Forrige uke skrev Kampanje om et nytt «Exit»-innslag på Dagsrevyen. Innslaget var programmets fjerde «Exit»-innslag på under ett år. Det fikk mediekritiker Trygve Aas Olsen til å reagere.

- NRK er klar over at dette er en omstridt praksis, men de ender likevel opp med å gjøre det, sa han til Kampanje.

Siden den gang har NRKs nyhetsflaggskip hatt innslag om både «Rådebank» og «Mesternes mester». Til sammen blir det tre Dagsrevyen-innslag om tre ulike NRK-programmer på under syv dager. 

- For meg høres det ganske mye ut, sier medieforsker og nestleder i Kringkastingsrådet Torgeir Uberg Nærland, til Kampanje.

Les også: Kritisk til Exit-innslag på Dagsrevyen: - NRK vet at dette er omstridt

- Bør tenke seg om
Nærland har tidligere vært kritisk til det som «framstår som promotering» på Dagsrevyen. I 2019 diskuterte Kringskastingsrådet «Exit»-promotering på nyhetsprogrammet. Medieforskeren mente da at NRK refererte for mye til eget univers.

- Tenker du det samme nå eller har det endret seg?

- Jeg står fortsatt ved det jeg sa i 2019, sier Nærland.

- NRK bør ikke bruke mye plass på å promotere egne produksjoner som en del av nyhetssendingene, men, og dette er et inntrykk jeg har, er at NRK kanskje har blitt litt bedre på å begrense omfanget av denne typen innhold. Og, dette er kun et inntrykk som ikke er forskningsbasert, understreker Nærland.

Medieforskeren mener NRK kan risikere å miste troverdighet.

- Jeg vil si NRK bør tenke seg om når de fyller opp en nyhetssendinger med henvisning til egne produksjoner. Når omfanget av frempek til egne produksjoner blir stort risikerer de å uthule sine egne nyhetssendinger og sin troverdighet som nyhetsformidler.

Utelukker ikke K-rådet
Nærland er ikke den eneste som lurer på om kanalen kan miste troverdighet. Mangeårig pressemann og fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ), Trygve Aas Olsen og professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, Svein Brurås, spekulerte begge i om NRK kan tape troverdighet forrige uke.

Nærland understreker at han selv ikke har sett alle innslagene, men sier NRK på generelt grunnlag bør unngå det i stort omfang.

- Er dette noe som kan komme opp i K-rådet?

- Det kan jo ikke utelukkes, sier Nærland og legger til:

- Det jeg er kritisk til er at NRK som Norges viktigste nyhetsformidler på TV risikerer å uthule nyhetsoppdraget sitt ved å fylle nyhetsflaten med henvisninger til egne poduksjoner.

- Journalistisk relevant
Da Kampanje i forrige uke spurte redaksjonssjef Hanna Thorsen i «Dagsrevyen» om programmet skal drive reklame for NRK-serier svarte redaksjonssjefen at «Dagsrevyen» ikke driver reklame.

- Jeg mener at det er en relevant diskusjon, vi er bevisst problemstillingen og diskuterer balansegangen fortløpende. NRK er en viktig institusjon i Norge, og vi skal selvsagt dekke serier og annet kultur- og underholdningsstoff produsert av og for NRK når det er journalistisk relevant, sa Thorsen til Kampanje.