Den nye TV-avtalen mellom NRK og Norges friidrettsforbund strekker seg til 2026 med opsjon på ytterliggere to år.

- Dette er gode nyheter for alle som liker friidrett og betyr at et stort publikum kan følge oss i årene som kommer også. Vi skal gi alt for å levere stolte øyeblikk på TV, sier Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm i en felles uttalelse torsdag morgen.

Avtalen omfatter konkurranser på bane og i hall, i tillegg til terrengløp, gateløp, motbakke- og ultraløp.

- NRK har i lang tid hatt disse rettighetene, og vi vet at publikum er glad i norsk friidrett. Med den utviklingen norsk friidrett har hatt de siste årene er det svært spennende å følge dem på hjemmebane også dette tiåret. Derfor var det naturlig å fornye avtalen, sier sportsredaktør i NRK Egil Sundvor til Kampanje.

- Vil ikke erstatte vintersport
NRK mistet som kjent de aller fleste rettighetene til vintersport til konkurrenten Nent, og årets vintersesong blir den første uten vintersport hos rikskringkasteren på mange tiår.

- Tror du friidrett blir like viktig for NRK som det vintersport har vært tidligere?

- Det meste av friidrett går utenom vintersesong, så det vil hverken erstatte eller konkurrere med vinteridretten. Men vi ser at friidrett når bredt og har god oppslutning særlig når våre store profiler deltar, enten det er NM, EM eller VM i friidrett. Og vi har noen fantastiske representanter for norsk friidrett nå, sier Sundvor.

Les også: Nent klar til å ta over vintersporten: - Vært synonymt med NRK i 40-50 år

NRK har nå rettigheter til å vise NM utendørs og innendørs, nasjonale konkurranser, i tillegg til at de allerede viser Diamond League, VM, EM og andre nasjonale konkurranser. 

- Norsk friidrett står knallsterkt i dag, og svært fornøyd med å ha sikret de norske rettighetene i mange år framover. Vi gleder oss til å få vist frem både våre beste kvinner og menn, og våre nye talenter, sier Sundvor, som ikke ønsker å gå ut med hvor mye de har lagt på bordet for rettighetene.

- Avtalen vil øke interessen
Konsulentselskapet Aasland Graff & Partners har bistått Norges friidrettsforbund i forhandlingene av rettighetsavtalen. Generalsekretær i friidrettsforbundet, Kjetil Hildeskor er meget fornøyd med å ha fått avtalen på plass.

- Vi er glade for at NRK forsterker sin friidrettssatsning. Idretten blir fortsatt tilgjengelig for alle og avtalen vil øke interessen for norsk friidrett. NRK har som rettighetshaver vist stort engasjement, Hildeskor.

Les også: TVNorge nesten dobbelt så stor i august - NRK og TV 2 faller mest

Friidrettsinteressen hos nordmenn har virkelig slått ut i blomst de siste årene. Under OL var det hele 600.000 som så Jakob Ingebrigsten løpe inn til OL-gull på 1.500-meteren. Og klokken 05.22 natt til tirsdag 3. august var 200.000 nordmenn våkne for å få med seg Karsten Warholm ta sin første OL-gullmedalje.