Altibox-topper i ny TV 2-forhandling - varsler omkamp om «TV 2-knapp» etter rettssak

TV 2 og Altibox må bli enige om ny TV-avtale innen utgangen av mars. Begge lover å strekke seg langt for å unngå svarte skjermer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Vi snakker sammen og det er en positiv tone, sier administrerende direktør i Altibox, Tor Morten Osmundsen, til Kampanje.

Osmundsen leder det raskest voksende TV-distribusjonsselskapet på markedet med drøye en halv million kunder og har allerede gått forbi Telia. Torsdag denne uken kommer Altibox-eier Lyse til å slippe de helt nye kundetallene som viser hvordan kundeutviklingen går. Men Osmundsen sier Altibox fortsetter å spise andeler.

- Vi vokser med kombinasjonen av god teknologi og fornøyde TV-kunder. Det gjør at vi opplever et lavt frafall på kundesiden og vi kommer til å gå forbi Telenor i år, sier Osmundsen.

Det vil i så fall si at Altibox må øke antallet kunder til over 562.000 kunder dersom Telenors TV-sjef, Camilla Amundsen, klarer å holde på kundene sine. Får Altibox-sjefen rett vil det ligge an til et skifte i toppen i TV-distribusjonsmarkedet. Så langt er det Telenor som har vært landets største TV-distributør, med Altibox som nummer to. Telia inntar tredjeplassen med sine 477.000 kunder.

Osmundsen tok over som sjef i bredbånds- og underholdningsleverandøren Altibox for to år siden og har sittet på toppen av selskapet i en periode der har vært svært så ampert på det norske TV-markedet. Rettssaker, krangling og svarte TV-skjermer ser ut til å ha blitt en del av hverdagen mellom norske TV-kanaler og TV-distributørene.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i den beskrivelsen. Det er en litt tabloid fremstilling, sier Tor Morten Osmundsen i et helt nytt TV-intervju med Kampanje.

Her kan du se hele TV-intervjuet med Altibox-sjefen Tor Morten Osmundsen:

Forhandler om ny TV 2-avtale

Friskest i minnet står konflikten i TV-distribusjonsmarkedet mellom TV 2 og Telenor, der fjorårets store kranglefanter endte opp i en situasjon der over én million TV-seere mistet tilgangen til alle TV 2s kanaler i rundt syv uker. Nå er det Altibox og TV 2 som er i tilsvarende forhandlinger.

- Kommer vi til å se nye brudd og svarte skjermer i TV-markedet også fremover?

- Når en avtale løper ut så har vi ikke lenger lov til å sende innholdet. Vi håper og tror at vi skal komme til enighet, ikke minst på vegne av kunden så ønsker vi det, sier han.

Noe av det som har gjort TV-forhandlingene vanskelige, er å finne gode samarbeidsmodeller mellom kanal og distributør med tanke på de nye strømmetjenestene. Stadig flere av oss nordmenn strømmer mer og mer og samtidig er det mange som også tegner et abonnement direkte med TV-husene.

TV-distributørene forsøker derfor å tilby strømmetjenestene som del av sine TV-pakker, og i dag er både Viaplay, HBO Max og Paramount en del av TV-distributørens kanalpakker og poengsystemer. Siste tilskudd på stammen er Netflix som både Altibox og Telia har lansert, og nå følger også TV 2 etter med sin strømmetjeneste TV 2 Play som allerede i 2020 ble en del av poengsystemet til Altibox. 

Les også: Gir Altibox-kunder tilgang til TV 2 Sumo

- Den eneste store strømmetjenesten vi ikke har avtale med nå, er Disney+, men det er det ingen andre som har heller. De har foreløpig ønsket å selge direkte til kundene. Netflix var også der for noen år siden, men de er nå i vårt poengsystem og det har slått veldig godt an, sier Osmundsen.

Nyere avtaler med blant annet Allente viser at TV 2 har forhandlet seg frem til enda bedre avtaler med tanke på å få eget kundegrunnlag opp, og strømmetjenesten TV 2 Play er nå del av det faste grunntilbudet i flere av satellitt-TV-distributørens TV-pakker. Nylig kunne TV 2 fortelle om en kraftig vekst i antall abonnenter og det er ventet at Telia vil komme med en tilsvarende løsning om kort tid. 

Les også:  TV 2 har for første gang større inntekter enn NRK – nærmer seg 800.000 strømmekunder

- Ikke bekymret:

Selv om det har vært mye støy mellom TV-kanalene og distributørene er ikke Altibox-sjefen overrasket. - Jeg vil si at det er ganske normalt sammenlignet med andre bransjer så jeg er ikke bekymret over det, sier Tor Morten Osmundsen. Foto: Dag Robert Jerijervi.

