TV 2 har i dag signert avtale om kommersiell almennkringkasting med Kulturdepartementet. Avtalent trer i kraft 1. januar 2019 og varer frem til 31. desember 2023.

- I dag er en milepæl i norsk mediehistorie. Avtalen med TV 2 vil være med på å  bedre Norge som medienasjon, og det er bra for utviklingen av nyhetsproduksjon og nyhetsjournalistikk. NRK trenger en reell konkurrent, og jeg er overbevist om at NRK bare vil bli bedre av at vi også har TV 2. Det kommer befolkningen til gode når vi har en bred allmennkringkaster som gir oss flere nyanser på hva Norge er, sier kulturminister Trine Skei Grande

TV 2 og Kulturdepartementet har brukt lang tid på å bli enige. Det er i dag gått ett år siden TV 2 sendte inn søknaden .

- Det har vært en grundig og krevende prosess. Ting har tatt tid, men det har det gjort fordi vi ville være sikre på at dette blir en god avtale som kan utvikle seg over tid, sier Skei Grande. 

Les også:  Millionkontrakt i boks for TV 2 – men Discovery og TV3 angriper tv-avtalen

Kulturministeren er glad for at TV 2 påtar seg dette oppdraget og at dette sikrer en fortsatt sterk tilstedeværelse for TV 2 i Bergen de neste fem årene. Det kom frem på en pressekonferanse i Bergen Media City i dag. 

- Noe av det som har vært viktig for oss, er at man driver nyhetsformidling utenfor hovedstaden i Oslo. TV 2 forplikter seg også til å sende norske filmer, norsk drama og norske barne- og ungdomsprogrammer. Det er derfor et stort ansvar TV 2 tar på seg i dag. 

Et av kravene er at TV 2 bruker minimum 250 millioner kroner på førstegangsvisninger av norsk film og tv-drama. 

Se direktevideo fra pressekonfereansen her 

TV 2 må årlig dokumentere at de oppfyller kravene i avtalen, i tillegg til å dokumentere behovet for kompensasjon. Det er Medietilsynet som vil føre tilsyn med avtalen. TV 2 kan ilegges sanksjoner dersom de ikke oppfyller kravene.

- Det er en utfordring å sikre så stort mediemangfold som mulig. Derfor er jeg glad for at vi nå signerer en ny, moderne og attraktiv avtale utenfor Oslo. Jeg ønsker TV 2 lykke til med oppgaven, jeg gleder meg til å følge dere fremover. Jeg tror dette vil gagne mediemangfoldet og det norske folk.

Noen hovedpunkter fra avtalen:

  • Majoriteten av de redaksjonelle beslutningene skal tas 100 km utenfor Oslo, (Bergen)
  • Majoriteten av de redaksjonelt ansatte i både hovedredaksjonen og den sentrale nyhetsredaksjonen skal ha sitt arbeidssted 100 km utenfor Oslo (Bergen)
  • Det er etablert et regnskapsmessig skille mellom TV 2 sin allmennkringkastings­virksomhet, som skal støttes med offentlige midler, og annen virksomhet, som faller utenfor oppdraget
  • TV 2 skal ha daglige nyhetssendinger
  • TV 2 skal tilby norskspråklig barne-TV og programmer for unge 
  • TV 2 skal bruke minimum 250 millioner kroner på førstegangsvisninger av norsk film og tv-drama i avtaleperioden
  • Innholdet skal tilbys på én lineær tv-kanal, og i tillegg må allmennkringkastingsinnholdet gjøres tilgjengelig på Internett