Nyhetsåret 2023 er ved veis ende og det er på sin plass med et lite tilbakeblikk på hva vi har skrevet om i år, og hva som har engasjert flest.

I denne saken har vi samlet de tre mest leste sakene fra hver måned. Sammen gir de et bilde på hva som skjedde i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen, i et år som ikke kan beskyldes for å ha vært kjedelig.

Hver uke leses Kampanje av rundt 100.000, og disse leserne konsumerer stort og smått av artikler. Men noen ganger plukkes Kampanjes saker også opp av andre medier eller de spres i sosiale medier. Én av artiklene i denne oversikten har alene blitt lest over 100.000 ganger. Hvilken sak det dreier seg om, kan du se lenger ned i saken.

Takk for at du leser Kampanje og godt nytt år!

Januar
I 2023 nådde klagebunken til Kringkastingsrådet nye høyder og det startet allerede i januar med en rekke klager på «Kvelden før kvelden». Senere på året skulle klagemengden nå helt andre dimensjoner som følge av en kampanje mot NRKs dekning av Høyesteretts behandling av Acer-saken. Årets første måned er også en stor TV-måned, og flere av Kampanjes mest leste saker i januar gir leserne en innføring i hvilke kjendiser som skal i ilden denne gangen.

Kringkastingsrådet mottok over 30 nye klager i julen

Nye helvetesuker på TVNorge - her er de nye kjendisdeltakerne

Norske forlag vraker prins Harrys bokbombe: - Et sjansespill

Februar
NRK-sjefen fikk en tøff jobb med å forsvare samarbeidet med Sophie Elise og Fetisha Williams etter at førstnevnte la ut et bilde i sosiale medier med en venninne og en pose med hvitt pulver. Det ble etter hvert klart for alle at samarbeidet verken gavnet statskanalen eller influenceren selv, noe Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger påpekte i sin kommentar. Månedens mest leste sak dreier seg om en influencer av mer kongelig art, Märtha Louise, som her ble utfordret av Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen etter et intervju prinsessen gjorde med SVT.

Se og Hør-redaktør utfordrer Märtha Louise: - Det begynner å bli svært alvorlig

- Akkurat nå taper både NRK og Sophie Elise på podkast-samarbeidet

TV 2 gjør narr av Durek Verretts medaljong i reklameparodi

Saken fortsetter etter bildet.Møtte i Debatten: Fredrik Solvang stilte sjefen til veggs da NRKs samarbeid med Sophie Elise ble tema i «Debatten». Foto: Rodrigo Freitas/NTB

Mars
Forfatteren Aslak Nore avla Dagbladet TV et besøk i mars. Det resulterte i et par saftige meldinger på tjenesten som da het Twitter. Nores beskyldning om at Dagbladets journalister er «klikkhorer» fikk redaktøren, som da het Alexandra Beverfjord, på banen. Dermed var en av årets mange debatter om Dagbladets utvikling i gang. Denne måneden kunne vi også melde at en av TV 2s mest erfarne ledere, Bjørn Gunnar Rosvoll, sluttet i stillingen som salgsdirektør som følge av en varslingssak. Rosvoll er fortsatt ansatt i TV 2 og sitter i ledergruppen til Olav T. Sandnes.

Forfatter kaller Dagbladet-journalister «klikkhorer» - nå slår sjefen tilbake

Bjørn Gunnar Rosvoll slutter som salgsdirektør i TV 2 etter varslingssak

Kan være slutt for en av Norges mest populære merkevarer

April
Eksponeringen av Fjordland i dokumentarserien «Helsekost Furuseth» utløste ny kritikk av NRK. Märtha Louise kom på sin side med ramsalt kritikk av hele mediebransjen på Skup-konferansen i Tønsberg. Der ramset hun opp en rekke eksempler på hvordan hun mener hun er blitt dårlig behandlet av norske medier fra oppveksten til i dag. I ettertid var redaktørene Kampanje snakket med delte i oppfattelsen av hvor godt prinsessen treffer med kritikken.

NRK får reklamerefs for ny Else Kåss Furuseth-satsing: - Ukritisk eksponering

Märtha Louise-kritikk splitter redaktørene: - Det var veldig hardt

Slakter LO-strategi: - Dette er tidenes selvmål

Mai
Da verdens største krigsskip ankom Oslofjorden, oppstod det umiddelbart varme følelser i norske markedsavdelinger. Flyselskapet Norse og kondomprodusenten Geil var blant dem som ønsket mannskapet velkommen med friske reklamestunt. Byråleder Michael Risnes i Oslo Reklamebyrå var mindre begeistret. «Cheesy» mente han om den sexfikserte velkomsten amerikanerne fikk. 

Reklamesjef slakter norsk sjømannsflørt: - Harry og rart

Dette angrer Else Kåss Furuseth på: - Trodde det skulle blir revolusjonerende TV

Exit-produsent med Gullruten-boikott: - Måtte ta dette valget

Saken fortsetter etter bildet.Varm velkomst: Norse og McDonald's var blant annonsørene som tok imot mannskapet på Gerald R. Ford med åpne armer. 

Juni

Halvveis inn i året sprakk en av årets aller største mediesaker i form av meldingen om at Viaplay-sjef Anders Jensen umiddelbart fratrådte stillingen samtidig som selskapet nedjusterte alle prognoser for 2023. Senere ble det klart at dette bare var den første av en rekke dårlige nyheter fra selskapet som hadde posisjonert seg for å bli et svensk svar på Netflix. Da Jørgen Madsen Lindemann leverte sin første kvartalsrapport som ny sjef, la han også frem en helt ny strategi og omfattende kuttplaner. Hvorvidt selskapet vil klare snuoperasjonen er et åpent spørsmål når vi går inn i 2024.

