Om ikke tv-streiken i NRK skulle være nok. Nå seiler det også opp en ny tv-krise og denne gangen er det på ny en konflikt mellom en norsk tv-kanal og en tv-distributør.

Denne gangen er det TV 2 som krangler med Telenor om prisen på tv-kanalene som skal formidles over telegigantens kabelnett og over satellitt. Dagens avtale løper ut 1. juni og dersom partene ikke blir enige kan det gå mot svarte skjermer for de nærmere én million husstandene som har en tv-pakke fra Canal Digital. Over to millioner seere kan dermed bli rammet av konflikten.

Tøffe forhandlinger
I en melding lagt ut på TV 2s intranett som Kampanje har fått tilgang på skriver TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes at en konflikt kan bli utfallet.

- Vi har lenge vært i samtaler med Telenor og forhandler nå om en ny distribusjonsavtale. Over én million husstander og dermed nesten halvparten av seerne i Norge, kan fra første juni miste TV 2s kanaler, hvis vi ikke kommer til enighet, heter det i meldingen.

Meldingen skal ha blitt lagt ut i formiddag og kommer som et resultat av at TV 2 «lenge har vært i samtaler med Telenor» uten å lykkes.

- Vi skal gjøre alt i vår makt for å finne gode løsninger med Telenor helt frem til fristen, heter det videre.

Telenor: - Ikke en konflikt
Kommunikasjonsdirektør Tormod Sandstø i Canal Digital sier til Kampanje at de jobber for å komme til en enighet.

- Det er viktig for oss å presisere at vi ikke er i en konflikt med TV 2, vi er i forhandlinger. Vi har forhandlet før med kringkastere og vi har bare ett mål; å finne en løsning sånn at vi får en avtale med TV 2, sier Sandstø.

Les mer: Telenor: - TV 2 vil ha stadig mer for innhold færre ser på

Forhandlinger mellom tv-husene og distributørene har eskalert voldsomt i styrke de siste årene. Rett før jul lå TV 2 i en konflikt med RiksTV der en løsning først ble funnet et halv døgn på overtid, men da Discovery forhandlet med Telenor for to år siden ble kanalene tatt av lufta og var ikke tilbake før etter over én uke.

Les også: «Farmen Kjendis»-premiere reddet - over 800.000 seere unngår svarte tv-skjermer

Les også: TVNorge-kanalene gikk i svart hos tre millioner seere

Strømming kompliserer
De store omveltningene i tv-markedet der stadig mer av seingen flytter seg fra det lineære tv-tilbudet over til strømming, gjør forhandlinger av denne typen mer og mer kompliserte. Over 60 prosent av norske tv-seere bruker mer enn 20 prosent av tv-tiden på strømming i dag og tallene er langt høyere i de yngre målgruppene.

Les også: Stadig færre unge ser på «vanlig» tv – bruker like mye tid på strømming

- Med et tv-marked i sterk endring er det viktig for oss å ha en avtale med den klart mest dominerende distributøren, som sikrer at vi får riktig betalt for det fantastiske innholdet dere lager. Samtidig må avtalen sikre at vi beholder kontrollen over innholdet vårt og hvordan det presenteres for seerne, skriver TV 2 i meldingen.

Noe av det som gjør forhandlingene krevende denne gangen er en uenighet om at TV 2 ønsker kontroll med med hvordan innholdet fra strømmetjenesten TV 2 Sumo skal pakketeres. 

- Vi er opptatt av at norske forbrukere skal få alt TV 2 innhold der de er, når de ønsker det på en enkel måte. Gjerne også gjennom distributørene våre, skriver TV 2.

TV 2 oppgir derfor at de er villige til å gi Telenors kunder tilgang til TV 2 Sumo.

- Men vi må gjøre dette på en måte som sikrer oss både redaksjonell kontroll, og som sørger for at seerne våre får en god opplevelse. For et redaktørstyrt mediehus er det uaktuelt at våre programmer plukkes fra hverandre, og settes sammen i et nytt tilbud som bestemmes og kontrolleres av en tredjepart. Her er TV 2 og NRK helt enige, heter det. 

Bytter ut kaffekopp med iskrem
I meldingen som er lagt ut beskrives saken som «veldig viktig» og for kanalen er det «avgjørende» at Telenor betaler det samme til TV 2 som de andre distributørene og at TV 2 eier sitt eget innhold. TV 2 mener Telenor er den distributøren som betaler «desidert minst av samtlige distributører» og at telegiganten i dag ønsker «mer innhold og flere rettigheter fra TV 2» samtidig som de ønsker å betale mindre enn i dag.

Ikke overraskende dukker det også et nytt bilde på hva TV 2 har som prisforlangende, etter at Discovery i 2016 brukte en kaffekopp som symbol på hvor mye ekstra penger man ba om. Denne gangen er kaffeakoppen byttet ut med iskrem.

- Hvor store penger er det snakk om? Jo, for å være konkret nå mot sommeren: Det vi ber om i ekstra betaling fra Telenor, tilsvarer en krone-is i måneden, heter det.

TV 2 har gradvis fått bedre betalt av kabel-tv-distributørene etter flere runder i Kabeltvistnemda, noe som bidro til å løfte prisen på TV 2-kanalen fra 1,50 kroner til rundt åtte kroner. Men dette er ifølge TV 2 fortsatt mye mindre enn det som betales til de konkurrerende tv-husene.

- Selv om over 50 prosent av seingen skjer på våre kanaler, sitter vi igjen med godt under ti prosent av pengene. Det er på tide at den andelen heves kraftig, og at Telenor betaler det samme som de andre, skriver TV 2.