi vil ha som framtidig ordning, sier Rommetveit til NTB.

Dersom Venstre stemmer for SVs forslag slik partiet tirsdag gjorde med Rødts, vil det få flertall.

Lex Listhaug
SVs representantforslag er sydd over samme lest som et forslag partiet fremmet i 2014. Men det er én viktig endring: Det foreslås ikke bare at oppdragsgiver skal oppgis, men også innholdet i oppdraget.

- Konkret er utgangspunktet utnevnelsen av statsråd Sylvi Listhaug og flere statssekretærer med bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen da regjeringen Solberg tiltrådte, heter det om forslaget fra SV.

- Den nylige saken om Listhaug som fikk betalt for å påvirke Frp i spørsmålet om OL, har vist at det er nødvendig med både mer åpenhet og et nytt regelverk for å ivareta tilliten til oss politikere, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Hun er glad for signalene fra Ap og sier hun håper at Venstre, KrF og Sp også vil stille seg bak forslaget.

- Det kan ikke være sånn at de med størst lommebok skal kunne kjøpe seg tilgang til partier i det skjulte, sier Kaski.