Navn: Noman Mubashir
Alder: 49
Stilling: Programleder i NRK
Aktuell: Til høsten legger han journalistrollen til side i en personlig dokumentarserie om hat. Som trippel minoritet (norsk-pakistaner, muslim og skeiv, red. anm.) skal han se nærmere på hvordan ulike minoriteter får hets og hat og hva det gjør med oss som samfunn.
- Hvor går årets ferie?
- Jeg skal til Wien og Bratislava. Jeg har besøkt de fleste store hovedsteder i Europa men en av de fineste, Wien har jeg aldri besøk. Så jeg gleder meg til storslagne slott, wienercafeer med overdådige kaker, brostein, kirker og en overdose kultur. Bratislava er hovedstaden i Slovakia og ligger en kort togtur unna Wien, og havner ofte i skyggen av storebror Praha.
- På senhøsten er du aktuell med en ny serie for NRK som handler om hat. Er det sider ved samfunnsdebatten som gir økt grobunn for hat og hvordan kan vi jobbe mot det?
- Polarisering og ekkokamre er farlig. Færre og færre tar debatten uten å kaste seg i skyttergraven. Vi er nødt til å snakke sammen uten å angripe hverandre. Det spres store mengder hat og propaganda på nettet nå. Konspirasjoner florerer og det er nesten slik at vi kan shoppe konspirasjoner og ekkokamre som passer vårt eget tankegods. Jeg savner den gode gamle norske folkeskikken hvor vi behandler også motstandere med en viss respekt.
- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?
- Jeg har alltid vært en A-ha-fan og har så vidt hilst på Morten Harket. Drømmen er å lage «Hver gang vi møtes» med Morten Harket, Espen Lind og Chirag i Karpe. Vi kunne ha flyttet inn på en gammel, vakker gård på Vestlandet og spist ikke-reist mat laget av Eivind Hellstrøm og det hele ender opp med en ny sang med Harket, Lind og Chirag. Det er lov å drømme.
- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?
- Jeg tenker at vi skal ha en edruelig tilnærming til boikott. Dessuten må den enten gjelde alle eller ingen. Det er flere land i verden som bryter menneskerettigheter og okkuperer land uten at vi boikotter dem. Når det er sagt er jeg sterkt i mot krigen Russland fører mot Ukraina. Håper den tar slutt i løpet av året. Og jeg elsker sjokolade forresten.
- Bør norske medier være til stede på TikTok?
- TikTok er en viktig kilde for å følge med på nye trender, profiler og hva som rører seg ute i den store verden. Jeg har fjernet appen siden jeg har NRK-mobil, men savner alle de gøye videoene. Men jeg kan alltid se reels på Instagram hvor mange av de samme videoene fra TikTok dukker opp.
- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?
- Jeg synes vi skal lage flere reiseprogram, men i ulike former. Verden har kommet nærmere Norge og Norge har kommet nærmere verden. For å forstå verden og ulike kulturer trenger vi å møte andre mennesker med kamera på slep. Men det er dyrt å lage reiseprogram og det er mange land vi ikke kan besøke på grunn av sikkerhetshensyn. Dessuten har NRK innført grønn profil. Jeg skulle gjerne ha laget et program fra Saudi Arabia. Det er et av landene vi elsker å hate i Vesten. Men hvem er saudierne? Hvordan er det å være ung i Saudi? Hvorfor går de gjennom så store endringer i samfunnet, spesielt kvinnerettighetene har bedret seg eller har det? Det er altfor mye sport på NRK, spesielt vintersport men det er vel som å banne i kirken.
- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?
- Jeg tror det har blitt mer stuerent å uttrykke hat mot Pride, skeive, muslimer, jøder, transpersoner og andre minoriteter i samfunnet vårt. Det virker som om folk skriver det de tidligere bare sa rundt kjøkkenbordet. Men jeg tror det er mange minoriteter, der i blant muslimer og transpersoner som ikke tør å ta debatten lenger, fordi de opplever sterk hets og sjikane. Med andre ord mister vi mange viktige og verdifulle stemmer på sosiale medier. Det må vi ta på alvor.
- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?
- Tja, hvordan føles det å miste privatlivet sitt? Alle er jo ute etter Haaland? Hvor interessant er det å vite hvor han spiser kebab? Det må være slitsomt for en ung, norsk, jordnær gutt fra Bryne å bli superkjendis over natten. Gi gutten litt fri i sommer.
- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?
- Jeg er ikke så fan av menn i kort shorts på jobb og bryster som halvveis henger utenfor kjolen, men problemet er at vi har maks tre gode sommermåneder i året og dermed må vi se litt mer mellom fingrene med tanke på bar hud på jobben. Så er det litt avhengig av hvor du jobber og hvem du møter. Som journalist bør vi skille mellom et besøk på Stortinget og på stranda under jobb. En reporter på stranda eller i skogen er OK. På Stortinget eller pressekonferanser er det best med bukser og skjorte.
Kommentér