Etter halvannet års forarbeid, gir TVNorge grønt lys til en dokumentarserie om Baneheia-saken. Det er produksjonsselskapet Monster som har fått oppdraget. Kelly Lillesund, som også står bak «The Oslo Killing».

- Vi mener det er både riktig og viktig at Baneheia-saken blir grundig belyst, også for et større publikum. Dommen mot Viggo Kristiansen er kraftig kritisert fra flere hold, og det er sådd betydelig tvil rundt dommen, mens påtalemyndighetene, på sin side, fremstår sikre i sin sak. Vi vil forstå hvorfor, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland i en pressemelding.

Det var Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) som ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand for 20 år siden. Stine Sofies mor, Ada Sofie Austegard, har tidligere reagert på at det lages underholdning av denne og andre drapssaker.

- Det kan virke som at det triste og forferdelige rundt barnedrap på to små jenter er glemt, nå er det bare sensasjon og konspirasjonsteorier som opererer der ute, sa hun i et intervju med TV 2 i fjor.

Overfor Kampanje forteller Discoverys kommunikasjonsdirektør at de har formidlet informasjon om produksjonen til de pårørende gjennom bistandsadvokatene deres.

- Hvordan har dere veid behovet for denne serien opp mot ønsket fra de pårørende om å la saken ligge?

- Dette er et veldig tungt tema. Vi har gått mange runder på det og veid ulike hensyn. Vi har falt ned på at det er riktig og viktig å belyse Baneheia-saken nettopp fordi det er sådd så mye tvil rundt dommen på den ene siden, mens påtalemyndighetene fremstår som sikker i sin sak. Denne saken er omtalt i bokform, kronikker og podkast, men det har aldri blitt dekket i et bredt format som TV, sier Skoland.

Han fortsetter:

- Vi skjønner at dette er en veldig vanskelig sak for mange. Vi er opptatt av å belyse saken fra alle sider og forstå vurderinger som er gjort underveis i serien. Dette true crime-begrepet er et samlebegrep for en ny type sannhetskrimserier, og vi kommer helt sikkert til å se noen av de virkemidlene her, men vi er opptatt av at temaet skal behandles skikkelig, edruelig og journalistisk.

Viggo Kristiansens sak har vært forsøkt gjenopptatt flere ganger. Den ligger i dag til vurdering hos Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker for sjuende gang.

Journalist Bjørn Olav Jahr blir en bidragsyter i serien. Han har gitt ut boken 
«Drapene i Baneheia» der han retter et kritisk søkelys på etterforskningen, bevisvurderingene og rettssakene som førte til domfellelse av Viggo Kristiansen. Også medias dekning skal bli belyst ifølge pressemeldingen.