Miljøødeleggelse er et av de farligste temaene å jobbe med for journalister, ifølge organisasjonen CPJ. Minst 13 miljøjournalister er drept det siste tiåret.
Drapene har blant annet skjedd på Filippinene, og i India, Indonesia og Russland.
Flere andre dødsfall granskes av Committee to Protect Journalists (CPJ). Organisasjonen mener det reelle tallet drepte miljøjournalister i verden kan være 29, skriver avisa The Guardian.
- Å skrive om denne typen saker for nasjonale og internasjonale medier innebærer ofte å reise til avsidesliggende steder og konfrontere mektige interesser, sier CPJ-sjef Joel Simon.
Miljøjournalister utsatt for vold og trakassering har i mange tilfeller undersøkt mistanker om lovbrudd knyttet til politikere og selskaper som utvinner naturressurser. Flere av de drepte journalistene skrev om ulovlig gruvedrift eller ulovlig hogst av skog.
For journalister kan det være like farlig å skrive om miljøødeleggelse som narkosmugling, ifølge CPJ. Miljøproblemer ser ut til å være et av de farligste temaene å jobbe med for journalister – med unntak av krig og konflikt.
Undersøkelsen av vold mot miljøjournalister er utført av CPJ på oppdrag for et journalistprosjekt som omfatter The Guardian og flere andre store europeiske aviser. Målet med prosjektet er å videreføre journalistikken til lokale miljøjournalister som er blitt tvunget til å stanse arbeidet sitt.
(©NTB)
Kommentér