Navn: Leif Welhaven

Stilling: Sportskommentator i VG

Alder: 49

Aktuell: Sportskommentator Leif Welhaven i VG har ikke latt be seg to ganger når det gjelder å kritisere Qatar-regimet i forbindelse med årets fotball-VM.

- Hva spiser og drikker du på julaften?

- Det har variert litt fra år til år, men i år blir det tradisjonell norsk julemat. Ribbe og medisterkaker. Litt usikker på hva det blir i glasset, men det ender fort med rødvin og Farris. 

- Hvordan vil årets jul bli preget av energikrise og galopperende matpriser for deg og din familie?

- Krevende økonomiske tider fører til økt kostnadsbevissthet i førjulstiden. Jeg merker at jeg leter mer enn før etter gode tilbud, både hva gjelder matvarer og julegaver. Heldigvis kjøpte jeg inn to paller med ved i sommer. Det blir nok mye fyring i peisen i høytiden i år.

- Om du skulle oppsummere 2022 med tre ord hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?

- Krig, kostnader og kamper. «Krig» fordi invasjonen av Ukraina har vært den altoverskyggende nyhetssaken i 2022, en krise det dessverre er vanskelig å se en snarlig løsning på. «Kostnader» fordi inflasjon, strømkrise og økende rente setter økonomien på prøve. «Kamper» henspiller til fotball-VM, der konfliktnivået har vært høyt utenfor banen og temperaturen stadig stigende på arenaene i Doha.

-Hva har vært det mest overraskende med fotball-VM i Qatar?

- Det mest overraskende er kanskje hvordan det ble mer muskelfleksing enn sportsvasking fra arrangørens side, siden redselen for å provosere var mindre enn antatt. Marokkos suksess var også overraskende, og det er interessant å registrere symbolkraften. FIFAs feighet i vanskelige spørsmål er derimot dessverre det motsatte av overraskende.

- Hvilken person har imponert deg mest i 2022?

- Utenfor Norges grenser er svaret åpenbart: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy. Her til lands har Bjørn Olav Jahrs utrettelige arbeid for å avdekke justismord vært en øyeåpner.

- Hvem har stått bak årets PR-flause?

- Som sportskommentator hadde det vært fristende å trekke frem Gianni Infantinos usammenhengende monolog i forkant av VM, men vinneren er trioen Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjords lansering av Nomi. Forsøket på å trekke kvinnehelsekortet for å selge inn en klinikk for estetisk medisin, der det ble oppfordret til å eldes som en Jaguar i stedet for «en rent a wreck» ble en buklanding av de sjeldne.  

- Hvordan synes du den norske mediedekningen av fotball-VM i Qatar har vært?

- Unnlatelsessynden i årene etter tildelingen kommer alltid til å være pinlig for pressen. Men da vi kom til mesterskapet i Qatar har det ikke vært så verst, forutsetningene og mulighetene tatt i betraktning på dette stadiet. Jeg skulle ønske det kritiske fokuset under mesterskapet hadde vart noe lengre enn det gjorde, men dekningen har vært betydelig bedre enn den var rundt i Russland i 2018. Ved denne korsvei er det nok gjort en bedre jobb med å avdekke migrantarbeiderkrisen enn å følge pengene. 

- Hva er det første abonnementet du kommer til å kutte når økonomien blir trangere og hvorfor?

- Det er nok fort Fabel-abonnementet. Skulle gjerne hørt mer på lydbøker, men sliter med å få tiden til å strekke til. Dessuten har jeg fått litt retro-glede over å lese fysiske bøker igjen de gangene det er noen glipper i timeplanen.

- Hva kommer til å prege 2023?

- Personlig økonomi blir helt sikkert toneangivende, med betydelig usikkerhet rundt konsekvensene av renteøkning, boligprisfall, prispress og strømpriser. Hvordan en kriserammet regjering navigerer videre kommer også til å stå sentralt. Utenriks kommer de samme sakene som har preget dette året til å bli sentrale i det neste. Det er også tiltagende interessant å se hva en polarisert amerikansk politikk har å by på.  

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2022 kommer du til å huske best?

 - 2022 var et lykkelig år for meg privat, ettersom jeg forlovet meg med Kristin. Bildet fra kamerarullen er tatt fra kvelden vi så på finalen i Melodi Grand Prix. Stemningen på bildet er talende for mange gode private øyeblikk i året som har gått.

Hell i kjærlighet:

Sportskommentator Leif Welhaven byr på litt kjærlighet når han blir bedt om å trekke frem et bilde fra kamerarullen på mobilen.  - 2022 var et lykkelig år for meg privat, ettersom jeg forlovet meg med Kristin, sier Welhaven. Foto: Privat.