I revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen fram forslag til lovendringer som innebærer merverdiavgiftsfritak for dybdejournalistikk.
- Tidsskrifter og fagpresse har en viktig rolle for debatt og utvikling innenfor ulike næringsgrener, fag, organisasjoner og særinteresser. Det er derfor viktig at vi nå får et momsregelverk som åpner for å utnytte mulighetene som ligger i digital publisering av dybdejournalistikk, sier kultur– og likestillingsminister Abid Q. Raja i en melding.
Fritaket for merverdiavgift på elektroniske tidsskrifter og bøker ble innført 1. juli 2019. Hensikten var avgiftsmessig likebehandling av trykte og elektroniske publikasjoner, men løsningen traff ikke de mediene som tilbyr digitale abonnementsprodukter i for av «en dynamisk nettside» i motsetning til en PDF.
Staten mister inntekter
I meldingen heter det at regjeringen ønsker «å fremme innovasjon», og vil sikre at regelverket «ikke er begrensende for den digitale utviklingen av dybdejournalistikk.»
Videre heter det at regjeringen derfor har arbeidet med tanke på å finne en avgrensning som i større grad åpner for å utnytte mulighetene som ligger i digital publisering.
I forslaget heter det at merverdiavgiftsfritaket for aviser utvides til å omfatte elektroniske publikasjoner med en dyptgående dekning av nyhets- og aktualitetsstoff.
Forutsatt at endringen trer i kraft 1. juli, anslår departementet provenytapet til om lag 25 millioner kroner påløpt og 15 millioner kroner bokført i 2020, men provenytapet kan bli større på sikt, heter det.
- Lang kamp er over
For Fagpressen betyr det at en endeløs kamp går mot slutten.
- Med forbehold om eventuelle endringer på detaljnivå i revidert budsjett fra regjeringen slik jeg kjenner dem fra høringen, er en åtte år lang kamp over, sier Per Brikt Olsen til Kampanje.
- Hva betyr dette for fagpressen?
- Det betyr at man ikke lenger stiller med et handicap som har vært helt uforståelig. Nå vil det bli likebehandling mellom papir og digitalt, men fagpressen vil også bli likebehandlet med alle andre konkurrenter av fagpressen. Frem til dette har vi vært likebehandlet på papir, men forskjellsbehandlet og diskriminert på det digitale, sier Olsen.
Administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen, kan juble. - En kamp som har vart i åtte år er over, sier han til Kampanje.
Kommentér