Både internasjonale og norske influencere topper listen over de mest populære blant de aller yngste og det er reklame i nær halvparten av innleggene fra de mest populære influenserne blant norske barn og unge, viser en kartlegging Retriever har gjort for Medietilsynet.
- Tallene dokumenterer at barn og unge utsettes for et enormt kommersielt press, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
De mest populære influenserne i målgruppen er både internasjonale og norske og funnene viser at gutter i alderen 9–18 år kun følger mannlige influensere, mens jenter i samme aldersspenn følger både mannlige og kvinnelige influensere.
Humor og tullevideoer er det mest populære innholdet fra influensere, tiktokere, youtubere og gamere, kommer det frem i undersøkelsen.
Majoriteten av de mannlige influenserne er utenlandske med navn som Mr. Beast, Sidemen, KSI og Randulle, mens jentene sverger til Isabelle Eriksen, Hanna-Martine og Funkygine.
Mens spill – «gaming» – er den klart mest populære kategorien hos gutter, er det hverdagsvlogging jentene ser mest på.
Les også: - Influencer-markedsføring øker, men enkle grep kan gjøre den enda mer effektiv
Massivt reklametrykk
Helt nøyaktig viser kartleggingen fra Retriever at det er reklame i 45 prosent av innleggene fra de mest populære influenserne blant norske barn og unge og ett av tre innlegg er relatert til tobakk, alkohol, kropp eller eller vold.
- Mye av dette er innhold som kan bidra både til kroppspress og avhengighet. Barn og unge er i en sårbar alder, der mange er usikre på seg selv. Dermed lar de seg også lettere påvirke, kanskje særlig av influensere som de identifiserer seg med, sier Mari Velsand.
Kun to prosent av innleggene handler om samfunnsaktuelle temaer.
Les også: Meny inngår samarbeid med Norges største vegetarinfluencer
Skjult reklame
Det er også mye skjult reklame, viser undersøkelsen.
17 prosent av de analyserte innleggene inneholdt skjult reklame. Det kan være når influenserne selv har på seg plagg fra egne kleskolleksjoner i videoene sine, uten å opplyse om det, eller produkter står i skjermbildet, med synlig logo, uten at videoene merkes med reklame.
De fleste innleggene med skjult reklame kommer fra influensere utenfor Norge, selv om også utenlandske aktører skal forholde seg til norske reklameregler om markedsføringen er rettet mot nordmenn
- Dette er noe både annonsører og influensere bør ta på alvor. Ikke minst er det viktig at kommersielt innhold merkes, slik at det blir tydelig for barn og unge hva som er reklame, sier Velsand.
Kartleggingen og analysen er basert på innhold hos tolv utenlandske og ti norske influenserne – tolv menn og ti kvinner, til sammen 812 innlegg. Utvalget er influenserne som flest barn og unge mellom ni og 18 år fulgte i fjor. Samlet har de 704 millioner følgere på Youtube og Tiktok.
Kommentér