I år skal NRK lage sakte-TV fra sykkelsetet. Det gjør de etter å ha hatt en sommer fri fra «minutt for minutt»-sendingene.

- Savnet du sendingene i fjor?

- Helt personlig var det deilig med lang ferie i fjor, men jeg har hørt fra flere at seerne savnet sommerprosjektene og det skal bli veldig godt å komme ut på veien igjen i år! Store, rare prosjekt gir energi, sier Thomas Hellum i NRK Hordaland, prosjektleder for «minutt for minutt»-satsingene på NRK.

- Hvordan går planleggingen med årets sendinger?

- Det går veldig bra, men det er òg veldig teknikk og logistikk for tiden. Vi skal ha noen nye tester til uka som handler om kommunikasjon og signaler også videre. Siden det er direktesendinger, så er det mye som skal på plass, særlig på kommunikasjonsbiten, sier Hellum.

Han forteller at sendingene fra sykkelsetet går via NRKs lokaler i Media City før det går ut til seerne. Nå jobber de med altså med kommunikasjonen mellom teamene ute i felt og dem stasjonert i Bergen.

- Men det tekniske fra sykkelen blir bra, fortsetter han.

«Reodor Felgen»
NRK hadde som nevnt et friår fra sommersendinger i fjor. Før den tid har de blant annet hatt «minutt for minutt»-sendinger med «Sommerskuta», «Sommerbilen» og på tur med Lars Monsen.

- Hvordan skal dere få til stødige bilder fra sykkelen? 

- Vi har bygget og sveiset på syklene. Det er litt Reodor Felgen-opplegg. Vi bruker blant annet et kamera vi kjøpte til «Sommerskuta» som er et stødig lite kamera, i tillegg til mange helt nye løsninger sier Hellum. 

Han forteller at de har gjort sitt for at kameraene skal være stødige på syklene, og for å skape god TV underveis på sykkelturen. 

- Vi har en sofasykkel hvor to kan sitt og prate, mens en tråkker. Det blir også en programledersykkel og selve hjertet av produksjonen med en regisykkel. Vi drar rundt med vårt eget WiFi-nettverk mellom syklene. Dette gjør vi for at kunne styre kameraene og signalene, men det er mye «mikk makk», forteller Hellum. 

Blir kveldssendingerHellum vil ikke avsløre hvilke profiler som skal være med på å lage programmet. Dette blir avslørt i en pressemelding som går ut senere. 

- Men hvordan blir selve sendingene? 

- Opplegget er at vi sykler fra A til B cirka fra klokken 12 til 17 på dagen. Når vi kommer frem så lager vi også en kveldssending kort tid etter ankomst. Syklingen går direkte på NRK1, hvor det noen dager sjongleres i henhold til noe sport. Kveldssendingen vil spilles inn på ankomststedet, og bli sendt i opptak senere på kvelden sammen med høydepunkter fra dagen. Også dette på NRK1, forklarer Hellum. 

Hellum kan avsløre at budsjettet til årets minutt for minutt-sending ligger på 17 millioner kroner. 

- Det er litt under det nivået som har vært på tidligere sommerprosjekter. Dette gir mye sendetid for NRK, men det aller viktigste er tilstedeværelsen for NRK omkring i landet. Dette er en viktig faktor. Sommerprosjektene handler om mer enn klikk og seertall, sier han. 

- Til slutt. TV 2 sender også sykling i form av Tour de France. Hvem vinner sykkelkampen i sommer? 

- På TV 2 er det lykra og bukkestyre, mens hos oss blir det sommer med blomster og vind i håret. Jeg er sikker på vi lever godt ved siden av hverandre, sier Hellum. 

Sakte-TV-sjefen:

Sakte-TV-sjefen i NRK er Thomas Hellum. Nå er han snart klar med nytt sommarprosjekt på NRK1. Foto: NRK.