Fredag ettermiddag presenterte NRK deltakerne for årets Melodi Grand Prix, og det var duket for en rekke comeback i konkurransen. Men det var ikke bare artister og presse som dukket. Til stede var det også flere demonstranter som benyttet anledningen til å protestere mot at Israel skal delta i årets internasjonale finale.

Les også: Demonstrerer utenfor NRK før MGP-lansering

Det er 62. gang MGP blir avholdt, og vinneren av musikkonkurransen skal som kjent representere Norge i Eurovision som i år avholdes i Malmö i Sverige.

Det er totalt 18 artister som skal delta i årets MGP. I år som i fjor er det tre delfinaler og ikke fire slik det var for to år siden. Det er heller ingen forhåndskvalifiserte artister. De tre artistene som får flest stemmer i hver delfinale går videre til den store finalen som går av stabelen i Trondheim Spektrum 3. februar.

Blant artistene som deltar finner man Margaret Berger. Hun gjør med det comeback i konkurransen som hun vant tilbake i 2013. Den gangen havnet hun på en sterk fjerdeplass i Eurovision med låten «I Feed You My Love». I år går hun på scenen med låta «Oblivion».

Hun skal konkurrere mot artistene Myra, Ingrid Jasmin, Gothminister, Fredrik Halland og Mathilde SPZ sammen med Chris Archer & Slam Dunk i første delfinale 13. januar.

I andre delfinale skal Gåte, Super Rob og Erika Norwich, Mileo, Eli Kristin, Dag Erik Oksvold og Anne Fagermo, og Farida gjøre opp om finalebillettene.

Og i den siste delfinalen er det duket for flere comeback. Keiino vant MGP i 2019 med låta «Spirit in the Sky». I Europa overbeviste de publikum og fikk flest publikumsstemmer, men endte likevel på en sjetteplass. I 2021 deltok de nok en gang i MGP, den gangen med låta «Monument». Da måtte de ta til takke med andreplass da TIX vant finalen.

Benedicte Adrian som vant finalen i 1984, altså for 40 år siden, blir også å se i den tredje delfinalen. I 1984 vant hun sammen med Ingrid Bjørnov som Dollie De Luxe. Denne gangen er Bjørnov byttet ut med Anders Odden og de deltar under artistnavnet Mistra.

De skal konkurrere mot MIIA, Annprincess, Thomas Jenssen og Vidar Villa. Villa var med i konkurransen også for seks år siden.

Melodi Grand Prix skal i år ledes av artist og Maskorama-dommer Marion Ravn, og NRK-programleder Fredrik Solvang. som litt overraskende før jul varslet at han tar en liten pause fra sin jobb som programleder for Debatten. 

Les også: Fredrik Solvang om sin nye TV-rolle: - Den største programlederjobben