Tidligere statsråd Ingvild Kjerkol møtte liten forståelse hos Medie-Norge da hun refset pressen i forbindelse med sin avgang som helseminister i april i år.
- Min medstudent er et vanlig menneske. Et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgaven min med henne fordi vi går lange turer i fjellet, jeg visste at hun kan gå langt og bære tungt uten å syte og klage. Det er gode egenskaper, sa en gråtkvalt Kjerkol helt avslutningsvis på pressekonferansen der hun kunngjorde avgangen sin for snart to måneder siden.
- Dere har ikke vært snille med henne. Så skam dere litt for det, avsluttet hun.
Les mer: Medieledere svarer på Kjerkol-kritikk: - Skulle ønske hun var konkret
Tirsdag stilte Ingvild Kjerkol opp i en spesialutgave av podkasten «Mediebobler» med sjefredaktør Gard Steiro og kommentator Anders Giæver i VG på Medieleder-konferansen til Mediebedriftenes landsforening (MBL) i Kristiansand.
Der forklarte hun utspillet hun kom med.
- En mektig statsråd skal være veldig forsiktig med å refse media, men det var jo ikke en mektig statsråd som sa dette. Det var en som tok snippesken og dro og som hadde stor omsorg for et helt vanlig menneske som har gjort én ting galt i livet, og det er å skrive masteroppgave med Ingvild Kjerkol. Det var derfor jeg sa det, forklarer Kjerkol.
Les også: Kjerkol refser pressen i avskjedstale: - Skam dere
Innledningsvis fortalte Ap-politikeren at hun ikke hadde møtt opp for å bidra til nye medieoppslag eller forsvare masteroppgaven sin, men hun kom med et nytt stikk mot media.
- Jeg opplever ikke at det å kritisere media er noe som er formålstjenlig, fortsetter hun.
Ifølge Kjerkol opplevde venninnen og medstudenten et voldsomt trykk fra media.
- For henne var det et sjokk. Hun har aldri hatt noe forhold til media før og jeg så hva det gjorde med henne uke etter uke å få så mange henvendelser. Frykten er at ansiktet hennes plutselig skal være på forsiden av VG, sier hun.
Anders Giæver minner om at medstudenten også har krav på samtidig imøtegåelse.
- Hun ble heller ikke identifisert og ble spart for offentlig uthenging, poengterer han.
- Jeg ser veldig godt at det er et dilemma sett fra medienes perspektiv, men akkurat der og da handlet det om å komme seg gjennom dagene, både for henne og meg, svarer Kjerkol.
Hun bruker samtidig anledningen til å takke Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, for å komme henne til forsvar på kommentatorplass.
- Det betydde alt. Det betydde at jeg ikke var en skurk. Gunnar Stavrum satt seg tidlig inn i hva tekstlikheten var. Han var kritisk, men rettferdig. Det betydde mye at det var en kontrær stemme.
VG-sjefen nærmet seg selvkritikk når han snakket om volumet av pushmeldinger avisen sendte ut om saken.
- 45 pushmeldinger er mye i en sak som denne. Så er spørsmålet om de beveger saken eller om det er gjentakelser. Det er lett å tenke at man har et nyhetspoeng og at det må ut, og så er det vanskelig å tenke på hva det sier for helheten, sier Steiro.
Kommentér