Tidligere i dag skrev Kampanje om et innslag i mandagens Idol-sending der programleder Katarina Flatland inviterer seerne til å delta i en konkurranse om å bli stemmen i en ny Solo-reklame, samt få et artisthonorar på 50.000 kroner.

Nå varsler Medietilsynet at de vil se nærmere på saken.

- Slik vi foreløpig vurderer det, kan utformingen av innslaget reise noen problemstillinger i forhold til reglene om produktplassering. Det gjelder særlig spørsmålet om produktplasseringen gis en unødig fremtredende rolle, sier Hanne Sekkelsten, direktør juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet til Kampanje.

Innslaget som er en del av et samarbeid mellom Solo og Idol kommer omtrent 20 minutter ut i programmet og varer i ett minutt.

- Vi kommer til å se nærmere på dette. Dersom vi etter en nærmere vurdering mener innslaget er problematisk, vil vi ta opp dette direkte med TV 2, sier Sekkelsten.

Saken fortsetter etter bildet.

Skal undersøke innslaget:

Direktør juridisk og regulatorisk avdeling. Hanne Sekkelsten, i Medietilsynet. Foto: Medietilsynet / Thomas Ekström.

TV 2 klipper i sendingen
Sponsorsjef Ina Rønning i TV 2 sier nå til Kampanje at de vil gjøre endringer i sendingen.

- Vår intensjon har hele veien vært å følge Medietilsynets veileder for hvordan dette skal gjøres. Dersom det er noe vi må justere vil vi selvsagt gjøre det. Det 60-sekunders innslaget for å sette premissene for konkurransen var kun ment for den første episoden av Idol, og er derfor allerede planlagt som 10-sekundere i de kommende episodene. Vi redigerer også reprisen av den første episoden, samt versjonen som ligger på TV 2 Sumo. Utover det vil vi svare Medietilsynet direkte, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Gunnar Bodahl-Johansen, faglærer i journalistikk på Norges Kreative Høyskole og mangeårig journalist og redaktør, har vært kritisk til innslaget og mener det fremstår som ren reklame for Solo.
 
- Dette er mer reklame enn det er noe annet. Hvis man insisterer på at det er en redaksjonell konkurranse, så er det hvert fall stappet fullt av det man i gamle dager kalte tekstreklame. Dette er en markedsføring av Solo som nesten er uten grenser, sier Bodahl-Johansen til Kampanje.
 
- Ikke reklame
TV 2s sponsorsjef har avvist at det dreier seg om en kommersielt innslag. Hun har sagt at konkurransen om å bli Solos nye reklamestemme er redaksjonell, men at premien, som altså er levert av Solo, er produktplassert.
 
- Katarina Flatland deltar ikke i noen reklame i sendingene, hun forklarer premissene for konkurransen i den første episoden. Akkurat i premieren på mandag brukte vi litt lenger tid enn vi vil gjøre fremover, nettopp for å forklare seerne tydelig hvordan de kan vinne premien. Fremover vil det være en kortversjon, sier Rønning.
 

Her kan du se innslaget Medietilsynet skal kikke nærmere på: