Det viser Medietilsynets undersøkelse Barn og Medier 2024.
56 prosent i aldersgruppen 13–18 år svarer at de har sett skremmende eller voldelige bilder, mens 53 prosent forteller at de har sett hatmeldinger på nett en eller flere ganger. Dette er en økning på henholdsvis fem og seks prosentpoeng fra 2022. Mer enn en av tre sier at de har sett slikt innhold flere ganger. 33 prosent har sett innhold relatert til planlegging av slåssing eller slåsskamper.
- Det å se vold og slåssing kan være skadelig for barn og unge, og er innhold de ikke bør eksponeres for, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, i en pressemelding.
Av andre funn i undersøkelsen vier blant annet at én av tre i samme aldersgruppe har blitt eksponert for hatmeldinger rettet mot grupper eller enkeltpersoner.
42 prosent i aldersgruppen har opplevd at noen har skrevet stygge kommentarer om dem på nett. En tredjedel har opplevd å bli utestengt fra en gruppe, at noen har lagt ut bilder eller videoer av dem mot deres vilje, at noe de har delt har blitt delt videre mot deres vilje og/eller å få trusler. 23 prosent svarer at de har blitt mobbet på nettet i løpet av det siste året.
En tredjedel av 13–18-åringer har fått tilsendt et nakenbilde og/eller blitt spurt om å sende nakenbilde. Ni prosent av tenåringer har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Noe flere jenter enn gutter har sendt nakenbilde, og andelen øker med alder.
En av tre foreldre for barn mellom 1 og17 år er enige i at det er vanskelig å holde oversikt over hva barnet gjør på nettet. Halvparten mener at de har den informasjonen de trenger for å kunne veilede barnet om mediebruk.
Det har vært en økning i bruk av foreldrekontrollfunksjoner sammenlignet med 2022. Rundt halvparten av foreldrene benytter funksjoner som begrenser barnas nedlastning og bruk av apper, pengebruk knyttet til spill eller apper, og begrensninger på TV eller strømmetjenester.
I 2024 får 15 prosentpoeng færre 9–12-åringer lov til å bruke TikTok, sammenlignet med i 2022.
Kommentér