Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen har fått kritikk fra alle kanter etter at NRK innledet et samarbeid med influencerne Sophie Elise og Fetisha Williams i fjor høst. Torsdag møtte hun medlemmene i Kringkastingsrådet for å forklare seg om saken, og selv om samarbeidet nå er over, har ikke kritikken stilnet helt.

Overfor Kampanje legger ikke Fürst Haugen skjul på at dette har vært en krevende sak.

- I løpet av det snaue året jeg har vært kringkastingssjef, vil jeg si at det er den mest krevende saken jeg har stått i, sier hun.

- Hva tenker du om at denne saken har gjort deg kjent for NRKs mange brukere?

- Det har vært en kjedelig sak for oss og en vanskelig sak for oss. Det har vist noe av engasjementet publikum har for NRK og de store forventningene som stilles til oss. Så er det min jobb å håndtere det.

Les mer: NRK-sjefen mener kommunikasjonen sviktet i Sophie Elise-saken: - Skulle vært tydeligere

- Var ikke komfortabel
For to uker siden stilte Vibeke Fürst Haugen i «Debatten» på NRK1 der programleder Fredrik Solvang blant annet spilte av et klipp fra podkasten der Sophie Elise og Fetisha Williams snakker om å bli «rundpult». Fürst Haugen måtte svare på om dette er god allmennkringkasting.

- Hvordan var det å bli grillet av Fredrik Solvang?

- Det var krevende og jeg vil tro at jeg fikk kjent på hvordan det er for enhver som stiller opp i det studioet. Det er en del av jobben.

- Hvordan følte du det gikk?

- Jeg så at noen kommenterte at jeg var åpenbart ukomfortabel. Det er helt riktig at jeg ikke var komfortabel i den situasjonen. Det var en vanskelig sak.

- Tror du denne saken svekker omdømmet til NRK?

- Jeg registrerer jo hva som skrives og hva kritikere og kommentatorer sier. Jeg synes det har vært en uheldig sak og en krevende sak. Jeg håper vi klarer å gjenopprette tillit. Diskusjonen i Kringkastingsrådet i dag viser bredden i det vi skal levere og det handler også om at folk er fornøyd med mye av innholdet vårt. Dette er én stemme i en podkast i en veldig bred vifte av innhold for alle målgrupper innenfor alle sjangere.

- Kommer ikke til å gjøre det igjen
Under torsdagens møte i Kringkastingsrådet pekte Gunn Cecilie Ringdal på at Instagram-kontoen til Sopie Elise hvor det mye omtalte bildet ble lagt ut - og derettet slettet - er selve grunnlaget for samarbeidet hennes med NRK.

Les mer: Kritisk til NRK-sjefens Sophie Elise-svar: - Snakker med to stemmer

- Har du misforstått hva Instagram-kontoen til Sophie Elise egentlig er? Du sa i dag at det var en privat konto, men det er vel egentlig en kommersiell motor i hennes virksomhet?

- Dette belyser litt av det som er tematikken og som har vært mye av kritikken. Hva er en influencer og kan vi ha et samarbeid med en influencer på den måten. Vi kommer ikke til å inngå den type avtaler med en influencer igjen, sier Fürst Haugen.

- Greit at de bruker sine egne navn
Denne uken ble det kjent at Sophie Elise og Fetisha Williams spiller inn nye episoder av podkasten utenfor NRK. Første episode slippes neste uke og Sophie Elise lover en mer frittalende utgave av duoene.

«Nå kan vi endelig fortelle alt» skrev Sophie Elise i et innlegg på Instagram Story tirsdag.

- Jeg ønsker dem lykke til, sier NRK-sjefen til Kampanje.

Da podkasten «Sophie & Fetisha» ble publisert på NRKs plattformer var den fritt tilgjengelig for alle lyttere og naturligvis fri for reklame. Ifølge daglig leder Petter Hansen Wahlen i Sophie Elises management-selskap Nora Collective er de nå i dialog med andre distributører, medier og investorer for å finne den beste langsiktige løsningen for podkasten.

- Hva skjer med programnavnet «Sophie og Fetisha»?

- Så vidt jeg vet, og det har jeg bare så vidt hørt, så ønsker de å fortsette å ha det som tittel. Det er jo det de heter, så at de skal bruke sine egne navn synes vi selvfølgelig er greit, sier Vibeke Fürst Haugen.

Les også: Sophie Elise-manager om ny podkast: - Spilles inn fra senga