Torsdag 23. september avholdes høstens første møte i Kringkastingsrådet. Møtet blir det første fysiske møtet i rådet på 19 måneder, skriver rådssekretær Erik Skarrud i en melding. 

Totalt har det kommet 1.539 henvendelser forrige møte i juni.

De to sakene det har kommet flest klager på er tidligere omtalt av Kampanje, klimasaken med tidligere MDG-politiker Erik Nakkerud og NRKs avpublisering av «Helt Ramm i Tokyo». Det har kommet inn henholdsvis 413 og 173 klager om de to programmene. 

I følge Skarrud er det Frp-politikeren Jon Helgheim som har utløst klagestormen om bruken av Nakkerud som klimapsykolog.

- Så vidt jeg kan se har mange av dem samme tekst, og de stammer nok fra en oppfordring fra Jon Helgheim på hans Facebook-profil, har Skarrud tidligere uttalt til Kampanje. 

Det var i august at Helgheim langet ut mot NRK i et Facebook-innlegg der han skrev at det virket som at de ikke en gang prøvde å være politisk nøytrale. Han reagerte på et innslaget der forsker på klimapsykologi Erik Nakkerud, blant annet oppfordret folk med klimaangst til å stemme på et klimaparti ved stortingsvalget. Under innlegget skrev Frp-politikeren at følgerne hans kunne melde inn saken til Kringkastingsrådet, og kom med et forslag om en tekst de kunne kopiere og sende inn.

De tre episodene av «Helt Ramm i Tokyo», der programleder og komiker Nicolay Ramm karikerer en japansk gameshow-vert, har skapt furore i norske medier. NRK hadde valgte å avpublisere de tre episodene etter reaksjoner fra et fåtall publikummere som mente programmet var stigamtiserte mot asiatere. Det har kommet inn flere klager om avpubliseringen enn om selve innholdet. 

Klager på liggelister
Klager rettet mot NRK P3s sak om liggelister skal også behandles. 

- Dette er en utrolig unødvendig sak å legge ut. Hva tenker dere om at barn og unge leser dette? Skal det føre til at de får det bedre i livet? Jeg tror det har motsatt effekt. Hvor er seriøse, stødige NRK? Dette er skuffende. Igjen - skjerp dere. Dette er og blir lavmål, skriver en av klagerne.

På agendaen står denne gangen står også klagebehandling og oppsummering av NRKs valgdekning, status for første halvår med statistikk på bruk av NRKs tilbud, samt en presentasjon av NRKs sommersatsing med Statsraad Lehmkuhl.

Henvendelser som skal behandles i rådet:

  • Gjenbruk av nyheter
  • Avpublisering "Helt Ramm i Tokyo"
  • Liggelister i P3

Henvendelser om NRKs valgdekning som skal diskuteres som en del av den totale valgdekningen:

  • Småpartier som ikke er med i Valgomaten
  • Dekning av sametingsvalget
  • Feiltolkning av skolevalgresultat

Les også: NRK meldte om «rød bølge» i skolevalget - nå legger de seg flate