I dag kårer Geelmuyden Kiese «Valgkampens Tåkelur» og den langt mindre positive prisen «Valgkampens Tåkeprat». Byrået har månedlige kåringer med samme navn.

Og det ble altså Kristelig Folkeparti som har den tvilsomme æren å motta prisen «Valgkampens Tåkeprat». Prisen deler de med Arbeiderpartiet. Flørten mellom de to partiene før valget straffet seg på valgdagen, mener GK. Det er 90 kommunikasjonsrådgivere i GK som har stemt frem valgkampens vinnere og tapere. Og fasiten viser at 55 prosent av GKs kommunikasjonsrådgivere mener at KrF er valgkampens taper, mens det er 45 prosent som mener at Arbeiderpartiet fortjener den prisen.

- Etter hvert ble KrF stående i spagat mellom flere regjeringsalternativer, og Knut Arild Hareide fremsto mer og mer som en tåkefyrste når han skulle forklare hvor han hørte hjemme. Den gamle moroklumpen ble borte i tåka. Arbeiderpartiet deler tåkepris med KrF for en valgkampstrategi som ble utformet for ett år siden, da landet sto i krise, men som ble lansert i 2017 da alle vekstpiler peker oppover. Panikkutspill og tåketale ble resultatet, sier Gunnar Mathisen, partner i Geelmuyden Kiese til Kampanje.

- Han gadd ikke
Han sier videre:

- De gjorde det meste galt. De var egentlig veldig utydelige med hensyn til hvilket regjeringsalternativ de ønsket seg. De sa at de ønsket seg Erna og de to sentrumspartiene, men lenge virket det som de også flørtet med Ap. De sto litt i spagat mellom høyre- og venstresiden  i en viktig periode. Jeg syns at de aldri kom opp av denne spagaten. Det gjorde at KrF fremsto veldig tåkete og utydelige til hva slags regjering de ønsket, sier Mathisen.

- Ble en grå tåkefyrste
Mathisen sammenlikner valgkampen med et sykkelritt der Hareide ikke ga full gass.

- I en valgkamp som hadde flere tilløp til verdidebatt, gadd ikke Hareide en gang å melde seg på. Hadde valgkampen vært et sykkelritt, ville Hareide kommet tråkkende på laveste gir mange timer bak hovedfeltet. Når ikke partilederen prøver å vinne valget, kan han ikke vente at resten av partiet skal gjøre det, sier Mathisen, som er overrasket over Hareides innsats.

- Han var bemerkelsesverdig svak. Han var uklar på innhold, og det gir igjen en uklar form.Tidligere har han vært god med one-linere og morsom, men nå var han helt ute av form. Hareide ble en grå tåkefyrste.

I en kort kommentar til Kampanje skriver kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset, følgende:

- Vi tar Geelmuyden Kieses' kåring til orientering. Vi skal evaluere valgkampen internt, og lover å holde den på et mer saklig nivå.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Valgkamp med humor:

Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken, får skryt for en valgkamp full av humør. Her taler Lysbakken under valgvaken på Rockefeller i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Lysbakken er lyspunktet
Prisen for «Valgkampens Tåkelur» - som altså er prisen for klar tale i valgkampen, gikk til SV og Audun Lysbakken. Hele 67 prosent GK-rådgiverne stemte frem SV som valgkampens vinner.

- I GK ble vi svært imponert over hvordan Sosialistisk Venstreparti og spesielt Audun Lysbakken klarte å gjennomføre en formidabel transformasjon av seg selv og partiet. Lysbakken har lenge virket både sur, selvtilfreds og sliten, men i valgkampen briljerte han i debattene, var full av humør og offensiv på partiets kjernesaker. På den måten klarte SV å samle opp en stor del av velgerne som flyktet i panikk fra Arbeiderpartiet og Støre, og dermed var kampen mot sperregrensen avgjort, sier Mathisen. 

Kommunikasjonssjef i SV, Siri Gjørtz, synes det er veldig hyggelig at fageksperter lovpriser SVs valgkamp. 

- Vi har vært veldig opptatt av å bruke valgkampen til å snakke om de utfordringene vi står ovenfor når det gjelder økende forskjeller og klimautslipp, og hva som er våre løsninger. Vi er veldig fornøyd med at vi nådde ut til velgerne med dette budskapet, til tross for mye støy i valgkampen, og at flere stemte på vår politikk, skriver hun i en e-post til Kampanje. 

Kampanjes valgkampjury kåret SV til valgkampens vinner søndag, dagen før valgdagen.

Les også: Valgkampjuryens dom: - SV er valgkampvinner

Les også: Valgkampvinner SV: - Det har vært mye støy