Idrettspresident Tom Tvedt (49) er klar til å ta diskusjonen med Trine Skei Grande (V), men sier norsk idrett vil gjøre alt for å bevare enerettsmodellen. Den sørger for milliardoverføringer til anlegg og aktivitet.
- Vi er Norges største barne- og ungdomsorganisasjon og kan ikke være likegyldige til spill. Men jeg er enig med den nye kulturministeren om at vi må ha en løpende diskusjon om hvordan vi skal innrette oss den nye verden som kommer, sier Tvedt.
Han sikter til de internasjonale bettingselskapene som bruker internett og sosiale medier for alt det er verdt. Norske tippere sender store pengesummer ut av landet.
- Min mor tipper Lotto. Når jeg har vært oppe på Idrettshøgskolen, registrerer jeg at de fleste gutta har konto hos de utenlandske spillselskapene. Vi må forholde oss til teknologien. Vi kan ikke bare bli sittende og se at alle disse bettingselskapene på Malta forsyner seg. De er ikke opptatt av det som skjer i Spjelkavik idrettslag, som jo får penger fra spillemidlene, fra grasrotandelen og penger til anlegg, sier Tvedt.
Spillavhengighet
Han mener man i Norge har underspilt betydning av pengene Norsk Tipping får inn, som igjen går til gode formål – kanskje litt under radaren til folk.
- Når jeg spør disse gutta som spiller i utlandet om de kjenner til bakgrunnen for Norsk Tipping, der overskuddet ikke går til rike folk, men ny aktivitet, vet de ikke det. Og da har vi glippet litt i forklaringen. Det er viktig for oss å gå inn i spilldebatten. I den diskusjonen skal norsk idrett fortsatt være en tydelig stemme, sier idrettspresidenten.
- Er du bekymret over alle de unge som spiller hos utenlandske bettingselskaper?
- Det som bekymrer meg er spillproblemer generelt. Det er et stort spørsmål. Det er ingen tvil om at det er to monopol som har fungert i Norge, og det er Vinmonopolet og spillmonopolet. Historien er enkel, mener Tvedt.
- Vi vet at mange jobber under cover
Blokkering av IP-adresser og forbud mot spillreklame på tv-kanaler som sender fra utlandet, er aktuelle virkemidler, men det virker nesten umulig å stoppe synligheten. Bare på Twitter er det haugevis av norske profiler som jobber for utenlandske spillselskaper. Mange av dem har tusenvis av følgere.
- Hva tenker du om de som vil utfordre monopolet og inn på det norske spillmarkedet?
- Vi vet at mange jobber under cover for å endre den norske spillpolitikken. Det er mye penger involvert i dette. For oss som idrettsorganisasjon er det viktig å være ansvarlig for barn og unge. Det handler om ikke å spille for mye. Jeg sier ikke at det ikke er sider ved Norsk Tipping som diskuteres, men det handler om å få en ordentlig diskusjon, sier Tvedt.
Skal betale lønnen
- Hva sier du til dem du møter på Idrettshøgskolen?
- Når jeg spør de unge om de vet at de omgår norsk lov, ser de veldig spesielt på meg. De synes det er rart, for de får jo ingen varsler. De er bare en del av nettet. Jeg pleier å spørre om hva vil jobbe med. Da svarer de «norsk idrett».
- Da tenker jeg at de ikke har forstått sammenhengene og konsekvensene av handlingene deres. Så forklarer jeg hvordan ting henger sammen med Norsk Tipping og tippeoverskuddet, og at oddsen ikke alltid settes like høyt som i utlandet, fordi overskuddet skal gå til klubben din og skal betale lønnen når de skal i jobb etter studiene. Vi må forklare den norske modellen bedre, særlig til de yngre, sier Tvedt.
Han møter kulturminister Grande for første gang fredag.
Kommentér