Hva er vel bedre på årets første arbeidsdag enn å se seg litt i speilet for å finne ut av hvilke saker som ble mest lest og delt på Kampanje og i sosiale medier i fjor. En gjennomgang av de mest leste sakene måned for måned, viser at det er god spredning i hva Kampanjes lesere var mest opptatt av. For her er det både saker fra medie-, reklame- og markedsføringsbransjen.

NRK-kutt på lesertoppen
Et innlegg fra tidligere statssekretær og nå daglig leder i Agenda Nord-Norge, Roger Ingebrigtsen, satte fyr på Kampanje-trafikken allerede i årets første måned. Den tidligere politikeren og journalisten reagerte på NRK-kuttene som rammet de lokale nyhetssendingene til statskanalen, som senere snudde i saken og forlenget distriktssendingene. Saken var desidert mest lest i januar og den nest mest leste saken på Kampanje.com i hele fjor.

I februar derimot var det den kommersielle kanalen Discovery sin tur til å toppe leserstatistikken med sin presentasjon av de nye 71 grader nord-kjendisene, før Kampanje i mars kunne avsløre at NRK satte på falsk jubel under fjorårets Melodi Grand Prix-show. Mediesakene dominerte med andre ord fullstendig i første kvartal. 

Her ser du de mest leste sakene i fra første kvartal i 2018.

Måned Sak Fagseksjon
Januar Gi oss nyhetene tilbake NRK Medier
Februar Her er 71 grader nord-kjendisene Medier
Mars Slik lurte NRK tv-seerne - satte på falsk jubel under MGP Medier
NRK-storm:

Det stormet da NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen kuttet i distriktsnyhetene på starten av året.

Vårens store tv-thriller 
PR-tabber, tv-kriser og et reklameslagord preget fjorårets andrekvartal. Kronprinsparet synes Se og Hørs fremstilling av Marius Borg Høibys kjæreste Juliane Snekkestad var beklagelig og vurderte å klage kjendisbladet inn for Pressens Faglige Utvalg noe BI-professor Peggy Brønn mente «grenset til det latterlige». Saken ble den mest leste og delte i april.

Litt senere på våren dukket det opp en skikkelig tv-thriller av en sak da det ble kjent at TV 2 og Telenor var rykende uenige om betingelsene for en n distribusjonsavtale. Faren for svarte tv-skjermer var overhengende gjennom hele våren før partene til slutt ble delvis enige rett før sommerferien.

En sak fra reklamebransjen måtte vente helt til juni før den markerte seg på Kampanjes tabell over de mest leste sakene i fjor og det var OneCall som stod for den bragden selv om veien dit var trøblete for mobiltelefonselskapet. Etter å ha vært innom både «Like bra – bare billigere» og «Like bra – bare billig», kom Los & Co til slutt opp med «Rimelig smart».

Her ser du de mest leste sakene i fra andre kvartal i 2018.

Måned Sak Fagseksjon
April

Slakter Slottets PR-håndtering av Se og Hørs Marius-oppslag

PR
Mai

Ny tv-krise seiler opp - over to millioner tv-seere kan miste TV 2-kanaler

Medier
Juni

OneCall droppet omstridt slagord

Reklame
Refset Se og Hør:

Kronprinsparet syntes i våres at Se og Hørs fremstilling av Marius Borg Høibys kjæreste Juliane Snekkestad i en av bladets utgaver var beklagelig. De vurderte en stund å klage kjendisbladet inn for Pressens Faglige Utvalg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Monsen og smarthus
NRK var sulten på flere lesertopper og i fjor sommer var det Kampanjes sak om resultatene i Lars Monsens produksjonsselskap som fenget leserne. I juli kunne Kampanje fortelle at den populære tv-programlederen hadde solgt inn Monsen-produksjoner for neste 70 millioner kroner i de 13 årene villmarks- og ekspedisjonsfareren har jobbet med NRK. Monsen blir på nytt å se dene våren med programmet «Monsen, Monsen og Mattis».

I august derimot kom årets store reklame-snakkis i form av reklamefilmen alle plutselig skulle mene noe om. For nå hadde nemlig reklamebyrået Try fått i oppgave å lage en ny tv-reklame for dagligvareselskapet.

Årets tredjekvartal endte med en solid dose mediekritikk fra tidligere sjefredaktør Bernt Olufsen som refset pressens omtale av at Vibeke Skofterud var påvirket av alkohol da hun omkom i den tragiske vannscooterulykken i fjor sommer.

Her ser du de mest leste sakene i fra tredje kvartal i 2018.

Måned Sak Fagseksjon
Juli NRK har brukt 67 millioner kroner på Monsen-tv Medier
August Denne reklamefilmen skal gi Rema 1000 ny opptur Markedsføring
September - En unødvendig påskrift på avdødes gravstein Medier
Årets reklamesnakkis:

Reklamefilmen til Rema 1000 ble uten tvil årets store reklamesnakkis i Kampanjes spalter.

Cutters-sex og snøret i bånn
Årets siste kvartal ble et begivenhetsrikt kvartal som også skulle gi Kampanje den aller mest leste saken i fjor, men først skulle lavpriskjeden Cutters hisse på seg reklamebransjen for sin nyeste reklamefilm som senere ble trukket tilbake. Men det var ikke bare den profesjonelle delen av bransjen som reagerte. Anita Scharffenberg i Cutters kunne fortelle Kampanje at filmen ble stoppet etter nokså massiv og negativ respons på den unge jenta som klipper seg og dermed får seg et ligg.

En annen som var opptatt av noe av det samme var VG-journalist Eirik Mosveen. I november fikk landet et nytt kjærestepar i den mektige AP-nestlederen Hadia Tajik og den tidligere politiske journalisten Kristian Skard. VG var først med omtale kjæresteparet og Mosveen slo til med et spørsmål om Tajik fikk «snøret i bånn» den første kvelden. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Men ingen sak skulle vise å slå an så mye som Kampanjes årlige medienavn-kåring. Med god drahjelp fra sosiale medier ble «Årets medienavn»-avstemmingen Kampanjes desidert mest leste sak i fjor. Slutten på fjoråret bar med andre bud om et nytt og sterkt leseår på Kampanje med forhåpentligvis mange gode saker.

Her ser du de mest leste sakene i fra fjerde kvartal i 2018.

Måned Sak Fagseksjon
Oktober Cutters trekker reklamefilm etter sex-kritikk: - Jeg blir kvalm, sier PR-topp PR
November Reaksjonene hagler etter at VG-journalist spurte Tajik om det var «snøret i bånn» Medier
Desember Disse kan bli årets medienavn  Medier
Pannelugg løser alt:

I en reklamefilm fra Cutters var det en pannelugg som «redder» daten til den unge jenta. Men det var ikke nok til å redde filmen fra ikke å bli stanset av annonsøren selv.

Her ser du listen over fjorårets fem mest leste saker. 

Plassering Sak Fagseksjon
1. Disse kan bli årets medienavn  Medier
2. Gi oss nyhetene tilbake NRK Medier
3. Ny tv-krise seiler opp - over to millioner tv-seere kan miste TV 2-kanaler  Medier
4. Her er 71 grader nord-kjendisene Medier
5. Barnas spontane reaksjon på lønnsforskjeller sprer seg som ild i tørt gress Reklame