Så var det på’n igjen. TV 2 tar på seg boksehanskene og går i brudd med nok en ny TV-distributør. De gjorde det med Telia for to år siden, de gjorde det med Telenor i fjor og i går kommuniserte mediehuset via mediene at det ikke lenger var grunnlag for et videre samarbeid med Altibox.

Altibox var raskt ute med å kalle det et PR-utspill, og vi har også vondt for å se for oss at TV 2 aldri skal samarbeide med Altibox mer. Det tror vi rett og slett ikke på. Og det tror vi ikke TV 2 tror på heller. Historien har også vist oss at TV-kanalene og distributørene blir enige selv om det tar tid. Lang tid. Gjerne flere måneder med svarte skjermer.

Nytt denne gangen er tidspunktet for varselet. Det kommer en drøy uke før eksisterende avtale løper ut 31. mars i år. Hvorfor melder TV 2 dette i dag?

Åpenbart for å skremme opp Altibox-kundene og legge press på det som på rekordrask tid har blitt landets nest største TV-distributør med rundt 530.000 TV-kunder. Det kan bety en ny runde med svarte TV-skjermer for over én million TV-seere. Hørt det før? Ja, mange ganger.

Rettssaker, konflikter og svarte skjermer er blitt en del av hverdagen til TV-kanalene og TV-distributørene og særlig samlivet mellom TV 2 og Altibox har vært preget av mye uro de siste årene med krangling om prisen på TV 2-sporten og knapper på fjernkontrollen. Onsdag denne uken falt temperaturen ytterligere. Altibox-sjefen sa i et intervju med KampanjeTV at det var ikke noe verre i TV-bransjen, enn i andre bransjer. Vi er uenig. Det virker som om det er en industriell utfordring for hele TV-bransjen (også Discovery og Viaplay er i tilsvarende konflikter), og her er det også en uskyldig tredjepart, TV-seeren. I TV-bransjen rammes til stadighet millioner av seere altfor ofte av konfliktene. 

I bunn og grunn handler konflikten om tilgjengeligheten til TV 2s innhold og strømmetjeneste TV 2 Play. Den såkalte lineære seingen faller som en stein og vi finner stadig frem til mer og mer innhold når vi selv ønsker det. Morgendagens TV-seing skjer on demand som det heter og i apper, og det her stridens kjerne mellom TV 2 og Altibox ligger.

TV 2 har de seneste årene hatt ståltro på eget strømmeprodukt og evnen til å selge dette selv direkte til TV-kundene. I starten av strømmealderen viste utviklingen internasjonalt (USA) at stadig flere kuttet TV-kabelen og hoppet bukk over TV-distribusjonsleddet. Men det gikk ikke helt slik på det nordiske marked. Smarte koblingssalg av internett og TV sammen fra Telia, Telenor og Altibox, og et stadig bedre og mer fleksibelt tilbud til TV-kundene har demmet opp for kabelkuttingen her hjemme.

TV-distributørene var flinke til å få med seg strømmetjenestene over i sitt TV-tilbud, som i hovedsak har bestått av lineære TV-kanaler, og først ute var Viaplay og HBO som begge vokste kraftig i kunder. For TV 2 gikk salget av TV 2 Play direkte til kunde tregere.

Med unntak av Disney+ kan kundene i dag kjøpe det meste av strømmetjenester i poengsystemet til TV-distributørene og til med Netflix har blitt med på denne modellen. Det er dette TV-distributørene kaller «plukk og miks», men som i praksis er «velg og vrak» for TV-kanalene.

Når du har tømt TV 2 for innhold og ferdigsett «Kompani Lauritzen», «The Voice» og «Farmen» er det bare å hoppe videre og fråtse i en ny strømmetjeneste.

Det er dette TV 2 ikke kan gå med på for sin strømmetjeneste. TV 2-sjef Olav T. Sandnes vil ikke være smågodt fra plukk og miks-hyllen til TV-distributørene og Kampanje er kjent med at denne kommunikasjonen provoserer TV 2.

I stedet forsøker Sandnes å få med seg Altibox og de andre distributørene på et spleiselag rundt strømmetjenesten TV 2 Play og i motsetning til poengsystemet heller bli en fast del av abonnementet til distributørenes mange hundre tusen TV-kunder.

NRK henter pengene sine over skatteseddelen. TV 2 vil at pengene skal komme fra TV- og internettregningen til distributørene. For TV 2 er det en stor oppside her ettersom det befinner seg drøye to millioner TV-husstander som alle har en relasjon med en eller annen distributør.

Vi ser tydelig hvor TV 2 vil med den nye Allente-avtalen der strømmetjenesten nå ligger som en fast del av «Standard»-pakken. Den var mye av grunnen til TV 2 kunne slå i bordet med en kraftig vekst i antall strømmeabonnement.

Nå skal de nye avtalene ut i markedet. Først med Telia. Deretter med Telenor. Det blir spennende å se hva de to telegigantene lanserer, men vi blir overrasket dersom mange uker med TV-konflikt og svarte skjermer, først med Telia og deretter med Telenor, ikke betyr at TV 2 Play ligger som en fast del i TV-abonnementet. Blir TV 2 Play kun en del av poengsystemet, har kanalen oppnådd lite.

Nå er turen kommet til Altibox som sverger på at kundene deres ikke skal betale for innhold de ikke ønsker eller ser på. Da skjønner alle hvorfor det blir konflikt.

Å være smågodt i plukk og miks-hyllen er ikke godt nok TV 2.