En skal ha vært passe nedsnødd om en ikke har fått med seg stormen mot Sophie Elise og NRK den siste tiden. For knappe to uker siden delte superinfluenceren et bilde av seg selv og en venninne som holder noe som ligner en pose med noe hvitt pulver (mange antar at dette er narkotika) til sine drøye 580.000 følgere på Instagram. Siden den gang har diskusjonen gått høylytt både i mediene og på sosiale medier, og Sophie Elise har igjen befestet sin posisjon som en av landets aller største kjendiser. Vi har knapt sett makan siden Petter Northug ble tatt for sin vanvittige råkjøring og oppbevaring av seks gram kokain i heimen.
Men der Northug ble av tatt av lufta på TV 2 (han brøt loven), har Sophie Elises oppdragsgiver Norsk Riksfluencerkringkasting (NRK) valgt å holde det gående med podkasten «Sophie Elise og Fetisha». Heldigvis. Influenceren har etter alt vi vet ikke gjort noe ulovlig. Hun var også rask med å slette bildet, selv om skaden allerede hadde skjedd ved at bildet ble fanget opp (godt hjulpet av influencer-politimann Mads Hansen) og delt videre.
NRK gjorde derfor klokt i å la sendingene rulle videre og ikke ta programmet av lufta på grunn av «skandalebildet». Bildet Sophie Elise delte på Instagram er etter vårt syn innenfor hva NRK må forvente fra influenceren og utgjør ikke noe stort brudd med «bad girl»-merkevaren hun har bygget opp. Statskanalen konkluderte i tillegg med at bildet hverken var tatt i NRK-sammenheng eller postet på noen av NRKs plattformer. Men som flere kommentatorer har påpekt, er det ikke bildet som er problemet. Det er selve samarbeidet.
Da samarbeidet mellom Sophie Elise og NRK ble kjent, skrev vi i Kampanje at den som hadde mest å tjene på avtalen var Sophie Elise selv. Sophie Elise fikk ikke bare landets mektigste mediehus i ryggen, men hun kunne fortelle sine historier i den mediekanalen som nyter størst tillit hos befolkningen. Det kunne gitt Sophie Elise en helt ny legitimitet og tatt Sophie Elise-merkevaren til et nytt, kommersielt nivå. Avtalen var gull verdt for influenceren og langt mer gullkantet enn hva den var for statskanalen mente vi, men fikk bare delvis rett.
Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her.
Det er ikke mange merkevarer som kan måle seg med NRK. Men det er fascinerende å se hvordan Sophie Elise nå er i ferd med å rokke ved hele NRKs posisjon i befolkningen. Superinfluenceren skal ha for sin unike evne til å både engasjere og provosere og ikke minst skape overskrifter i mediene, men fortellingen om Sophie Elise på NRK er i ferd med å bli en belastning for influenceren nettopp fordi den utspiller seg hos NRK.
Det er vanskelig å se at medieomtalen av skandalen ville blitt like stor dersom det ikke var NRK som produserte podkasten hennes. For det var da klagene begynte å renne inn til Kringkastingsrådet at norske redaksjoner fant en anledning til å omtale bildet. Uten klagene ville det ha vært vanskeligere å komme inn i saken og VG, TV 2 og Dagbladet måtte ha funnet andre begrunnelser for å omtale bildet som inntil da bare hadde sirkulert i sosiale medier. Nesten all påfølgende omtale av bildet har blitt knyttet til Sophie Elises samarbeid med NRK.
Les også: Sophie Elise bryter tausheten: - Uansett hva jeg sier er det feil
Når klagestormen er et faktum så rammer den også Sophie Elises andre kommersielle partnere. Det kom til syne da Rema 1000 bestemte seg for å pause lanseringen av det nye godteriproduktet «Candy Girl» (sannsynligvis for godt). Det er ikke et spørsmål om kansellering, men av den enkle grunn at dagligvarekjeden ikke ønsker seg unødvendig støy og negativ medieomtale.
Det massive folkeopprøret må skremme vannet av enhver annonsør som måtte vurdere et samarbeid med influenceren.
Av enda mer åpenbare grunner taper også NRK på dette. Lyttertallene er gode, men nedsiden av å samarbeide med Sophie Elise har vist seg større. Så når NRK gjør opp status for dette prosjektet, er det mye som tyder på at samarbeidet går mot slutten. Mengden kritikk (snart rekord i Kringkastingsrådet) og bredden i antallet kritikere er noe NRK må ta med seg i vurderingene om de skal fortsette samarbeidet. Det andre er selve det redaksjonelle produktet som handler mye om ha mest mulig sex med flest mulig partnere og aller helst uten kondom.
Kringkastingssjef i NRK, Vibeke Fürst Haugen, bør stille seg spørsmålet om praten i podkasten «Sophie Elise og Fetisha» er representativt for den måten NRK vil snakke til sine unge radiolyttere? Svaret her vil avgjøre podkastens fremtid på statskanalen.
Da Kampanje snakket med kringkastingssjefen om podkasten i fjor høst, sa Fürst Haugen at «vi må passe oss for at vi ikke blir så moralsk forarget over innholdet fra to unge kvinner som sitter og prater litt «skit». Det er en sunn holdning, men vi er vel langt forbi kategorien «litt skit». Og om vi kikker i vedtektene til NRK er det ikke særlig samfunnsnyttig heller.
Akkurat nå er samarbeidet mellom NRK og Sophie Elise verken bra for NRK, ei heller for influenceren selv, som kan bygge merkevaren sin bedre utenfor NRK-huset der hun ikke har samfunnsoppdraget til statskanalen hengende over seg. Samarbeidet bør avsluttes når kontrakten en gang løper ut. Det tror vi på sikt både vil tjene Sophie Elise og NRK.
Les også: Over en tredel har svekket tillit til NRK etter Sophie Elise-saken
Kommentér