NHST-konsernet legger frem sine tall for fjorårets fjerdekvartal etter at selskapet i fjor la om sin rapportering og nå deler virksomheten inn i de to forretningsområdene «Medier» og «SaaS». I den forbindelse har mediehuset skiftet navn fra NHST Media Group til NHST Holding. 

Forretningsområdet medier oppnådde et brutto driftsresultat på 9,6 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor og det var en reduksjon på 8,9 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i 2020.

Les også: Janne Johannessen er ny sjefredaktør i Dagens Næringsliv

Øker på reklame og abonnement
Omsetningen i medievirksomheten vokste svakt fra 145,1 millioner kroner i fjerde kvartal 2020 til fjorårets 150,9 millioner kroner. Det er vekst i både brukerinntekter og reklameinntekter, men inntekter fra konferanser og andre arrangementer var fortsatt preget av restriksjoner i forbindelse med covid-19. I resultatrapporten som ble publisert torsdag morgen heter det «at fall i inntekter fra fysiske arrangementer ble bare delvis kompensert av inntekter fra digitale arrangementer.»

Inntektene på dette området gikk tilbake med et par millioner kroner.

Samtidig så øker NHST kostnadene på medievirksomheten med 11,4 prosent eller snaue 23 millioner kroner.

- Økningen skyldes blant annet nyansettelse for redaksjonelle satsninger, samt at engangseffekter av pandemirelaterte kostnadstiltak i 2020 ikke er videreført, skriver NHST i rapporten.

- Et veldig bra år
Administrerende direktør Trond Sundnes er godt fornøyd med året totalt sett.

- Mediedivisjonen tjente mer penger i 2021 enn på flere år. Det har vært et veldig bra år der vi har klart å øke inntektene både på abonnement og annonser. Vi hadde også en veldig sterk avslutning på året, og særlig på annonsesiden, sier Sundnes.Det er primært det digitale annonsesalget som står for veksten, men annonsesalget på papir har også vært bra, ifølge NHST-direktøren. At kostnadene øker og driftsresultatet faller i fjerde kvartal, bekymrer han ikke.- Vi klarer allerede å se effekter av hele endringsjobben som ble gjort i fjor, sier han.Har stor tro på 2022
Et svakere fjerde kvartal enn 2020 skyldes blant annet økte investeringer i redaksjonene og ansettelser på kommersiell side.- Vi hadde flere ubemannede stillinger i 2020. Mot slutten av 2021 så begynte vi å ansette flere ettersom markedet åpnet opp, også for å rigge oss for det vi tror blir et veldig bra 2022.

- Hva er det som gjør deg sterk i troen på at 2022 blir et bra år?- Internt er det den fantastiske innsatsen vi har sett fra hele organisasjonen gjennom et halvår preget av korona og hvor vi har gjennomført store endringer i organisasjonen. At vi har klart å levere så gode resultater som vi gjorde i fjor høst, gir meg veldig troen på 2022. Det har vært utrolig fint ås e ansatte igjen på kontoret den siste uken, sier Sundnes.Han forventer også at eventmarkedet, som er viktig for mediekonsernet, vil bedre seg i år.- Vi driver mye med event og er til stede på flere store internasjonale industrieventer. Når samfunnet åpner opp har vi troen på at vi vil få til mye både i Norge og internasjonalt. 

Flat inntektsutvikling
Ser en på NHST-konsernet under ett så økte medie- og teknologieieren inntektene med 2,7 prosent sammenlignet med fjerde kvartal i 2020 og endte til slutt på 289,5 millioner kroner i fjerde kvartal.

Konsernets brutto driftsresultat endte på 8,9 millioner kroner for fjerde kvartal og 66,5 millioner kroner for året 2021. Begge deler var ned fra tilsvarende perioder i 2020. 

Inntektsutviklingen er også flat om en ser på hele året. For 2021 ble konsernets driftsinntekter 1.084,9 millioner kroner sammenliknet med 1.088,8 millioner kroner for 2020.

Her kan du se alle tallene til NHST Holding for årets fjerde kvartal. Alle tall i MNOK. 

NHST Holding 2021 2020 Endring i %
Omsetning 289,5 281,9 - 2,7
Driftsresultat - 7,7 8,4
Resultat før skatt - 11,1 3,8 -