Kranglet om knapper på fjernkontrollen

Og nettopp Netflix var kime til mye ondt blod mellom TV 2 og Altibox i fjor høst. Da kranglet de to i rettsalen om hvorvidt TV 2 skulle få en egen knapp på fjernkontrollen til Altibox ettersom TV-distributøren åpnet opp for en egen Netflix-knapp på den samme kontrollen.  TV 2 vant rettsaken og Altibox måtte gi TV 2 et tilbud om en egen knapp og betale sakskostnader på en halv million kroner.

- Hva skjedde egentlig?

- Det var en del av avtalen fra 2019 at hvis vi skulle tilby en knapp på fjernkontrollen til en annen leverandør, skulle TV 2 også få et tilbud. Så da avtalen med Netflix kom på plass, varslet vi TV 2 om dette og ga dem også et tilbud. Deretter ble det en diskusjon om tilbudet skulle innebære en betaling eller om TV 2 bare skulle dekke kostnaden for den fysiske implementeringen av knappen. TV 2 mente at de ikke skulle betale noe for den kommersielle verdien av å ha en direkte inngangsport på vår fjernkontroll, men hva er da butikken i dette for oss, sier Osmundsen.

Slik Kampanje forstår saken ønsket Altibox seg en reell betaling av TV 2 for å gi TV 2 en egen direkteknapp på fjernkontrollen og at det er noe som kan komme på bordet i den nye forhandlingsrunden. Til Kampanje sier Osmundsen at de raskt bestemte seg for ikke å anke kjennelsen.

- Hva var det å vinne på det. Vi fikk krav om å gi et tilbud, noe vi også gjorde, og vi fikk krav om ikke å produsere fjernkontroller uten TV 2-knapp med lansering før 1. april, noe vi ikke hadde behov for. Det ble laget en sak av ingenting , sier Osmundsen

Les også: Seier til TV 2 i søksmålet mot Altibox - får tilbud om knapp på fjernkontrollen

Ny TV-forhandling:

TV 2-sjef Olav T. Sandnes er klar for en ny krevende forhandlingsrunde og denne gangen med landets nest største TV-distributør. - Målet er å finne gode løsninger med Altibox og jeg kan bekrefte at vi er dialog med dem, sier Sandnes. Foto: Eivor Eriksen.

- Kommer til å være tydelige

Rettssaken var ikke første gang TV 2 og Altibox har kranglet. I forkant av dagens avtale gikk det hett for seg mellom TV 2-sjef Olav Sandnes og Altibox-styreleder Torill Nag i Lyse-konsernet og den gang var prisen på sporten til TV 2 som var kjernen. At Altibox sammen med Telenor også meldte seg på i kampen om norsk fotball før jul i 2020, hjalp heller ikke på den allerede dårlige stemningen.

- Hva blir vanskelig denne gangen?

- Vi er aller mest opptatt av å sikre at kundene våre får økt frihet til å velge hvilket av TV 2s innhold de ønsker å se. Dersom TV 2 ikke er enige i dette, kan forhandlingene bli krevende, sier Osmundsen.

- Betaling for knapp på fjernkontrollen kommer kanskje også opp?

- Det vil komme det, ja.

- Kan dere lansere en fjernkontroll etter 1. april uten TV 2-knapp?

- Ja.

Osmundsen sier han har vært i dialog med TV 2 for å høre om de har ønsket å produsere opp noen fjernkontroller for å ha en buffer dersom partene nå skulle bli enige.

- Vi prøver å finne løsninger, sier Osmundsen.

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

TV 2: - Ønsker ikke å skape en konflikt

TV 2 har kjørt hardt i forhandlingsrundene med Telia og Telenor de siste par årene og er nå klare til å ta de mest krevende samtalene med Altibox.

- Hva tenker du om den kommende Altibox-forhandlingen?

- Som en relativt liten aktør i et globalt marked er vi avhengig av sterke norske og nordiske samarbeid får å hevde oss i konkurranse med de globale gigantene, og vi ønsker å finne løsninger med alle partnerne våre. TV 2 er heller ikke det eneste TV-huset som har vært i konflikt med distributørene, det gjelder også Discovery og Nent, og det viser at dette er en industriell utfordring. Men målet er å finne gode løsninger med Altibox og jeg kan bekrefte at vi er dialog med dem, sier TV 2s administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes.

- Er det et mål å unngå svarte skjermer slik det skjedde i forhandlingene med Telia og Telenor?

- Selvfølgelig ønsker vi ikke konflikt og jeg kan garantere at verken TV 2 eller Altibox går inn i denne type forhandlinger med det for øye å skape en konflikt. Det er begges ambisjon om å komme frem til de gode løsninger, sier TV 2-sjef Olav Sandnes.

Altibox-topper i ny TV 2-forhandling - varsler omkamp om «TV 2-knapp» etter rettssak