Den amerikanske julefilmen «My Norwegian Holiday», som er delvis spilt inn i Bergen, fenget godt over 400.000 norske seere på TV 2 Play gjennom julen med sin gebrokne tolkning av norske ord og uttrykk.

I filmen møter vi den kvinnelige karakteren J.J., som møter nordmannen Henrik på en kafe i Minnesota, og får et tilbud om å overta en flybillett til Bergen rett før jul. Hovedrollene spilles av Rhiannon Fish, kjent fra blant annet «Home and Away» og «Naboer», og David Elsendoorn, kjent som Jan Maas i humorserien «Ted Lasso».

Filmpolitiet kalte «My Norwegian Holiday» for «underholdende kulturrunking», et «ko-ko-konsept» og skrev at «alle som snakker norsk gjør det så gebrokkent at det er underholdning i seg selv».

Standupkomiker Christoffer Schjelderup anmeldte julefilmen for BA, og skrev blant annet at «Bergen er like vakkert som dette manuset er svakt».

- Julens kultfilm
Programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen, hadde personlig lave forventninger til julefilmen.

- Det er aldri lett å forutsi hvordan noe kommer til å bli mottatt av publikum, men jeg mener «My Norwegian Holiday» er julens kultfilm. Og kanskje er filmen en ny «Love Actually» - hvem skulle trodd det, sier Rønningen til Kampanje.

Les mer:
«Kvelden før kvelden» mister seere - over hundre tusen færre enn i fjor

Så langt har 419.000 sett filmen - noe som gjør «My Norwegian Holiday» til den mest strømmede filmen på TV 2 i julen.

- Det er takket være et fantastisk innkjøpsteam som så noe i denne filmen som ikke jeg så, og de som fortjener all ros for det, sier programredaktøren.

Til sammenligning ble «Tre nøtter til Askepott» strømmet 78.000 ganger på NRK, ifølge TV-tallene fra Kantar. Lineært var det 819.000 som fikk med seg den østtysk-tsjekkoslovakiske filmen i julen.

- Oppsiktsvekkende høye tall
Rønningen har registrert at det har vært mange meninger om filmen og deres forsøk på norsk.

- Dette er en lavbudsjettfilm fra Hallmark, og jeg tror at alle som ser filmen forstår det. Filmen er det den er - med alle sine styrker og svakheter, og derfor er det ekstra morsomt at så mange har sett den. Fordi det er oppsiktsvekkende høye tall, sier Rønningen, som selv har benket seg foran skjermen for å se på «My Norwegian Holiday».

- Jeg har ledd og humret og virkelig kost meg med denne filmen. Dette er en kultfilm som man må ta som den er. Det vil alltid være delte meninger om innholdet som vises, så hvis noen synes denne historien fra Hollywood til Bergen er helt håpløs, så er heller ikke det så farlig. 

- Jeg tror publikum er innstilt på hva de får når de setter på en julefilm som denne, og at seerne generelt er mer mottakelige for denne type underholdning i julen.

Filmen var tilgjengelig på TV 2 Play fra 5. desember og ble sendt lineært på kanalen lille julaften. Om det kommer noe lignende på TV 2 i fremtiden, tror han neppe.

- Det tror jeg ikke, men én ting som er helt sikkert er at den kommer til å bli vist på TV 2 neste jul, også er den er tilgjengelig på TV 2 Play for alle som har lyst til å se julens snakkis nå.