- Ny Viaplay-sjef kan bli nødt til å stenge ned land og selge unna TV-sport

Viaplay-sjefen går av - kutter prognosene for 2023

NRK tar selvkritikk etter Kjøll-debatt: - Ikke heldig

Juli
Bjørnar Moxnes’ brilletyveri på Gardermoen ble gjenstand for presseetisk debatt da VG publiserte overvåkningsvideoen som skulle dokumentere gjerningen. Tidligere Dagbladet-redaktør John Arne Markussen mente publiseringen var et overgrep. VG forsvarte publiseringen, men de tok selvkritikk på ett punkt, nemlig at de ikke tok vekk Minmotes sak med tittelen «Foxy solbriller du har råd til» fra forsiden da det ble kjent at Moxnes var sykmeldt. 

VG tar selvkritikk for Moxnes-dekning: - Burde tatt saken av fronten

- Overvåkningssamfunnet er et større problem enn tyveriet

Tillitsvalgt om Viaplay-endringer: - Svært vanskelige tider

August
Det er ikke ofte nyheter om jobboverganger topper listene over de mest leste sakene, men Lene Mykjålands retur til fotballen etter stillinger i NRK og Hill+Knowlton ble hyppig lest. Det ble også Zynk-sjef Guri Størvolds utblåsning mot politikere som blir realitydeltakere. Størvold mente det var trist at politikere som Hadia Tajik ikler seg paljetter og inntar dansegulvet i «Skal vi danse» fremfor å bruke all sin kapasitet på politikken. Tajik selv blåste av kritikken og forbeholdt seg retten til å danse på fritiden.

Slutter i NRK - blir ny kommunikasjonssjef i Toppfotball Kvinner

PR-topp ut mot reality-politikere: - Trist

TV 2s humorsatsing får refs: - Frontes av hvite menn rundt 50 år

Saken fortsetter etter bildet.Vant ikke stemmene: Hadia Tajik overrasket mange da hun ble presentert som deltaker i «Skal vi danse». Politikeren endte på 9. plass. Foto: Espen Solli/TV 2

September

Leder for Ungdom mot EU, Kim René Hamre skapte ny rekord da han mobiliserte til klagestorm mot NRK og det han mener er manglende dekning av Høyesteretts behandling av Acer-saken. Totalt kom det inn nærmere 6.800 klager til rådet på NRK. Klagerne fikk også medhold fra enkelte av medlemmene i Kringkastingsrådet om at NRKs dekning av denne saken hadde vært manglende.

Klagestormen mot NRK vokser - har passert 1400 klager

Sindre Finnes har fått seg PR-rådgiver

Seriegründer og tidligere fotballspiller tar over som markedssjef i Vålerenga

Oktober
I august ble det kjent at TV 2 skulle kutte rundt 400 millioner kroner og at det ville få konsekvenser for bemanningen i kanalen. Noe av det første som ble iverksatt var et tilbud om gavepensjon til alle ansatte over 60 år, men som Kampanje kunne omtale, var ikke tilbudet fristende nok for flere av kanalens eller mest profilerte veteraner. Samtidig skapte VGs dekning av Midtøsten debatt.

TV 2-veteraner vil ikke slutte: - Bør ikke støvsuge redaksjonen for 60-åringer

- Å vri seg unna spørsmålet bygger ikke tillit, Kjerstin

- Det overrasker meg stort at en erfaren redaktør synes dette er presseetisk forsvarlig

Saken fortsetter etter bildet.Tung høst: TV 2-sjef Olav T. Sandnes satte i gang TV 2s største kuttrunde på syv år i høst. Resultatet ble 120 færre årsverk. Foto: Øyvind Hofsrud

November

I november ble de totale konsekvensene av TV 2-kuttene klare. 120 årsverk skulle kuttes og det innebar at opp mot 50 av dagens ansatte måtte gå. Samtidig ble det klart at et knippe av TV 2s aktualitetsprogrammer ble lagt ned og denne saken skapte spesielt stor interesse. Saken om TV 2-programmene som forsvinner ble faktisk årets mest leste sak med over 100.000 unike lesere. Denne måneden ble også NRKs dokumentarserie «Alle elsker Bamsegutt» en stor snakkis. Etter en snau uke ble programmet tatt av luften, men ikke før det hadde blitt behørig diskutert i «Debatten».

Disse TV 2-programmene forsvinner fra skjermen

Rystet over Debatten-sending om «Bamsegutt»: - Aldri sett maken

NAV krever «Bamsegutt»-svar fra NRK: - Ber om en videre dialog

Desember
TV 2-profilene forlot kanalen på rekke og rad i desember. Den som genererte mest medieomtalte, og som også fikk et direktesendt farvel på «God morgen Norge», var tidligere utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik. Andre som forlot kanalen var Marte Lundgaard, Linn Wiik og Øyvind Mund, for å nevne noen. Rett før jul kunne TV 2 melde at de var nesten i mål med nedbemanningen, men rundt fem årsverk igjen.

Tok tårevått farvel med TV 2-kollega på direkten: - Ble ganske emosjonell

Slutter i TV 2 etter 16 år: - Vondt

Ny TV 2-topp slutter og får med sluttpakke ut døren: - Ønsket nye utfordringerTårevått farvel: Desta Marie Beeder takket Fredrik Græsvik av på direkten i «God morgen Norge». Det ble en følelsesladd samtale. Skjermbilde: TV 2