Saken oppdateres.
Den store journalistprisen 2024 går til Jonatan Ree Nolet, Balder Haarklou Jensen, Jørgen Indrøy Strømsnes, Gustav Johan Lindbäck, Ragnhild Vartdal, Pål Solheimsnes, Nora Rydne, Erik Tangen, Hans Jørgen Ro og Eiliv Frich Flydal i E24.
Det annonseres torsdag denne uken under åpningen av Nordiske mediedager i Bergen. Journalistene fra E24 var en av seks kandidater til årets pris.
- Tusen hjertelig takk, dette føles faktisk litt surrealistisk. Det har vært en intens høst, og et enormt teamarbeid, og jeg er veldig stolt av oss og den fantastiske gjengen. Jeg føler vi har fått lov til å vøre skikkelig vaktbikkje, så tusen takk for det, sier E24-journalist Ragnhild Vartdal fra scenen i Bergen.
- Det er utrolig stort å vinne når det er så mange nominerte. Jeg føler meg litt tom for ord, så takk for oss og takk til hele gjengen - også til de som ikke er nevnt som har gjort det mulig for oss å holde på, fortsetter hun.
E24-journalistene er nominert på bakgrunn av aksjesakene de har jobbet frem som har ført til at to statsråder har måttet gå av og at Høyre-leder Erna Solberg har fått en kraftig ripe i lakken, etter at E24s journalister avdekket ektemann Sindre Finnes sin utstrakte aksjehandel da hun var statsminister.
Den store journalistprisen er på 100 000 kroner, og deles ut av Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, NRK og TV 2.
Prisen skal oppmuntre til høy kvalitet i mediene og hedre den aller beste journalistikken.
I nominasjonen heter det blant annet:
«Denne historien begynner med noen sommervikarer som tok i bruk det enkleste og beste journalistiske verktøyet vi har: Å stille enkle spørsmål om ting man lurer på.
Dette kombinert med egenskapene nysgjerrighet, mot og utholdenhet førte til at en relativt liten redaksjon i Norge avslørte politiske skandaler i et tempo som fikk resten av pressenorge til å fremstå som statister.
To statsråder gikk av etter E24s avsløringer, og Høyre-leder Erna Solbergs habilitet ble filleristet som en følge av at redaksjonen avdekket at hennes mann Sindre Finnes foretok 3.300 handler med verdipapirer mens hun var statsminister.
Sommervikarenes teft og nysgjerrighet var startskuddet til det som endte med den største oppvasken i norsk politikk i moderne tid.
Det hele startet med dette spørsmålet:
«Er det ikke rart at reglene for å eie aksjer er strengere for sommervikarer i E24 enn for politikerne på Stortinget?».
Svaret sier seg selv, og mens resten av landet tok sommerferie begynte E24 arbeidet med å finne ut av følgende:
Hvilke politikere har aksjer, og hvilke aksjer eier de?
Hvilke regler må politikerne på Stortinget og i regjeringen følge, hvis de eier eller handler aksjer?
Og resten er en journalistisk festtale:
Gjennom sitt grundige arbeid avslørte E24 hvordan flere av de mektigste folkevalgte har bindinger til selskaper som påvirkes av beslutninger de selv er med på å fatte.
Artiklene har ført til en omfattende habilitetsgransking på Stortinget og ført til innstramminger i statsråders mulighet til å eie og handle med aksjer.»
Juryen består i år av:
Eivind Ljøstad, Norsk Redaktørforening
Helle Aarnes, Norsk Journalistlag
Katrine Strøm, Mediebedriftenes Landsforening
Anne Hafstad, Fagpressen
Lars Kristiansen, NRK
Bent Skjærstad, TV 2
Tidligere prisvinnere:
2023: Bjørn Olav Jahr
2022: Bergens Tidende for «Bergen Engines» og Aftenposten for «Pendlerboligene»
2021: VGs «koronaoversikt», Verdens Gang
2020: Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord (Dagbladet) for artikkelserien «Glidens pris».
2019: Maria Mikkelsen, Mona Grivi Norman og Frank V. Haugsbø (VG) for Tolga-saken
2018: Per Egil Hegge og Finn Graff
2017: Thomas Ergo, Hans Petter Aass og Rune Vandvik (Stavanger Aftenblad) for «Glassjenta».
2016: Vegard Venli (Kommunal Rapport) for åpningen av aksjonærregisteret
Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen (Dagbladet) for «Våtdraktmysteriet»
2015: Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen (VG) for «Historien om Odin»
2014: Frilansjournalistene Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer, for arbeid i konflikt og krigsområder
Kommentér