Som Kampanje skrev tirsdag, befinner TV 2 og Altibox seg i forhandlinger om en ny TV-avtale. Dagens avtale går ut 31. mars, men allerede nå har TV 2 gitt Altibox beskjed om at de setter punktum for samarbeidet.

I en pressemelding skriver TV 2 at det ikke lenger er grunnlag for en ny avtale. 

- Et partnerskap forutsetter en avtale som fungerer for begge parter. Gjennom forhandlinger over lenger tid, har det blitt tydelig at Altibox ønsker en helt annen modell enn det TV 2 har tilbudt, og som avviker vesentlig fra det TV 2 har avtalt med de andre distributørene i markedet, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes i pressemeldingen.

- PR-utspill
Altibox har i dag over 530.000 TV-kunder gjennom sine partnere. Det vil si at over én million TV-seere kan miste tilgangen til TV 2s kanaler 1. april.

- Vi opplever dette som et rent PR-utspill fra TV 2, sier kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til Kampanje.

- Vi er overrasket over hva de sier nå, ut fra hva de har sagt tidligere. Vi er fortsatt åpne for et samarbeid med TV 2 og har et ønske om å være konstruktive og finne gode løsninger, fortsetter han.

Ifølge Veggeland fikk Altibox et tilbud fra TV 2 10. mars som de fulgte opp med et nytt tilbud.

- Etter det har det ikke vært noen reelle forhandlinger, sier han.

Han sier partene var i kontakt i dag.

- Der kommuniserte TV 2 at de ikke ønsker å ha noen avtale lenger og så går det ti minutter så er det en pressemelding ute. Da blir det tydelig for oss hva dette er snakk om.

- Hva synes du om denne måten å gjøre det på?

- Vi er litt overrasket og tenker at dette er et PR-utspill og en del av TV 2s forhandlingsstrategi.

- Hva var det i tilbudet til TV 2 som dere ikke kunne akseptere?

- Det viktigste for oss er at kunden får valgfrihet til å se det innholdet en ønsker og samtidig slipper å betale for det innholdet man ikke ønsker å se, sier Veggeland.

Saken fortsetter etter bildet.

Andreas Veggeland Altibox.jpg

Overrasket: Ifølge kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox kom beskjeden fra TV 2 overraskende på TV-distributøren.

- Ikke forhandlingstaktikk
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 avviser påstanden om PR-utspill fra Altibox.

- Nei, på ingen måte. Vi er ikke i konflikt, vi har avsluttet samarbeidet og er ikke lenger i forhandlinger. Da kan det heller ikke være forhandlingstaktikk, sier hun til Kampanje.

- Det er ikke en PR-strategi hver gang man sender ut en pressemelding. Det er fordi vi har noe viktig å si, fortsetter hun og letter til at pressemeldingen ble sendt ut 30 minutter etter at de ga beskjeden til Altibox, ikke ti minutter, slik Altibox hevder.

- Kan du utelukke at dere kommer til enighet før 1. april?

- Det er ikke grunn til å tro at vi kommer til en enighet. Vi har avsluttet samarbeidet. I stedet for å krangle og bråke de neste ukene, mente vi partnerne er best tjent med å være enige om at det ikke er grunnlag for en avtale.

Etter at denne saken først ble publisert tar Sarah Willand kontakt med Kampanje for å presisere at hun kan utelukke at partene kommer til enighet før dagens avtale utløper 31. mars.

Flere TV-konflikter

Like før årsskiftet mistet like mange TV-seere innholdet fra TV 2 da TV-kanalen brøt forhandlingene med Telenor. Konflikten varte i rundt syv uker.

I 2020 var det Telias kunder som måtte klare seg uten TV 2 i rundt fem uker før partene fikk på plass en midlertidig avtale. Først ett år etter kunne TV 2 og Telia skriver under på en langsiktig avtale.

- Hvorfor er det så vanskelig for TV 2 å bli enige med distributører om nye avtaler?

- Dette er krevende avtaler for alle parter. Vi er i en helt annen medieøkonomi og det er krevende for oss som innholdshus, men også for distributørene. Nå konstaterer vi at det ikke er grunnlag for en avtale med Altibox. Det synes vi er veldig synd, først og fremst for seerne selv, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

- Da dere kom til enighet med Telenor og Telia fikk dere inn et punkt om at TV 2 Play skulle bli en del av abonnementet til distributørenes kunder. Har dere prøvd å få til det samme her?

- Vi har en helhetlig modell som tilbyr alt av vårt innhold på alle flater, det har vært et diskusjonstema, sier Willand.

- Har det vært et krav fra TV 2 å få TV 2 Play inn i abonnementet til Altibox-kundene?

- Jeg vil ikke gå inn i detaljene i modellen utover å konstatere at den modellen vi har kommet til enighet med de andre om, ikke er en modell Altibox har ønsket.

Saken fortsetter etter bildet.

Sarah Willand TV 2 eivor eriksen.jpg

Avslutter forhandlingene: TV 2-direktør Sarah Willand avviser at dagens melding er en del av en forhandlingstaktikk. Foto: Eivor Eriksen

Kranglet om fjernkontrollen

Det er også under et år siden TV 2 sist befant seg i en konflikt med Altibox. Den fant sted i rettssalen der de kranglet om om hvorvidt TV 2 skulle få en egen knapp på fjernkontrollen til Altibox ettersom TV-distributøren åpnet opp for en egen Netflix-knapp på den samme kontrollen. TV 2 vant rettssaken og Altibox måtte gi TV 2 et tilbud om en egen knapp og betale sakskostnader på en halv million kroner.

Til Kampanje sa Altibox-sjefen Tor Morten Osmundsen at de ville ta opp saken om fjernkontrollen på nytt i forbindelse med de nye forhandlingene.

- Var denne knappen på fjernkontrollen en del av årsaken til at forhandlingene har brutt sammen?

- Nei, jeg tror ikke det er det som gjør at TV 2 sier dette i dag, sier kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox.

Her kan du se intervjuet Kampanje gjorde med Altibox-sjefen før forhandlingene: