I forrige uke reagerte kronprinsparet på Se og Hørs fremstilling av Marius Borg Høibys kjæreste Juliane Snekkestad. I en melding på kongehusets hjemmeside ble oppslaget kraftig kritisert.

«Vi anser dette for å være et overtramp av privatlivets fred og svært uheldig bruk av overskrift og layout på bladets forside. Vi kjenner Juliane som både hardtarbeidende og dyktig. Hun burde ha sluppet å komme på forsiden av Se og Hør på denne måten», heter det.

Videre viser kronprinsparet til at Marius Borg Høiby ved flere anledninger har gitt uttrykk for at han ikke ønsker medienes oppmerksomhet omkring sitt privatliv, og at han er takknemlig for at norsk presse stort sett har respektert dette. Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, fortalte at de vurderer å klage Se og Hør inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

- Totalt nytteløs
Slottets skarpe reaksjon har skapt bølger. Flere mener kronprinsparet og kommunikasjonsavdelingen selv har bidratt til å gi Se og Hørs forsideoppslag enda større oppmerksomhet. Joacim Lund, kommentator i Aftenposten, skriver: 

«Jeg vet jo ikke, men jeg vil tro at kronprinsparet ikke så for seg at det skulle bli slik. Omsorgen for Marius er sikkert like ektefølt som misnøyen med Se og Hør. Kanskje så de for seg at Se og Hør skulle gå i seg selv og si at jo da, her gikk vi kanskje litt over streken, og at alle andre medier respektfullt skulle avstå fra å omtale saken. I stedet har de båret havre til en halvdød hest og gitt alt fra VG til Trønder-Avisa et påskudd til å skrive «prinsipielt» om kongefamiliens skjulte underliv. De mistet kontrollen, rett og slett.» 

Amerikanske Peggy Brønn er professor ved Handelshøyskolen BI i Oslo, hvor hun i flere år har ledet PR- og kommunikasjonsstudiene.

- Dette er en interessant sak hvor reaksjonene til mediedekningen blir nyheten selv, noe som er typisk for «high profile cases», sier hun til Kampanje.

- Hvordan vurderer du Slottets opptreden i mediene og det offentlige rom?  

- Innsatsen deres er totalt nytteløs, og grenser egentlig til latterlig. Du kan ikke nekte for hvem du er, du må «go with it» og eie din egen historie. Ved å prøve og forsvare seg selv gjør man det bare verre, og forsvaret blir nyheten selv. Sammensatt skaper dette en krise – ikke en betydningsfull en, men for dem en situasjon de finner negativ.

«Own it, baby»
Brønn viser til at Slottets reaksjoner også har skapt internasjonale overskrifter.

- Forsøket på å fornekte at Marius er en offentlig person er latterlig. Mette-Marit gjorde ham til en offentlig person da hun giftet seg med Haakon. Jeg googlet Marius Høiby på engelsk og fikk 86.000 treff. Han blir til og med omtalt som kongelig i noen medier. The Observer refererer til ham som at «The most eligible royal since Harry is now taken», og til og med The Daily Mail skriver om at han nå dater en Playboy-modell. 

Hennes råd til Slottet er enkelt og greit: «Own it, baby»!

- Og helt ærlig, hvem bryr seg? Hvis de ignorerer det, vil andre gjøre det også. Det er absolutt ingenting av det Marius gjør som ikke har blitt gjort av andre i hans posisjon tidligere. Kjæresten hans er glad i å bli tatt bilder av, og liker å vise det til andre. Han velger å date henne, og det må han ta konsekvensene av. Hvis han ikke liker omtale, blir han nødt til å date en jente som er stille, like kjedelig som en oppvaskmaskin og som unngår pressen.

Har gitt opp kongehuset
Hans Geelmuyden
i Geelmuyden Kiese har følgende å si om kommunikasjonen fra Slottet:

- Beklager. For meg er kongefamilien «lost case». Det er som å sloss med en bakbundet. Slottet og kongefamilien kan ikke ta igjen. De kan ikke svare. Derfor bruker jeg heller ikke tid på å diskutere dem, sier Geelmuyden.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen sier til Kampanje at de ikke ønsker å kommentere utspillet fra Peggy Brønn.

- Vi har ingen kommentar til hennes uttalelser.

Forsvarer oppslaget
Se og Hørs sjefredaktør Ulf André Andersen har tidligere sagt bladet har forståelse for at kronprinsesse Mette-Marit ønsker å beskytte sin sønn og hans jevnaldrende 21 år gamle kjæreste. Fredag skrev bladet at de ønsker velkommen – og setter pris på – en god og saklig debatt om sin dekning av kongefamilien.

«Likevel mener vi at denne saken har offentlig interesse», skriver Andersen.

Se og Hør viser til at Marius Borg Høiby er en del av Norges mest offentlige familie, og at det er lang tradisjon for at relasjoner og nettverk i kongefamilien omtales offentlig.

Videre trekker ukebladet fram at Juliane Snekkestad er en profilert modell for det amerikanske magasinet Playboy. Se og Hør mener de har laget en positiv sak om et nytt kjærestepar, og at de aldri har antydet at Snekkestad ikke er hardtarbeidende.

«Tvert imot har vi beskrevet hennes internasjonale modellkarriere på en grundig måte. Det hører med i dette bildet at også Marius nå bygger opp en karriere i den internasjonale moteindustrien», skriver sjefredaktøren.

Les også: Se og Hør og TV 2 topper Marius-omtale - vil ikke trappe ned dekningen

Les også: - Kronprinsessens sønn ønsker å holde en lav medieprofil

Fikk ikke svar på invitasjon
Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sa NTB at invitasjonen de kom med til kongehuset i januar i fjor, fortsatt står ved lag. Den kom etter at kronprinsessen skrev et åpent brev der hun rettet kritikk mot pressen for å være for nærgående mot Marius Borg Høiby.

- Vi reagerte med å invitere kronprinsessen til dialog rundt medieomtalen. Vi fikk aldri noe svar på den henvendelsen som vi gjorde på vegne av drøyt 700 norske redaktører. Jeg vil understreke at vi og våre medlemmer selvsagt er åpne for dialog om kronprinsessen og kronprinsparet har ønske om det, sier hun.

Les også: Er hun landets mest ordknappe PR-sjef? (Abonnement)

Les også: Stanghelle refser Slottets PR-sjef