Det var direkte pinlig å se konsernsjef for DNB, Kjerstin Braathen, skli unna spørsmål om justeringer og nivå på innskuddsrenten, selv når spørsmålet stilles gjentatte ganger på direkten i NRK Dagsrevyen.
Et gyllent råd i kommunikasjon er å svare åpent og ærlig på spørsmål, selv om de er ubehagelige.
Å vri seg unna spørsmålet bygger ikke tillit. DNB-sjefen var invitert til «Dagsrevyen» fordi selskapet samme dag hadde lagt fram kvartalsregnskap som viste milliardresultater. Ifølge Dagens Næringsliv er banken på stø kurs mot å betale ut rekordutbytte til sine eiere. Det er DNBs netto renteinntekter fra utlån og innskudd som bidrar mest til solid overskudd, skriver avisen.
Og det var her Dagsrevy-anker Ingrid Stensvold stilte spørsmålet som mange har stilt seg den siste tiden: Hvorfor setter bankene opp utlånsrenten raskere enn innskuddsrenten, etter at Norges Bank har satt opp styringsrenten?
Det ville ikke DNBs konsernsjef svare på. Paradokset er at hennes egen konserndirektør for kommunikasjon og bærekraft, Even Westerveld, svarte klart og tydelig på spørsmål om hvorfor utlånsrenten og innskuddsrenten ikke er lik i «Debatten» den 3. oktober. Han var helt ærlig på at denne differansen er det bankene lever av. At han hadde bedt om å ikke delta i den påfølgende debatten, bidrar ikke til den åpenheten Kommunikasjonsforeningen jobber for. Våre etiske prinsipper oppfordrer blant annet kommunikasjonsarbeidere til å fremme åpenhet og innsyn, og aktivt bidra til forståelse og den opplyste samtale.
Bankene er viktige samfunnsinstitusjoner. At toppsjefen for den største i landet ikke vil svare på spørsmål i møte med journalister, bidrar dessverre til å svekke tilliten i samfunnet vårt. En tillit som allerede er skjør som følge av andre skandaler den siste tiden. Vi som jobber med kommunikasjon, har et ekstra ansvar nå. Vi må være med å gjenoppbygge tilliten i samfunnet vårt. Vi må bygge videre på kulturen om å svare åpent og ærlig, selv om de skaper riper i glansbildet man ønsker å bygge.
Det er ikke forbudt å tjene penger, og DNB er som Norges største bank åpenbart populær. Kanskje nettopp derfor må vi kunne forvente at sjefen tør å svare på kritiske spørsmål om forretningsmodellen. Ingen er tjent med at toppsjefen vrir seg unna.
Det etterlatte inntrykket nå er at DNBs konsernsjef ikke synes at forretningsmodellen hun står for, tåler offentlighetens lys.
Kommentér