VG overtar alle aksjene i selskapet Fri Flyt AS. Det opplyser avisen om i en pressemelding mandag.

Fri Flyt AS ble etablert i Bergen i 1998 og inkluderer det digitale universet friflyt.no, magasinene Fri Flyt og Jeger, samt de attraktive nisjene Landevei, Terrengsykkel, Klatring, Ute og Jeger. Fri Flyt har i dag 18 medarbeidere, inkludert gründerne Audun Holmøy Røhrt og Erlend Sande. 

- Vi gleder oss til å inkludere Fri Flyt-universet i mediehuset VG og Schibsted. Gründerne og de ansatte har i over 20 år gjort en imponerende jobb med å bygge en sterk merkevare med lojale og kvalitetsbevisste brukere, og Fri Flyts egenart skal ikke endres som en del av VG, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG, Gard Steiro, i en pressemelding.

Ambisjonen hans er å styrke Fri Flyts digitale posisjon og abonnementsprodukt.

- Vi har latt oss begeistre over journalistikken i Fri Flyt. Det er en kunnskapsrik og dedikert gjeng vi ser frem til å bli bedre kjent med. Potensialet for videre vekst er betydelig når vi nå slår oss sammen, fortsetter Steiro.

- Ble en bedre match
Partene ønsker ikke å gå ut med kjøpesummen, men overfor Kampanje forteller VG-sjefen hvorfor mediehuset har blitt en interessant oppkjøpskandidat.

- Det som er interessant for VG og Schibsted er at dette er en veldig kompetent redaksjon som har høy troverdighet innenfor mange små nisjer, men som når ut til et bredt publikum med friluftsliv, som vi opplever det er stor interesse for hos våre lesere.

- Er dette stoff som skal frontes på VG-forsida?

- Det viktigste i denne fasen er å sette oss sammen med staben i Fri Flyt for å diskutere hvordan vi skal utvikle samarbeidet. Jeg ser for meg at mye av stoffet kan være interessant for et bredere publikum og kan distribueres på VGs plattformer på ulike måter. Samtidig er jeg opptatt av at Fri Flyt skal være en selvstendig merkevare og redaksjon. Det har vi god erfaring med fra selskaper som E24 og Tek.no.

- Når begynte du å fatte interesse for friluftslivet?

- Jeg har lest Fri Flyt i veldig mange år personlig, og har fulgt med de over tid. Denne dialogen skjøt fart i forbindelse med at vi ser tydelig potensial innenfor digitalt abonnement. Da ble Fri Flyt en bedre match mot VG og Schibsted enn for noen år siden.

- En gradvis prosess
Fri Flyt-gründer Audun Holmøy Røhrt blir, i likhet med redaktør Erlend Sande, med videre, selv om de ikke lenger skal eie selskapet.

- Hvorfor velger dere å selge nå?

- Vi har rett og slett lyst til å nå ut enda bredere og nå enda flere lesere, og videreutvikle selskapet, oss selv og de ansatte, sier Holmøy Røhrt.

Han forteller at de har opplevd en positiv utvikling det siste året, både i trafikk og abonnenter, men også Fri Flyt ble rammet av koronakrisen våren 2020.

- Vi gjorde en omstilling i starten av koronakrisen. Det forsvant mye annonseinntekter og vi hadde fem blader som vi slo sammen til ett. Vi gjorde en digital omstilling i mars/april som var veldig vellykket.

- Når startet samtalene med VG?

- Det har modnet over tid. Vi har holdt på en god stund og har ikke i utgangspunktet vært til salgs. Det har vært en gradvis prosess, men vi tror dette er veldig bra for oss og for selskapet. Vi har lyst til å lage en ny epoke.

VG overtar formelt eierskapet fra og med 1. november.