Tidligere statsminister Jens Stoltenberg legger ikke fingrene imellom når han omtaler PR-bransjen i sin nye selvbiografi «Min historie». Etter valgseieren i 2009 mistet Stoltenberg to av sine nærmeste medarbeidere, Bjarne Håkon Hanssen og Jan-Erik Larsen, til PR-bransjen og First House.

«Flere ganger har jeg vært irritert på oppslag om tette bånd mellom regjeringen og First House. Jeg har i det stille vært forbannet på Bjarne Håkon og de andre for å ha bidratt til å stelle i stand alt dette bråket», skriver Stoltenberg i boken.

Eks-statsministeren skriver rett ut at han har liten sans for PR-byråene.

«Jeg misliker denne bransjen mer følelsesmessig enn jeg kan forklare rasjonelt. Det er en ærlig sak å selge PR-råd. Om et firma eller en organisasjon ikke har en egen informasjonsavdeling, er det realt og greit å kjøpe slike tjenester utenfra. For min egen del kunne jeg ikke arbeidet i denne bransjen. Ofte handler det om oppdragsgivere som vil ha særfordeler, og jeg liker ikke hemmelighold».

Les også: Stoltenberg tar kraftig oppgjør med PR-bransjen

- Stadig flere kommer til First House
Administrerende direktør Per Høiby i First har ennå ikke lest Jens Stoltenbergs selvbiografi. Men han har lagt merke til noen av uttalelsene om PR-bransjen og First House.

- Jeg ser at Jens Stoltenberg skriver i sin bok at han ikke kan forklare sine følelser om PR-bransjen rasjonelt. Vår erfaring er at stadig flere selskaper og organisasjoner søker seg til byråer for å bli sett, hørt og forstått og stadig oftere kommer de til First House, sier Høiby til Kampanje.

Rødgrønn strøm til PR-bransjen
Jens Stoltenberg vier de tidligere First House-partnerne Jan-Erik Larsen og Bjarne Håkon Hanssen mest oppmerksomhet i kritikken av bransjen.

- Det er mange flere enn Jan-Erik Larsen og Bjarne Håkon Hanssen av Arbeiderpartiets toppolitikere som har gått til PR-bransjen, påpeker Per Høiby.

4 av 40 rødgrønne statsråder hoppet over til ulike PR-selskaper – alle profilerte Arbeiderparti-folk. For statssekretærene var det 11 av 117 som har gikk samme vei, viste en oversikt som Klassekampen laget i 2014.

Aller flest gikk til First House, som hadde seks tidligere regjeringstopper fra den rødgrønne regjeringsperioden 2005-2013 i sin stall. Dette var tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen, Ketil Lindseth, Morten Wetland, Jan-Erik Larsen, Erlend Fuglum og Torbjørn Giæver Eriksen.

Tidligere forsvarsminister og helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen gikk til kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen, mens Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Grete Faremo har startet sine egne rådgivningsfirmaer.

- Ivaretok vennskapet og integriteten
- Mener du at Stoltenbergs syn på PR-bransjen er mer preget av fordommer enn kunnskap, Høiby?

- Det skal ikke jeg spekulere i, men jeg registrerer som sagt at han selv sier at det er mer følelser enn rasjonelle tanker. Vår erfaring er som sagt at stadig flere søker hjelp i vår bransje. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier First House-sjefen.

Jan-Erik Larsen forteller til Kampanje at han har lest deler av boken «Min historie» i helgen. Han kommenterer Stoltenbergs utspill om First House, PR-bransjen og hans rolle i byrået slik:

- Jeg synes han har mange gode refleksjoner rundt dette. Vi fant en måte å håndtere dette på som ivaretok både vennskapet og integriteten, sier Larsen.

Larsen ønsker ikke å kommentere boken utover det.

Bjarne Håkon Hanssen skriver i en sms til Kampanje at han ikke ønsker å kommentere Jens Stoltenbergs nye bok.