Saken oppdateres.

Tirsdag formiddag slipper NRK siner regnskapstall og de viser at NRK fikk inntekter i størrelsesorden 6,2 milliarder kroner i fjor. Seks milliarder kom over skatteseddelen, mens 209 millioner er andre driftsinntekter.

NRK økte dermed inntektene sine med over 200 millioner kroner sammenlignet med tallene for 2021. Likevel gikk NRK med underskudd. Allmennkringkasteren fikk et driftsresultat på minus 120,9 millioner kroner i 2022. 

- Det negative resultatet kommer som en følge statsbudsjettildelingen i fjor høst der NRK bare fikk delvis kompensert den høye lønns- og prisveksten. Det førte til økte ekstra kostnader knyttet til nedbemanning samtidig som kostnader til prosjektering av nytt hovedkontor på Ensjø påvirket resultatet. Korrigert for disse særskilte kostnadspostene leverte NRK et årsresultat på en millioner kroner, sier Andreas Norvik, økonomidirektør i NRK.

Da regjeringen la frem statsbudsjettet i fjor ble tydelig at det var strammere økonomiske rammer for landets allmennkringkaster. På budsjettet ble det klart at NRK i år får 6,1 milliarder kroner, rundt 150 millioner kroner mindre enn forventet.

Dermed måtte NRK spare drøye 300 millioner kroner i løpet av 2023, hvorav rundt 100 millioner tas skal tas gjennom bemanningskutt for å kompensere for den høye pris- og lønnsveksten.

Les også: NRK kan få «ekstraregning» på 500 millioner: - Ikke mulig å unngå kutt

Brukte over 40 mill. på nedbemanning
Andreas Norvik forteller til Kampanje at han er «godt fornøyd» med resultatet, gitt omstendighetene.Fjorårets nedbemanning på rundt 50 ansatte har påført regnskapet for 2022 en kostnad på 46,6 millioner kroner. Ikke alle kostnadene er tatt og økonomidirektør Andreas Norvik i NRK har budsjettert 20 millioner kroner i omstillingskostnader i inneværende år.- Jeg tror vi kommer til å trenge noe mer, sier Norvik.I tillegg vil NRKs flyttekostnader øke helt frem til statskanalen er på plass i nytt hovedkontor på Ensjø. Dette er kostnader NRK kan føre opp utenom driften. Det betyr at NRK kan gå med underskudd i flere år fremover.- Hva betyr det for NRK i praksis?- Det betyr at vi spiser av egenkapitalen vår, men vi har en veldig høy egenkapital. Den ligger på 1,7 milliarder kroner. Vi vet også at vi kommer til å få en regnskapsmessig gevinst på over tre milliarder når vi selger Marienlyst, så det er helt ukomplisert at vi går med underskudd.- Betydelig utfordring
Akkurat nå sitter NRK i lønnsforhandlinger med sine journalister. Økonomidirektøren mener resultatet på mange måter er gitt med frontfagsmodellen.- Jeg blir overrasket om det ikke ender på 5,2 prosent, og så er det nyanser i dette.- Har dere tatt høyde for 5,2 prosent i budsjettet?- Nei, vi har en helt annen prosent i budsjettet vårt på 4,2 prosent, så det representerer en betydelig utfordring for oss.Et lønnsoppgjør på 5,2 prosent vil gi NRK ekstra lønnsutgifter på rundt 30 millioner kroner årlig for journalistene ifølge Norvik.- Hvordan vil dere løse det?- Vi har noen midler som ikke er øremerket, så det løser vi, men det blir krevende og vil fort gå utover tilbudet til publikum.

Kostnadsvekst på 318 millioner
Ser en nærmere på kostnadssiden så vokste den med 318 millioner kroner. Det skyldtes ifølge NRK «økt produksjonsaktivitet og kostnader sammenlignet med 2021 som var preget av covid-19.»

Lønnskostnader inkludert omstilling og pensjon er økt med 219 millioner kroner, en økning på nesten syv prosent. Økte omstillingskostnader, et lønnsoppgjør på nærmere fire prosent i fjor og høy produksjonsaktivitet med høy bruk av midlertidige på konkrete produksjoner, sendte kostnadene opp.

Regnskapet for 2022 er også belastet med til sammen 29 millioner kroner knyttet til «Prosjekt Nytt hovedkontor».

På inntektssiden fikk NRK også en sterk vekst i det kringkasteren kaller «øvrige driftsinntekter.» Økningen her var på over 80 millioner kroner, noe som i hovedsak skyldes «økte tilskudd fra fond til konkrete produksjoner.»

Her kan du se regnskapstallene til NRK-konsernet for 2022. Alle tall i MNOK. 

NRK 2022 2021 Endring i %
Omsetning 6.210,5 6.006,9 + 3,4
Driftsresultat - 120,9 - 5,6 -
Resultat før skatt - 54,2 5,7 -