SV ble i dag utropt til valgkampens vinner av Kampanjes valgkampjury, og partileder Audun Lysbakken fikk overrakt prisen direkte på TV 2 Nyhetskanalen av juryleder Terje Svabø og ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger.

- Det var utrolig hyggelig. Det er stor stas å få denne prisen, fordi det er en anerkjennelse fra dyktige folk. Jeg skal ikke si at vi har gått og forventet det, men vi har hatt et håp om at vi skulle bli den positive overraskelsen i valgkampen, sier Lysbakken.

Les mer: Valgkampjuryens dom: - SV er valgkampvinner

Han er enig med dem som mener at årets valgkamp ikke bare har handlet om politikk.

- Det har vært mye støy, og det er dumt at det tar oppmerksomhet vekk fra politikken, som er det en valgkamp bør handle om.

SV-lederen forteller at de har forsøkt å ha stålfokus på det politiske budskapet.

- Vi har vært opptatt av snakke om politikken vår, og de utfordringene vi står overfor når det gjelder økt ulikhet og klima, og ikke bli avledet av støyen rundt, sier han til Kampanje.

- Vi vedtok allerede på landsmøtet i mars våre fem hovedkrav for hva vi skulle prioritere om vi kom i posisjon til forhandlinger etter valget, det er det vi har sagt til velgerne. Jeg tror velgerne ønsker å ha politikere som er tydelig på hvilken politikk de vil føre.

- Er dette SVs store comeback i norsk politikk etter flere krevende år?

- Vi tar ingenting på forskudd. Det er på mandag det er valg, og vi blir veldig glade for enhver fremgang, men som jeg har sagt lenge før valget, så har jeg hatt troen på at vi kunne bli den store positive overraskelsen i dette valget.

- Juryen mener valgkampen er mer fragmentert enn noensinne. Er det blitt mer vanskelig for et lite parti å drive valgkamp eller åpner det seg helt nye muligheter til å nå frem hos velgerne?

- Det gjør at partiene må tenke litt annerledes. Vi har vært opptatt av å få snakke om de sakene vi mener er viktige, og så er det en del saker vi ikke har brukt tid på, som Listhaugs tur til Rinkeby. Det har vi gjort både i tradisjonelle medier og i sosiale medier.

- SV ligger på 5,9 prosent i snitt på alle målinger i september. Kan dere strekke dere enda høyere på valgdagen?

- Vi er glade for all fremgang, og bruker dagen nå på en siste innsats for at folk skal gå å stemme. Det er det viktigste.

Se videoinnslag med juryen her:


Ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger, påpeker at det ikke er innholdet i politikken juryen tar stilling til.

- Vi har vurdert partienes kommunikasjonsfaglige innsats under valgkampen. Vi har kåret valgkampens vinner. Vi har sett på hvordan partilederne og partiene har markedsført seg selv. Det er det denne kåringen dreier seg om. Valgets vinner kåres av velgerne og det skjer i morgen, sier Hauger.

Her er Kampanjes valgkampjury:

Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

Morten Pettersen er administrerende direktør i Burson-Marsteller i Norge og Norden.

Tone Sofie Aglen er politisk redaktør i Adresseavisen.

Hallvard Grotli er politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen

Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.

Anja Regine Schönhaug er rådgiver i Netlife Research hvor hun jobber med digital strategi og brukervennlighet.

Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje.