Forventningene stod i taket da Per Sandberg etter mye om og men ankom Arendalsuka for å avholde sin mye omtalte pressekonferanse, dagen etter at han valgte å gå av som statsråd og nestleder i Frp som følge av brudd på regjeringens sikkerhetsrutiner ved sine reiser til Iran og Kina. At det var PR-byrået Gambit Hill & Knowlton som til slutt tok regien på pressemøtet, har skapt reaksjoner både i pressekretser og blant kommunikasjonsfolk.

Mange journalister ga uttrykk for at de følte seg snytt for muligheten til å stille Sandberg oppfølgingsspørsmål. Blant dem politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, som i en kommentar skriver at konferansen bar preg av å være et sirkus fordi «oppfølgingsspørsmål og journalistiske arbeidsvilkår var dårligere enn innkallingen bar bud om».

Partner og rådgiver i First House, Hans-Christian Vadseth, sa til Kampanje i går at han synes det er spesielt av Gambit å arrangere pressekonferansen til Per Sandberg og Bahareh Letnes.

- Det er ikke ofte at selskap går inn og blir en aktør i en politisk sirkusforestilling, sier Vadseth.

Les mer: First House kritisk til Gambits rolle i Sandberg-dramaet

Harald S. Klungtveit, som driver nettavisen Filter Nyheter, skrev på Twitter at de ikke ville sende direkte fra konferansen, og at han var «spent på hvilke medier som likevel sender direkte».

TV 2 Nyhetskanalen satte årsrekord
Det var det flere som gjorde (Kampanje inkludert, red. anm). NRK sendte pressekonferansen direkte på nett, mens TV 2 også valgte å rydde plass i sine lineære tv-kanaler TV 2 og TV 2 Nyhetskanalen. Det fikk de godt betalt for.

Totalt fulgte 481.000 seere de to TV 2-kanalene mellom 21.00 og 21.30, da møtet fant sted. 244.000 valgte Nyhetskanalen, mens 237.000 valgte TV 2 og 21-nyhetene der.

Samtidig hadde Dagsrevyen 21 458.000 seere på NRK1. NRK opplyser i tillegg om at 44.938 unike brukere var innom strømmen fra Sandberg-seansen som lå på nrk.no.

For TV 2 Nyhetskanalen bidro sendingen til en dagsandel på 12,7 prosent, både blant alle tv-seere og i målgruppen 20-49 år.

- Det var kun Nyhetskanalen som sendte pressemøtet med Per Sandberg og Bahareh Letnes på lineær-tv. Andre sendte den på nett. Samtidig skjer det på et tidspunkt hvor tv-seingen er på sitt høyeste. Det var også mye frem og tilbake med tanke på når Sandberg skulle møte media, dermed var det mange seere som ventet gjennom ettermiddagen og kvelden. I sum gir dette høye seertall. Folk vet at Nyhetskanalen leverer på slike begivenheter. Det skal og må vi, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 i en pressemelding.

- Kunne ikke la være
Til Kampanje forteller hun at det ikke var et stort tema hos dem at pressemøtet fant sted på et arrangement i regi av Gambit Hill & Knowlton.

- Det var et tema, men min vurdering var at Sandberg hadde varslet at han skulle komme med massiv mediekritikk. Vi kunne ikke la være å sende det. Min vurdering var at den offentlige interessen for innholdet i budskapet hans trumfet at det foregikk hos et PR-byrå, sier Solbrække.

Også hun føler seg imidlertid snytt for muligheten til å gjøre en-til-en-intervju med Sandberg.

- Det som skjedde var at vi fikk noen få minutter med veldig begrenset mulighet til å stille de spørsmålene vi ønsket å stille, sier hun.

- Hva tenker du om at Gambit Hill & Knowlton fikk intervjue Per Sandberg i beste sendetid på TV 2 samtidig som logoen deres var godt synlig i bildet?

- Jeg forstår hvis de er fornyde i dag, for å si det sånn, men jeg tenker at vi ikke kunne gjort noe annerledes utifra det som faktisk skjedde. Per Sandberg sa på pressekonferansen med Erna Solberg at vi skulle få stille han alle de spørsmålene vi lurte på, det var umulig for oss å forutse at det ikke kom til å skje.

Anklager mediene for «henrettelse»
På pressekonferansen kom Per Sandberg med massiv kritikk av mediene, med særlig hilsen til NRK og TV 2.

- Når det gjelder Bahareh, så har hun en eneste ambisjon og det er å drive handel mellom Iran og Norge og kulturutvikling mellom Iran og Norge, men det mediene har holdt på med i ukevis er å finne en tråd som knytter henne opp til regimet i Iran uten et fnugg av bevis. Dere har nærmest henrettet denne kvinnen, tordnet Sandberg.

Les mer: - NRK har vært verst og TV 2 har vært nummer to

TV 2s nyhetsredaktør forstår at det har vært tøft for paret å stå i mediestormen.

- At de opplever presset som enormt, har jeg full forståelse for, men jeg etterlyser at han er mer konkret rundt hva han mener er feil i dekningen vår. Han sier at vi driver med løgnaktigheter, da må han konkretisere hva han mener. Per nå mener jeg dekningen vår fint kan forsvarer. Det har vært en krevende sak å dekke og vi har hatt mange diskusjoner rundt elementer av privatlivet, og det er mye informasjon vi ikke har publisert eller komme til å publiserer, sier Solbrække.

- Utelukker ikke faktafeil
I likhet med NRK skal TV 2 nå gå gjennom helheten i dekningen sett i lys av påstandene fra Sandberg.

- Jeg utelukker ikke at vi kan finne faktafeil, eller ting vi ikke burde gjort eller sagt, men jeg reagerer på beskyldningen om løgnaktighet, for det er ikke tvil om at TV 2 ikke bevisst driver med publisering av løgner, sier hun.

Medier24 skriver i dag at Norsk Presseforbund har fått sin første PFU-klage i saken. Den er rettet mot Fiskeribladet og er sendt inn av Sandbergs datter, 
Charlotte Kjær Sandberg.

Da Sandberg og Letnes gikk av scenen i Arendal, var det klart for ukas store partilederdebatt på NRK1. Den hadde 575.000 seere og en markedsandel på 50,4 prosent.