Klokken 09 tirsdag morgen møter de globale teknologiplattformene Facebook og Google et utvalg norske medieaktører i Kulturdepartementets lokaler. Det er kulturminister Anette Trettebergstuen som har tatt initiativ til møtet som har som mål å sikre pressefrihet og større åpenhet rundt tech-gigantenes virksomhet. 

- Jeg mener det finnes et grunnlag for gode løsninger hvis mediene og plattformene setter seg ned sammen. Derfor vil jeg invitere aktørene til et møte på nyåret der jeg kommer til å utfordre dem til å finne fram til felles løsninger og kjøreregler som kan bedre det offentlige ordskiftet. Det er i alles interesse, sa Trettebergstuen til Kampanje da hun inviterte til møtet i fjor høst.

Det skjedde etter en panelsamtale i regi av Nordiske mediedager med tittelen «Bør norske medier logge av Facebook».

Les mer: Schibsted-avis vil kutte Facebook-annonsering: - Målet er at vi skal slutte helt

I en kronikk i VG mandag skriver kulturministeren at hun vil undersøke mulighetene for frivillige kjøreregler for samhandling mellom teknologiplattformer og norske medier.

- Har et redaktørstyrt-, norsk medium først publisert en video, en artikkel eller en app, så skal ikke Google, Facebook, Amazon, TikTok eller en annen plattform kunne gripe inn og endre eller stanse innholdet, skriver Trettebergstuen.

- Det vil være opp til partene hva som kommer ut av møtet, men kanskje kan dette være starten på en bedre dialog mellom norske medier og teknologiplattformene om hvordan vi sammen kan sikre ytringsfrihet og pressefrihet i Norge, avslutter hun.