I en pressemelding går det frem at Norges største lokalaviskonsern, Amedia, kjøper seg enda flere svenske aviser. Denne gangen går Amedia sammen med selskapet MittMedia, som Amedia eier med 20 prosent, og kjøper Hall Media. Det svenske lokalavisselskapet sitter med en portefølje bestående av ti abonnementsaviser, åtte gratisaviser og egen trykk- og distribusjonsvirksomhet.

Les også: Stokstad om svenskehandel: - Vi skal skape Amedia i Sverige

- Vi kommer til å bidra til ny vekst og utvikling for viktige lokalaviser i en sentral del av Sverige og se til at avisene og regionen er en tydelig stemme i samfunnet, sier Are Stokstad i pressemeldingen.

Med det nye aviskonsernet på plass så kan Amedia plusse på en halv milliard i omsetning på sine svenske virksomheter. Fra før av eier Amedia 20 prosent av MittMedia sammen med Bonnier.

Hall Media er lokalisert i Jönköping og er med sine 70.000 abonnenter og over 250.000 daglige lesere.

- Det er det sjette største mediekonsernet i Sverige i tradisjonell forstand. Jönköping er også en stor avisby, sier Stokstad til Kampanje.

Avtalen innebærer at Amedia går inn på eiersiden direkte gjennom å kjøpe 49 prosent av aksjene i Hall Media. Mittmedia, der Amedia altså er medeier, tar de resterende 51 prosentene. 

- Blytungt annonsemarked
Dermed fortsetter Stokstad og det norske mediekonsernet å styrke seg på det svenske markedet. Gjennom sitt partnerskap med Bonnier er Amedia blitt en betydelig aktør på det svenske avismarkedet med en samlet omsetning på to milliarder kroner i Sverige. 

- Forhistorien til dette var at vi valgte å bli med i Sverige fordi Bonnier ønsket å få en partner for å bygge en struktur som kunne skape digital vekst og utvikling for svenske lokalaviser. Nå har vi holdt på ett år og erfaringen har vært gode, sier Amedia-sjefen.

Han sier Amedia og Bonnier nå har lagt et budsjett for inneværende som viser at MittMedia skal gå med overskudd i 2020. Men det har vært en tøff reise sier Stokstad.

- Annonsemarkedet i Sverige er blytungt, men til tross for dette så har MittMedia klart seg bra. Vi har et budsjett for inneværende år som skal gi positive tall, sier han.

Planlegger for pluss i år
Tallene for 2019 til Amedia er ikke klare, men Stokstad sier MittMedia gikk med underskudd i fjor.

- Planen var å drive med underskudd i 2019 og det har gått som forventet. Men det som er spennende er at vi til tross for utviklingen på annonsemarkedet, driver i tråd med planen vår og at vi har klart å få til en sterk vekst i abonnementsinntektene, sier han. 

Nå blir det å gjøre samme reisen med Hall Media som også har slitt med lønnsomheten og som i dag går med tap.

- Hall Media er et meget tradisjonsrikt medieselskap som har drevet av samme familie over flere generasjoner. Men nå får vi selskapet inn i en struktur der vi kan dele på teknologi, annonser og få til en vekst i abonnementsinntektene. Sammen med Bonnier og MittMedia er vi sikre på at Hall Media kan hente ut store gevinster, sier han.

Også Polaris Media har det siste året gått inn på det svenske avismarkedet gjennom kjøpet av Stampen Media og etter det Kampanje kjenner til skal den norske lokalaviskonkurrenten til Amedia også ha vært interessert i å kjøpe Hall Media. 

Ny svenskehandel:

Are Stokstad i Amedia sammen med Lovisa Hamrin i Hamrinstiftelsen som eier Hall Media.