NRKs talentprogram «FleRe» fikk i år inn rekordmange søkere. Det melder NRK selv i en pressemelding. Programmet er til for å øke den flerkulturelle kompetansen i NRK og for å få frem journalister med flerkulturell bakgrunn.

- Jeg er ydmyk, stolt og overrasket over at så mange har lyst til å jobbe i NRK og i mediebransjen, sier Iram Ansari, mangfoldsrådgiver i NRK og leder for NRK FleRe.

Siden oppstarten i 2008 har 90 stipendiater deltatt i programmet. Halvparten av disse er nå ansatt i NRK.

- Blant årets søkere finnes det mange godt kvalifiserte talenter, så det er luksus å forsyne seg fra øverste hylle av journalisttalenter med flerkulturell kompetanse. Den store søkerbunken viser at det er mange flinke folk der ute som har mye å bidra med. Nå har vi jo kun et begrenset antall plasser til stipendiater her i NRK, så jeg håper at de talentene vi må velge bort blir fanget opp av andre i mediebransjen og får en mulighet til å vise hvilket potensial de har, sier Ansari.

- Utrolig viktig
Programmet rekrutterer frem fem til syv personer vært år som får opplæring i journalistikk og presseetikk. Etter opplæringsperioden på fem måneder skal talentene ut i praksis og lage redaksjonelt innhold for NRK.

- NRK skal samle og engasjere alle som bor i Norge. Det betyr at vi trenger folk med flerkulturell kompetanse. Det å ha medarbeidere som kan flere språk og som har andre perspektiver på samfunnet vi lever i, og ikke minst har nettverk i minoritetsgrupper vi har i Norge, er utrolig viktig dersom vi skal lage verdens beste innhold og for å styrke demokratiet, sier lederen for NRK FleRe.

- En av de fineste jobbene man kan ha
Når programmet starter til høsten er det Trine Bråthen og Kristine Hirsti som skal være faglærere. Bråthen har erfaring fra en rekke ulike roller i NRK, blant annet som programleder for NRK Østlandssendingen, mens Hirsti har 14 års erfaring som reporter og vaktsjef i kanalen.

- For tiden stortrives jeg i jobben i Kompass der jeg samarbeider med dyktige og hardtarbeidende folk i Trondheim mens jeg selv sitter i Oslo. Men jeg vet også at lærerjobben i FleRe er en av de fineste jobbene man kan ha i NRK og nå gleder jeg meg veldig til å få jobbe med unge, flinke, spennende folk som alltid lærer meg omtrent like mye som jeg kan lære dem, sier Bråthen og fortsetter:

- Jeg går jevnlig rundt og er stolt over alle FleRe-talentene som gjør så mye bra for NRK. Det er helt riktig å kalle FleRe en talentfabrikk - som ikke bare leverer ansatte til NRK, men til en rekke andre redaksjoner og arbeidsplasser også, sier Bråthen.

Hirsti forteller at hun gleder seg til å jobbe med talentene.

- Jeg har mange dyktige venner og kolleger som har vært med i talentprogrammet og de er blant NRKs viktigste og dyktigste journalister. Derfor kan jeg ikke tenke meg noe annet enn at denne jobben både er hyggelig og meningsfull. Og ikke minst ser jeg frem til å øke min egen mangfoldskompetanse, noe jeg anser som svært verdifullt i 2023, understreker Hirsti.

NRK FleRe-leder Ansari ser fram til å samarbeide med årets faglærere.

- Jeg er veldig fornøyd med å ha så dyktige mennesker med på laget når vi skal nå utvikle og forme de nye talentene. Både Bråthen og Hirsti har masse erfaring og kompetanse som journalister og vet hva som kreves for å bli en god en historieforteller, sier hun.