I dag ble den rykende ferske undersøkelsen «Slik er redaktørenes forhold til eierne» presentert under Høstmøtet på Pressens Hus.
118 av 296 ansvarlige redaktører har besvart Norsk Redaktørforenings (NR) spørsmål, og 15 prosent av disse opplyser at de har opplevd at eierne at har grepet inn i redaksjonelle prosesser en eller flere ganger.
Både tidligere Nidaos-redaktør og varsler Vanja S. Holst og assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø mener funnet er bekymringsverdig.
Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier også til Kampanje at tallene gir grunn for bekymring.
- 15 prosent er altfor mye. Det tallet skal i utgangspunktet være null. Det er bra at vi nå har en diskusjon rundt dette. Saken fra Amedia er et konkret eksempel, men dette betyr jo at det skjer flere steder. Det vil ha stor verdi å få snakket konkret om disse tilfellene, selv om jeg skjønner at det også kan være vanskelig, sier Håndlykken.
- Tror du dette kunne skjedd i Schibsted?
- Jeg kan ikke si at det ikke kunne skjedd i Schibsted, når man ser at tallet ligger på 15 prosent, sier Håndlykken.
Les mer: Avslører innblanding fra eiere i ny redaktør-undersøkelse: - Alvorlig og bekymringsverdig
Håper flere vil stå frem
Håndlykken understreker at hun aldri har opplevd dette selv.
- Det blir jo også et spørsmål om man svarer på en helt direkte påvirkning eller om den oppleves mer indirekte. For min egen del - og i VG - så har dette aldri truffet meg, men vi hadde jo et tilfelle hvor det ble en diskusjon rundt uttalelser som Kristin Skogen Lund hadde, hvor hun reflekterte godt rundt det hun hadde sagt i etterkant. Det var heller ikke noe jeg som nyhetsredaktør opplevde at påvirket meg, men i etterkant satte vi pris på at hun sa at hun burde ordlagt seg annerledes.
- 15 prosent sier at de har opplevd dette her, men med unntak av Holst har ingen stått frem. Kan du tenke deg noen mulige grunner til at folk ikke vil stå frem?
- Det er ganske interessant, og jeg tenker at dette er noe man må dykke nærmere inn i. Det vil jo være relevant for Redaktørforeningen å prøve å få løftet opp det lokket, sier Håndlykken.
- Jeg tror nok at Vanja S. Holst tok en hard støyt når hun gikk ut i offentligheten med den informasjonen hun gjorde, og hun hadde god dokumentasjon som understøttet hennes historie. Jeg håper at det gjør at flere tenker at det er greit. Samtidig så vil man nok oppleve at man er bekymret for å stå litt alene i det og at det kan føre til reaksjoner, men jeg håper at vi kan skape det rommet, sånn at vi kan få konkretisert mer hva som faktisk ligger i de tallene.
Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore var til stede under høstkonferansen da Norsk Redaktørforening la frem undersøkelsen «Slik er redaktørenes forhold til eierne». 15 prosent av redaktørene svarer de har opplevd at eierne har grepet inn i redaksjonelle prosesser en eller flere ganger. Foto: Ragnhild Aarø Nije
- Vil vite mer
Sjefredaktør Bjørn Bore i Vårt Land sier, i likhet med Håndlykken, at antallet redaktører som opplever eier-innblanding ideelt sett burde være null prosent.
- Her vil jeg gjerne vite mer. Jeg vil vite i hvilken del av pressen dette har skjedd, hvem som har forsøkt å påvirke, om forsøkene var av alvorlig art, og om de nådde frem. Dette spør jeg meg om etter å ha sett disse tallene. Det ville også vært interessant å få vite hvor reelle disse forsøkene har vært på å påvirke journalistikken, sier han.
- Har du opplevd noe lignende?
- Nei, overhodet ikke. Mentor Medier er et svært kompetent konsern, så jeg har aldri opplevd at noen har forsøkt å påvirke journalistikken, sier Bore.
- Hvorfor har bare én stått frem, hvis 15 prosent har opplevd dette?
- Det vet jeg ikke, det kan være fordi man har avvist forsøket eller ikke tatt det på alvor. Jeg vil ikke spekulere i det, og det er uansett vanskelig å gjøre når man vet så lite om hva som ligger i disse tallene, sier han.
- Kan det at det er vanskelig for en redaktør å stå opp mot et konsern eller eier spille inn?
- Å stå opp i mot et konsern slik Vanja S. Holst gjorde, må være svært utfordrende. Det er også verdt å merke seg at hun fikk lite støtte fra andre redaktører. Jeg tror mange redaktører i ettertid har tenkt på om de ga nok støtte da hun slo alarm om dette.
Kommentér