TVNorge har derfor fått med seg Bård og Vegard Ylvisåker, Calle Hellevang-Larsen, Magnus Devold og Ole Martin Alfsen og laget sin egen lille julekalender som har fått navnet «Juleølkalenderen». Den skal sendes på strømmetjenesten Dplay og premieren er 1. desember.  Testpanelet satt av én kveld til å drikke 24 juleøl. Det gikk akkurat som forventet, forteller Discovery i en pressemelding.

Julekalenderen faller ikke i smak hos alle.

- Dette viser en manglende respekt for julen - og ikke minst for alkoholens virkninger, sier Gunnar Bodahl-Johansen, som har jobbet med medieetikk i en årrekke, til VG.

- Noen grenser man ikke skal tråkke over
- Vi vet at alkoholen medfører store problemer for mange mennesker og særlig i julen. Det er noen grenser man bør forstå at man ikke skal tråkke over. Det føler jeg gjelder i dette tilfellet, sier Bodahl-Johansen videre.

- Det er kanskje ikke den mest politisk korrekte julekalenderen som er vist på norsk TV. Ole Martin er det faglige alibiet, han bidrar med kunnskap og trivia. Men det er ikke til å legge skjul på at det faglige fort havner i andre rekke, etter hvert som kalenderlukene åpnes. Det er et morsomt eksperiment, men å drikke 24 juleøl på én kveld er ikke noe vi anbefaler folk å prøve hjemme, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks, i meldingen.

- Dette er et humorprogram
Han kommenterer kritikken fra Bodahl-Johansen slik:

- At mange opplever rus og alkoholproblemer i familien, spesielt i julen, er en alvorlig utfordring. Her gjør mange organisasjoner en veldig viktig jobb med å belyse problemet. Men dette er et humorprogram. Det tar for seg de mer seriøse og selvhøytidelige sidene ved dagens øl- og juleølkultur. Det må det være rom for. Og hvis programmet illustrerer noe, er det vel nettopp de negative sidene ved konsum av store mengder alkohol, sier Skoland til VG.

Testen skled ut etter hvert, innrømmer Bård Ylvisaker.

- Premisset er jo ganske enkelt. Vi fikk beskjed om å teste og vise én juleøl hver dag fram mot jul. Problemet er at vi måtte drikke alle 24 på én kveld, ettersom det var vanskelig å finne tidspunkter for å samle hele testpanelet. Det ble en effektiv produksjon. Men det går jo ikke bra, sier han.

Vegard Ylvisåker avslører at testen fungerte en stund.

- Det var morsomt frem til øl nummer fire. Men jeg har egentlig aldri likt juleøl særlig godt, så hvorfor jeg ble spurt om å sitte i testpanelet er fortsatt en gåte for meg. Det hjalp heller ikke at det kom en nisse inn og serverte akevitt. Men det er vel slik det er å være juleøltester, sier Vegard Ylvisåker.

Ole Marin Alfsen ser ikke for seg en oppfølger av «Juleølkalenderen».

- De av oss som faktisk jobber med mat og drikke vet at det finnes to typer drikkekulturer. De som smaker for å nyte, og de som – ja – gjør som vi har gjort i denne kalenderen. Det er mulig det blir god tv, men dette er ikke noe jeg kommer til å gjøre igjen. Jeg foretrekker den vanlige jobben min, sier Alfsen.

Dette er årets julekalendere på norsk tv:

«Julekongen», NRK Super, 1. desember. 

«Tinkas Juleeventyr», TV 2 , 1. desember

«The Julekalender», TV 2  Zebra, 1. desember 

 «Jul i Blodfjell», TVNorge, 1.desember

«Juleølkalenderen», Dplay, 1. desember